Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Μονόδρομος το ΟΧΙ του λαού στις προτάσεις των θεσμών

Φωτογραφία αρχείου της της 19-6-2014, όταν οι συνταξιούχοι της Αχαΐας συμμετείχαν στην πανελλαδική διαμαρτυρία για τις συντάξεις πείνας, που έγινε στην Αθήνα.



Οι δανειστές ζητούν εξαθλίωση των συντάξεων, που σήμερα θρέφουν οικογένειες και κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης

Η απόρριψη των προτάσεων των θεσμών από τους πολίτες είναι μονόδρομος για να αποφύγουμε την πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και την αποφυγή της φτωχοποίησης και της εξαθλίωσης περίπου 1.200.000 χαμηλοσυνταξιούχων που σήμερα ζουν οικογένειες και εγγόνια με τις συντάξεις που λαμβάνουν των κατώτερων ορίων του Ι.Κ.Α., Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) και την κατώτερη σύνταξη του Ο.Γ.Α. 

Και ταυτόχρονα την εξασφάλιση, με την αποδοχή της πρότασης της Ελληνικής Κυβέρνησης, της επάρκειας των συντάξεων για την ταυτόχρονη διατήρηση της αξιοπρέπειας των ηλικιωμένων στην Ελλάδα και την διασφάλιση ενός κοινωνικά αποδεχτού επιπέδου διαβίωσης των συνταξιούχων και όχι επιπέδου επιβίωσης κάτω από τα όρια της φτώχειας που απαιτούν οι Θεσμοί.
Με τις τελευταίες προτάσεις των Θεσμών, απορρίφθηκαν όλες οι αντιπροτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για μη μείωση των συντάξεων και την εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων για την εξεύρεση επιπλέον πόρων αντίστοιχων με τα ποσά που απαιτούν οι Θεσμοί να περικοπούν από τις συντάξεις. Οι Θεσμοί ουσιαστικά με τις προτάσεις τους επιβεβαιώνουν το ότι θέλουν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου, και μια Ευρώπη ανέχειας, ανισότητας, αποκλεισμών και διακρίσεων δίνοντας την χαριστική βολή στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.
Οι απαιτούμενες άμεσες περικοπές στο μη ανταποδοτικό-προνοιακό μέρος των κατώτερων συντάξεων του Ι.Κ.Α. και σε όλες τις συντάξεις του Ο.Γ.Α., που συνεπάγεται μείωση έως και 41% δηλαδή μείωση των κατώτερων συντάξεων γήρατος στα 338 ευρώ, των συντάξεων αναπηρίας στα 305 ευρώ και των συντάξεων θανάτου στα 288 ευρώ δηλαδή κατώτερες συντάξεις στο Ι.Κ.Α. κάτω των 340 ευρώ και μείωση 66% στις συντάξεις του ΟΓΑ δηλαδή σύνταξη 120 ευρώ για 160.000 παλαιούς συνταξιούχους του.Η σταδιακή κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. συνεπάγεται επιπλέον μείωση έως 193 ευρώ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Θεσμών, οδηγούν ουσιαστικά στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα και στην περεταίρω εξαθλίωση και φτωχοποίηση όλων των δικαιούχων των παραπάνω παροχών με την σύνταξη, αφού οι παροχές αυτές είναι τα βασικά οικονομικά βοηθήματα για την αντιμετώπιση μεγάλου μέρους της φτώχειας των χαμηλοσυνταξιούχων και ουσιαστικά τα μέσα για την εξασφάλιση ενός κοινωνικά ανεκτού επιπέδου ευημερίας των ηλικιωμένων στην Ελλάδα.
Οι προτάσεις των Θεσμών πλήττουν με μια άνευ προηγουμένου λαίλαπα σταδιακών περικοπώντους ηλικιωμένους με τα αποδεδειγμένα χαμηλότερα εισοδήματα και εκτός από την φτωχοποίηση τους, που είναι αυταπόδεικτος στόχος από τις τεράστιες απώλειες εισοδήματος που εισηγούνται, θεωρούμε ότι θέλουν να πετύχουν και την πλήρη απώλεια της αξιοπρέπειας τους, την πλήρη απαξίωση του θεσμού της Κοινωνικής Ασφάλισης στην χώρα μας και την ισοπέδωση του Κοινωνικού Κράτους.
Οι απαιτήσεις των θεσμών, οι οποίες επανήλθαν, παρά τις προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση (που δεν μείωναν τις συντάξεις, εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους μέσω της επαναφοράς του επιπέδου των εισφορών στα επίπεδα του 2014), καταργούν κάθε αναδιανεμητική λειτουργία της Κοινωνικής Ασφάλισης και οδηγούν σταδιακά στον Καιάδα όλους τους συνταξιούχους δικαιούχους του Ε.Κ.Α.Σ.(370.000 άτομα) και των συντάξεων των κατώτερων ορίων του Ι.Κ.Α. (509.000άτομα), μέσω της σταδιακής κατάργησης του Ε.Κ.Α.Σ. ως το τέλος του 2019, της κατάργησης του μη ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων των κατώτερων ορίων και του Ε.Κ.Α.Σ. για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται από 1η Ιουλίου 2015 και είναι κάτω των 67,το πάγωμα των κατώτερων συντάξεων για όλους έως το 2021 και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων του Ο.Γ.Α. (690.301 άτομα). Συγκεκριμένα οι Θεσμοί πιέζουν να εφαρμοστούν:
·         Παροχή των κατώτερων ορίων σύνταξης και του Ε.Κ.Α.Σ. μόνο σε όσους νέους συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη και περικοπή του μη ανταποδοτικού μέρους σε όλους τους νέους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 67, δηλαδή μειώσεις έως και 40% στην πλειοψηφία των συντάξεων αναπηρίας και θανάτου με τις προϋποθέσεις των ελάχιστων ορίων(4.500 ένσημα) και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των πρόωρα συνταξιοδοτημένων με τις προϋποθέσεις των ελάχιστων ορίων (4.500 ένσημα). Η πρόταση των Θεσμών της Δευτέρας 15-6-2015 απαιτούσε τα παραπάνω για όλους παλαιούς και νέους συνταξιούχους.
·   Αλλαγή όλων των συντάξεων του Ο.Γ.Α. για το μέρος που δεν έχουν αναλογικό τρόπο υπολογισμού αντίστοιχο με τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή μείωση και των συντάξεων του Ο.Γ.Α. για όλους όσοι δεν έχουν καταβάλει εισφορές και για όσους λαμβάνουν την κατώτερη σύνταξη αλλά και επαναϋπολογισμό όλων των συντάξεων (690.301άτομα).
·     Πάγωμα της κατώτερης σύνταξης στην σημερινή ονομαστική της αξία ως το 2021 (πάγωμα 509.000 συντάξεων του Ι.Κ.Α.). Οι συνταξιούχοι αυτοί ήδη έχουν χάσει το 23,5% της αγοραστικής τους δύναμης την τελευταία περίοδο (-9,2% από τον πληθωρισμό και -14,3% από τις μειώσεις των συντάξεων).
·      Μέτρα για αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από 4% σε 6% και επέκταση της παρακράτησή της και από τις επικουρικές συντάξεις που έως σήμερα δεν έχουμε αντίστοιχη εισφορά με επιβάρυνση για τους συνταξιούχους 480 εκατ. ευρώ το χρόνο.
·      Σταδιακή μείωση των δικαιούχων του Ε.Κ.Α.Σ. έως την κατάργηση του ως το τέλος του 2019, μέτρο που αφορά 300.000 συνταξιούχους, που θα βρεθούν να διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, αν δεν αντικατασταθεί με κάποιο ισοδύναμο προνοιακό επίδομα. Άμεσα, απαιτεί την κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. γιατο 20% των δικαιούχων με τα αναλογικά πιο υψηλά εισοδήματα (60.000 άτομα).
·     Εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 3863/10 και των έμμεσων περικοπών που επιφέρει η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
·        Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.) και εφαρμογή τής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή  άμεση περικοπή πολλών επικουρικών συντάξεων και Εφάπαξ των ταμείων που χρειάζονται κρατική ενίσχυση από 1-1-2015 έως και 20%.
·        Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου του 2015,  ώστε η ηλικία που θα μπορεί κανείς να βγει νωρίτερα στη σύνταξη να είναι τα 67 έτη για πλήρη, εκτός αν έχει 40 έτη ασφάλισης από τα 62 και μετά, χωρίς να προστατεύονται θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μητέρων με ανήλικα τέκνα, των ατόμων με αναπηρία, των εργαζόμενων σε βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και των μητέρων ΑμεΑ.
·   Αλλαγή των εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες που κατέβαλλαν εισφορές βάσει εισοδηματικών κλάσεων και εισαγωγή εισφορών αναλογικών με το εισόδημα. Αυτό συνεπάγεται αύξηση έως και 20% των εισφορών σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.
·  Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων χρηματοδότησης ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των παροχών με τη δομή και τις προϋποθέσεις του Ι.Κ.Α.για όλα τα ταμεία από 1 Ιουλίου 2015.
·         Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) που λαμβάνουν κάποια ταμεία, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015, και αντίστοιχες αυξήσεις των εισφορών ή μειώσεις των παροχών.
·         Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών που επέβαλλαν διάφοροι νόμοι την περίοδο 2010-2012, δηλαδή νέες σταδιακές μειώσεις σε παροχές ή αύξηση των εισφορών (αντιφατικό, αφού λένε όχι σε αύξηση των εισφορών που πρότεινε η Ελληνική Κυβέρνηση).
·   Γενικόλογες αλλαγές στο επίπεδο των εισφορών και στις προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος για παροχές, ώστε να επιτευχθεί στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών. Πρόταση που αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζουν ότι εάν εφαρμοστεί ο μνημονιακός νόμος 3863/10,η στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών  θα εξασφαλιστεί με τον υπολογισμό της σύνταξης βάσει του μέσου όρου των εισοδημάτων του συνόλου του εργασιακού βίου.
·         Σταδιακή ολοκλήρωση της ενοποίησης των ταμείων με ενοποίηση των νομικών πλαισίων και των προϋποθέσεων παροχών σε πρώτη φάση, ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία ενός μόνο ταμείου στο τέλος του 2016.
Πρέπει να τονίσουμε ότι παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των Θεσμών, ότι δεν επηρεάζουν τα μέτρα τους χαμηλοσυνταξιούχους και είναι κοινωνικά δίκαια μέτρα, οι Θεσμοί επικεντρώνονται στο να περικόπτουν τα εισοδήματα των ασθενέστερων εισοδηματικά συνταξιούχων που βάσει του EUSILK 2013 το 13,7% διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης υλικής στέρησης (364.000 άτομα) και το 23,1% (615.000 άτομα) με κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας, βάσει του ορίου φτώχειας του 2012.
Τα προτεινόμενα μέτρα πλήττουν βάναυσα τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού και το Ε.Κ.Α.Σ. και η κατώτερη σύνταξη του Ι.Κ.Α.αλλά και οι κατώτερες συντάξεις του Ο.Γ.Α.κυρίως δίνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου φτώχειας των συνταξιούχων αυτών των κατηγοριών. Αυτοί οι συνταξιούχοι ήδη αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει καμία περαιτέρω μείωση των συντάξεών τους. Αν ισχύσουν τα μέτρα αυτά, θα έχουμε μια εκτίναξη του αριθμού των συνταξιούχων που διαβιούν με κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (μηνιαίο εισόδημα κάτω από τα 475 ευρώ) στο 38% και των συνταξιούχων σε απόλυτη στέρηση υλικών αγαθών στο 24,5%, βάσει του ορίου φτώχειας του 2012 και αντίστοιχα βάσει του ορίου φτώχειας του 2009(μηνιαίο εισόδημα κάτω από τα 665 ευρώ) το 65% να διαβιούν με κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και το 34% σε συνθήκες απόλυτη στέρηση υλικών αγαθών.
Η Κοινωνία, οι Πολίτες και η αντιμνημονιακή Κυβέρνηση δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποδεχτούν αυτή την λαίλαπα αντικοινωνικών μέτρων φτωχοποίησης σχεδόν 1.200.000 συνταξιούχων, αλλά ούτε οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να επιτρέψουν μια άνευ προηγουμένου κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε..
Οι Θεσμοί ξεπέρασαν κάθε όριο ανοχής με τις τελευταίες προτάσεις τους και ωμά οδηγούν σε πρωτόγνωρες κοινωνικά και οικονομικά καταστάσεις τους Έλληνες χαμηλοσυνταξιούχους και καταργούν την αναδιανεμητική λειτουργία του κράτους και το μείζονα ρόλο της για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Με τα μέτρα που προτείνουν οι Θεσμοί θα έχουμε μειώσεις κύρια στους χαμηλοσυνταξιούχους του Ι.Κ.Α. και του Ο.Γ.Α. που θα φτάσουν έως και το 40% των εισοδημάτων τους και ουσιαστικά τη φτωχοποίηση τους και την πλήρη εξαθλίωση τους.
Για πρώτη φορά από το 2010 περικόπτονται σε τέτοιο βαθμό οι χαμηλές  συντάξεις,που έχουν ήδη αντιμετωπίσει σημαντικές μειώσεις μέσω της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης και το πάγωμα των συντάξεων από το 2010, με μέσο όρο απώλειας αγοραστικής δύναμης της τάξης του 23,5% (-9,2% από τον πληθωρισμό και -14,3% από τις μειώσεις των συντάξεων).
Με τα νέα απαιτούμενα μέτρα οι Θεσμοί οδηγούν σε περαιτέρω μείωση της δαπάνης των συντάξεων από το 16,1% του ΑΕΠ το 2014 σε 14,3% του ΑΕΠ για το 2016 και σε συνολική μείωση των δαπανών για συντάξεις, που από το 2011 έως σήμερα υπολογίζεται σε πάνω από 5,8 δις ευρώ, αντί της προταθείσας εξασφάλισης από ισοδύναμα μέτρα από εισφορές και όχι μειώσεις συντάξεων.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η εμμονή των Θεσμών στη βάναυση περικοπή των κατώτερων συντάξεων του Ι.Κ.Α. και όλων των συντάξεων του Ο.Γ.Α. και τη σταδιακή κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. δεν είναι σε καμιά περίπτωση κάτι το αναπόφευκτο αλλά μια πολύ καλά στοχευμένη επιλογή στην προσπάθεια των Θεσμών να υπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, όπως άλλωστε έκαναν με όλους τους μνημονιακούς νόμους, και όχι το δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση των Ελλήνων χαμηλοσυνταξιούχων.
Η απόρριψη των απαιτήσεων των Θεσμών από τους Έλληνες Πολίτες και την Ελληνική Κυβέρνηση είναι μονόδρομος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την συνέχιση της επάρκειας των συντάξεων και την κοινωνική συνοχή της Ελληνικής Κοινωνίας με την παράλληλη εξασφάλιση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων ηλικιωμένων.
Το ΟΧΙ είναι η μόνο απάντηση που μπορεί να δοθεί από τους Έλληνες Πολίτες και την Ελληνική Κυβέρνηση στις συντάξεις απόλυτης φτώχειας που απαιτούν οι Θεσμοί, συντάξεις πείνας των300 ευρώ για το Ι.Κ.Α. και 120 ευρώ για τον Ο.Γ.Α.  δεν είναι διαπραγματεύσιμες για την Ελλάδα αλλά και για καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς