Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα εκπέμπουν οι δανειστές



Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο αναμένεται το τριήμερο




Απολύτως αντικρουόμενα μηνύματα εκπέμπουν οι αξιωματούχοι των θεσμών σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να καθίσταται σαφές ότι έχουν διαφορετικές επιδιώξεις. 

Είναι πλέον εμφανές ότι το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε επιδιώκουν να δυναμιτίσουν μια συμφωνία ή τουλάχιστον να τη μεταθέσουν στο μέλλον. Από την άλλη μεριά, υπάρχει διατυπωμένη με σαφήνεια η βούληση των Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και των ΗΠΑ να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μια λύση που να απομακρύνει την ένταση.

 

'"Το θετικό κλίμα έχει εξανεμιστεί"

Από τη μία μεριά, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε την Πέμπτη: "Η έξοδος της Ελλάδας είναι μια πιθανότητα", η οποία δεν θα είναι "ένας υγιεινός περίπατος", αλλά πλέον δεν θα σηματοδοτεί "το τέλος του ευρώ". Παράλληλα, εκτιμούσε ότι είναι «ελάχιστα πιθανό» να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων ημερών και υποστήριζε πως ενώ πριν από 10 ημέρες υπήρχαν θετικά σινιάλα από την Αθήνα, την τελευταία εβδομάδα αυτό το θετικό κλίμα έχει εξανεμιστεί. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δίσταζε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων.

"Αρχίζουμε να βλέπουμε ουσία"

Από την άλλη μεριά, και μολονότι όλοι κρατούν αποστάσεις από την αισιοδοξία της Αθήνας για το ότι έχουμε φτάσει στο παρά πέντε της συμφωνίας, πολλοί δεν διατάζουν να αναγνωρίζουν ότι έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος και η πιθανότητα χρεοκοπίας απομακρύνεται. "Η εντύπωσή μου, αφού συνομίλησα με σειρά συναδέλφων, είναι ότι αυξάνεται η αίσθηση πως μια χρεοκοπία θα αποφευχθεί" δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ. "Αρχίζουμε να βλέπουμε σχέδια μεταρρυθμίσεων που έχουν ουσία" τόνισε ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι "εάν η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε κατάσταση στασιμότητας, θα σας το έλεγα". "Έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος από χθες (...) και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς" ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι υπογράμμισε: «Είμαι πεπεισμένος σε μεγάλο βαθμό ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί μια συμφωνία".

Έντονες διεργασίες με κατάληξη την τριμερή

Η εικόνα των αντιφατικών δηλώσεων θα πρέπει να ειδοθεί και υπό το πρίσμα μιας συμφωνίας που βρίσκεται προ των θυρών, γεγονός που αυξάνει την ένταση και εντείνει τις προσπάθειες όλων να αποσπάσουν οφέλη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μέρες που απομένουν μέχρι την τριμερή συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ τη Δευτέρα αναμένεται να παρουσιάσουν έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, καθώς είναι δεδομένη και η πρόθεση της Ελλάδας να μην πληρώσει τις δόσεις του ΔΝΤ χωρίς την ευόδωση συμφωνίας, αλλά και της εμπλοκής του αμερικανικού παράγοντα στις εξελίξεις που πιέζει για επίσπευση. Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου πως οι θεσμοί, όπως το ΔΝΤ, θα πρέπει να επιδεικνύουν επαρκή ευελιξία ώστε να αποφεύγονται άσκοπες κρίσεις.

Ανταπόκριση στο αίτημα για συνολική συμφωνία

Να σημειώσουμε ο κ. Γιούνκερ τοποθετήθηκε υπέρ του αιτήματος για μια συνολική συμφωνία τώρα, ανοίγοντας μάλιστα το παράθυρο κάποια μέτρα να εφαρμοστούν το φθινόπωρο. Επιπλέον, επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι "ο ESM μπορεί να επεκτείνει δάνεια όταν υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις". Οι δύο αυτές δηλώσεις φαίνεται να αποτελούν μια διάθεση προσέγγισης του αιτήματος της ελληνικής πλευράς να λυθεί πιο μακροπρόθεσμα το πρόβλημα ρευστότητας.

Φοίβος Κλαυδιανός - avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς