Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Νίκος Ζαχαριάδης 42 χρόνια μετά στο «Πολύεδρο»

Λίγο πριν την έναρξη της παρουσίασης του βιβλίου του συγγραφέα Άγγελου Τσέκερη, εικονιζόμενου στο μέσον.

«Μία ιστορία αλλιώς...» από τις εκδόσεις Ταξιδευτής και τους Άγγελο Τσέκερη, Ηλία Γρηγόρη, Ανδρ. Παναγιωτόπουλο και Αποστόλη Σταθόπουλο


  
Στο βίντεο μιλά ο συγγραφέας Άγγελος Τσέκερης.

Το βιβλίο του δημοσιογράφου  Άγγελου Τσέκερη, που κυκλοφορεί, πια σε Β΄ έκδοση,  από τις εκδόσεις Ταξιδευτής, με τίτλο «Μία ιστορία αλλιώς... Ο Νίκος Ζαχαριάδης, η Σοβιετική Ένωση και οι κομμουνιστές της Τασκένδης» παρουσιάστηκε χθες, με την συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, στον κήπο του Βιβλιοπωλείου «Πολύεδρο» από τους Ηλία Γρηγόρης χειρούργο οδοντίατρο, Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων,  Ανδρέα Παναγιωτόπουλο ιατρό καρδιολόγο, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πατρέων Αγωνιζόμενοι Πολίτες και τον Αποστόλη Σταθόπουλο ελεύθερο επαγγελματία.
Στην παρουσίαση που άρχισε με την αναφορά του Αποστόλη Σταθόπουλου, στην εμφάνιση του Νίκου Ζαχαριάδη στην πολιτική ζωή του τόπου, στη δράση του και το έργο που άφησε ανολοκλήρωτο, ο ομιλητής ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν θα αναπτύξει την πολιτική προσωπογραφία του Ν. Ζαχαριάδη, γιατί η προσωπογράφησή του θα ισοδυναμούσε με την ιστορία ολόκληρου του ΚΚΕ, τουλάχιστον έως το 1957, χρονιά που καθαιρέθηκε από το κόμμα και που τελικά οδηγήθηκε στην αυτοκτονία το 1973.
Ωστόσο αναφέρθηκε από την γέννησή του το 1903 ή 1902 στην Ανδριανούπολη,μέχρι τα Σκόπια που τελειώνει το Δημοτικό Σχολείο και λίγες τάξεις γυμνασίου μέχρι την Κωνσταντινούπολη που εγκαταστάθηκε στη συνέχεια. Και από κεί στην Σοβιετική Ρωσία το 1921, όπου εγκαταστάθηκε για πάντα, μετά από 52 χρόνια.
Αναφέρθηκε στη δραστηριοποίησή του στη Νεολαία ΣΕΚΕ της Θεσσαλονίκης, στην επιστροφή του στη Μόσχα το 1923, για εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο των Κούτβ-ηδων, στην συνύπαρξή του με τον Τούρκο ποιητή Ναζίμ Κιχμέτ, στη σχολή Κουτβ. Στη φυλάισή του στη φυλακή Γεντί Κουλέ, στη δραπέτευσή του και στις δραπετεύσεις του κάθε φορά που τον φυλάκιζαν, στην συμμετοχή του στη διαδήλωση για ανατροπή της δικτατορίας των Ζέρβα-Ντερντιλή, στην εκλογή του ως ΓΓ του ΚΚΕ το 1934, αλλά και στη σύλληψή του το 1936 με τη δικτατορία του Μεταξά, στο ανοικτό γράμμα προς το λαό της Ελλάδας να σταθεί απέναντι στην ιταλική εισβολή, αλλά και στην παράδοσή του από της Ειδική Ασφάλεια του μεταξικού καθεστώτος στους ναζί, που τον μετέφεραν κρατούμενο στη Βιέννη αρχικά και μετά στο Νταχάου για να απελευθερωθεί με το τέλος του πολέμου και την πτώση της Γερμανίας.
Για την προσωπική σφραγίδα που άφησε στις εσωκομματικές εξελίξεις του ΚΚΕ και την διαμόρφωση  της πολιτικής ζωής με την συμβολή του Ν. Ζαχαριάδη μίλησε ο Ηλίας Γρηγόρης, που αναφέρθηκε εκτενώς στο ανώμαλο καθεστώς της εσωκομματικής ζωής του κόμματος, ενώ ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος για την ηρωική στάση του μέχρι την αυτοκτονία του το 1973 στο Σοργκούτ της Σιβηρίας. Αλλά και την συμμετοχή του στο δεύτερο αντάρτικο και μετά την ήττα του 1949, όταν ηγούμενος στρατιάς ανταρτών του ΔΣΕ πέρασε τα γιουγκοσλαβικά σύνορα. Ακόμη αναφέρθηκε στα γεγονότα της Τασκένδης, αφού η επέμβαση των έξι αδελφών κομμάτων οδήγησε στην επιβολή της στρατηγικής που διαμορφώθηκε με βάση τις αποφάσεις της 7ης Ολομέλειας. Και από ‘κεί στον διωγμό του και την εξορία του από τις σοβιετικές αρχές με την υπόδειξη της διορισμένης ηγεσίας του ΚΚΕ.
Στο τέλος ο ίδιος ο συγγραφέας αιτιολογώντας την ενασχόλησή του, μετά από τόσα χρόνια,  με ένα θέμα που θεωρείται λήξαν, τόνισε πως η Ιστορία γράφεται όταν τα γεγονότα βρίσκονται σε ικανή απόσταση για να εξεταστούν με ψύχραιμο μάτι.
Ακόμη αποκάλυψε, πως κίνητρό του ήταν η οικογενειακή καταγωγή του, που έλκει από αριστερά και πως τον σαγήνευε η αναφορά του κομμουνιστή πατέρα του, στα πέτρινα μετεμφυλιακά χρόνια, στη δράση αγωνιστών του ΚΚΕ.   
Ο ίδιος μιλώντας για τον Ν. Ζαχαριάδη είπε: Πολλά από αυτά που του καταλογίζονται είναι αρκετά αληθινα. Υπήρξε αντιφατικός και απρόβλεπτος, τυχοδιώκτης και ισχυρογνώμων. Εκμηδένισε τη δυνατότητα κριτικής σκέψης μέσα στο κόμμα και κυνήγησε ανελέητα τους διαφωνούντες, κατασυκοφαντώντας τους και εξοντώνοντας όσους μπορούσε προσωπικά. Από την άλλη πλευρά όμως, ήταν άνθρωπος ιδιαίτερων ηγετικών ικανοτήτων, ανέδειξε πολιτικά χαρακτηριστικά, που ήταν μοναδικά στην ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος…
Στην εκδήλωση παρών έδωσαν ο Χρ. Πατούχας, επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Πολιτεία, η Βίβιαν Σαμούρη επικεφαλής της παράταξης Πάμε όλοι μαζί για την Πάτρα, ο Κώστας Σπαρτινός επικεφαλής της παράταξης ΡΑΠ, Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη, ο Ανδρ. Παναγιωτόπουλος επικεφαλής της παράταξης Αγωνιζόμενοι Πολίτες και πολλοί άλλοι βιβλιόφιλοι πολίτες της Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς