Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Είναι δυνατός ο συμβιβασμός, δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας


"Εφικτός ο συμβιβασμός" λέει ο Τσίπρας, "το χρέος στο τραπέζι" ζητάει ο Ολάντ
"Έχω την πεποίθηση ότι θα επιτύχουμε ένα συμβιβασμό, ο οποίος θα βοηθήσει την ευρωζώνη και την Ελλάδα να ξεπεράσουν την κρίση" είπε προς τους δημοσιογράφους των Βρυξελλών ο Έλληνας Πρωθυπουργός!


Παράθυρο
για συμφωνία

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, ΟΠΟΥ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ


Παράθυρο για συμφωνία άφησε ανοικτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δηλώνοντας ότι θεωρεί πως "η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από διαφωνίες, διαπραγματεύσεις και, εντέλει, συμβιβασμούς. Συνεπώς, μετά τις συνολικές ελληνικές προτάσεις", επισήμανε, "έχω την πεποίθηση ότι θα επιτύχουμε ένα συμβιβασμό, ο οποίος θα βοηθήσει την ευρωζώνη και την Ελλάδα να ξεπεράσουν την κρίση".

Το Eurogroup ολοκληρώθηκε, χωρίς να υπάρξει συμφωνία και θα επαναληφθεί το Σάββατο, όπου θα ληφθεί η τελική απόφαση. Πιστοί στο Πρωτόκολλο λήψης των αποφάσεων θα αποφασίσουν οι θεσμοί, υπουργοί Οιοκονομικών των κρατών, χωρίς την παρέμβαση των αρχηγών κρατών και των τεχνικών κλιμακίων.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι θα ενημερώσει για τα όποια συμπεράσματα τους ηγέτες της Ε.Ε στη Σύνοδο Κορυφής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς για την πρόταση των Θεσμών, έχουν προσχωρήσει και άλλοι υπουργοί Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ξέσπασαν διαφωνίες μεταξύ τους για την ορθότητα των ελληνικών θέσεων

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής, απαντούσαν σε καταιγισμό ερωτήσεων των συγκεντρωμένων δημοσιογράφων για την πορεία της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το κεντρικό θέμα της σημερινής τακτικής Συνόδου Κορυφής είναι οι όροι παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γ. Βαρουφάκης: Άσκησαν κριτική στις προτάσεις θεσμών

Αρκετοί υπουργοί Οικονομικών άσκησαν κριτική τόσο στις ελληνικές προτάσεις όσο και σ' αυτές των θεσμών, ενημέρωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, λίγο μετά το κλείσιμο των εργασιών του Εurogroup.
"Υπήρξε μεγάλη συζήτηση για τις προτάσεις, τόσο της Ελλάδας, όσο και των θεσμών" υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι ασκήθηκε κριτική από αρκετούς υπουργούς και στα δύο προτεινόμενα κείμενα. "Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα και τις επόμενες ημέρες", κατέληξε Γ. Βαρουφάκης.

Δεν έχουμε επιτέλεσει ακόμη επαρκή πρόοδο, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους τρεις θεσμούς, ενώ σημείωσε για άλλη μία φορά ότι θα αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τέλος, τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής, που θα διεξάγεται παράλληλα με το Eurogroup, δεν θα αναμιχθεί σε αυτό.

Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και θεσμοί δεν βρίσκονται μακριά από τη συμφωνία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ:

"Η συμφωνία είναι εφικτή και αναγκαία, αλλά ακόμη υπάρχουν αποκλίσεις", δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεσε ότι "θα αφήσουμε τους θεσμούς και την Ελλάδα να δουλέψουν και να βρουν λύση".

Όπως εξήγησε, όσο πιο γρήγορα υπάρξει λύση, τότε το καλύτερο, καθώς η Ελλάδα δεν έχει χρόνο.
"Δεν είμαστε μακριά από τη συμφωνία - Υπάρχει διαφωνία στα μέσα και όχι στους στόχους", υπογράμμισε, ενώ τόνισε ότι "το χρέος πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας".

Αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπερισχύσει η λογική εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και δήλωσε ότι οι προτάσεις Ελλάδας και θεσμών πρέπει να οδηγήσουν σε συμβιβασμούς.

"Τείνουμε χείρα βοηθείας προς την Ελλάδα", υποστήριξε και τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. "Οι προτάσεις πρέπει να έχουν νόημα και να μην είναι μόνο φοροεισπρακτικές", κατέληξε ο Μ. Σουλτς.

Η έλλειψη συμφωνίας θα πλήξει περισσότερο την Ελλάδα, ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ισπανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ισπανία θα επιδείξει ευελιξία, αλλά πρώτα, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

"Εάν ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, τότε τα πράγματα δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν" σημείωσε εν συνεχεία. Καταλήγοντας, ο κ. Ραχόι αναγνώρισε ότι η Αθήνα έχει πραγματοποιήσει βήματα προόδου.

Εργαζόμαστε έως το τελευταίο λεπτό ώστε να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κέννυ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Είμαι αισιόδοξος ότι Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία» υπογράμμισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά.

Την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών.

"Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει επίλυση της ελληνικής κρίσης στη Σύνοδο Κορυφής", δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Πιθανώς να υπάρξει αίσιο τέλος, μετά το πέρας της Συνόδου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς