«Η λέξη "λαός" μου φαίνεται η ιδανική μεταφορική έννοια για τη δημιουργία μιας νέας, χειραφετημένης Ελλάδας. Μιας Ελλάδας, η οποία διαθέτει το θάρρος, επιτέλους, να σηκωθεί. Ένα κράτος, την Ελλάδα, μπορείς να το σώσεις σώζοντας τον λαό», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ένθετη επιφυλλίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung και σημειώνει ότι η νέα γενιά της Ευρώπης «ταΐζεται με στερεότυπα», ενώ «λείπουν οι τα οράματα και οι πραγματικές αξίες».


«Τα τελευταία χρόνια έχουμε προφανώς μαθηματικοποιήσει τον άνθρωπο, τον έχουμε ορίσει ως σκλάβο των αριθμών. Από τη δεκαετία του '60 ισχύει η πολιτική θεωρία που θέλει τους ανθρώπους να είναι καλά, όταν οι αριθμοί είναι καλά. Το πιο σημαντικό για μας πρέπει είναι να μην "σπάσει" κανείς τον άνθρωπο, να μπορεί (ο άνθρωπος) να διατηρήσει την υπερηφάνεια του, την αισιοδοξία του, την ελπίδα του», τονίζει ο Ν. Κοτζιάς και προσθέτει ότι «αν οι τρεις πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας για τη νέα γενιά περιορίζονται στις λέξεις "τιμωρία", "μνημόνιο" και "κυρώσεις", τότε έχουμε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα».

«Αν λέμε: "Απαγορεύεται να ονειρεύεσαι, τότε υποσκάπτουμε την ηθική μας υπόσταση. Περιμένουν από μας να πούμε στην νεολαία μας ότι ως τώρα τίποτα δεν έγινε καλά, ότι ο ελληνικός μας τρόπος ζωής δεν αξίζει. Εγώ απαντώ σε αυτό: παλαιότερα οι Γερμανοί μας θαύμαζαν, αυτό το μεγάλο έθνος, με τον μεγάλο του πολιτισμό (ενν. την Ελλάδα). Αυτοί ήταν που μας έκαναν και πάλι σημαντικούς μέσω της ελληνικής φιλοσοφίας. Αυτό ήταν μια πράξη αγάπης στην Ιστορία» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, και συμπληρώνοντας «πράγματι είμαστε εύθυμοι, αισιόδοξοι, χαιρόμαστε τη ζωή» διερωτάται: «Αυτός ο τρόπος ζωής είναι λοιπόν "αντιπαραγωγικός"; Εκπαιδεύουν οι αγορές καλούς ανθρώπους;».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη σημερινή νεολαία της Ευρώπης, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρει ότι «τους ταΐζουν με στερεότυπα, λείπουν οράματα και πραγματικές αξίες», για να σημειώσει: «Δεν λέω ότι συγκεκριμένες αποφάσεις, κυρώσεις και μνημόνια δεν επιτρέπεται να ανήκουν στα "πολιτικά εργαλεία". Αλλά δεν επιτρέπεται να περιορίζεις την συναναστροφή με τους ανθρώπους σε αυτά τα εργαλεία. Εμείς οι Έλληνες δεν χάσαμε πόλεμο και δεν καταστρέψαμε βιομηχανικά κανέναν. Έχουμε όμως διαφθορά και κακούς θεσμούς. Πρέπει το ένα, τη διαφθορά, να το καταργήσουμε και το άλλο, τους θεσμούς, να το βελτιώσουμε».

«Τι αξιοπρέπεια απομένει στους Έλληνες;», ρωτά ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο Νίκος Κοτζιάς ότι «ο άνθρωπος διατηρεί την αξιοπρέπειά του όταν έχει την αίσθηση ότι δεν ακολουθεί πράγματα που είναι λάθος. Όταν βάζει την ανθρώπινη φύση μπροστά από την ανάγκη. Ο άνθρωπος έχει αξιοπρέπεια, όταν ο άλλος, ο ηττημένος, δεν πρέπει να ντρέπεται. Εγώ ο ίδιος ντρέπομαι όταν δεν μπορώ να βοηθήσω άλλους. Ελπίζω να το είπα αυτό με αξιοπρέπεια».

Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρεται ακόμη σε 7.000 ανθρώπους που αυτοκτόνησαν στην Ελλάδα από το 2010, επισημαίνοντας ότι «αυτό δείχνει ότι το χειρότερο είναι να μην έχει κανείς προοπτική», αλλά και στους επιστήμονες οι οποίοι εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια τη χώρα. «Η εκπαίδευσή τους έχει στοιχίσει στο ελληνικό κράτος 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ευρώπη, η Γερμανία έχουν πάρει κυρίως αυτούς τους ανθρώπους. Είναι το φυσικό μέλλον της χώρας, η παραγωγική νεολαία της χώρας. Εμείς, ο ελληνικός λαός, έχουμε δώσει 14.000 γιατρούς. Η εκπαίδευσή τους στοίχισε τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν πρόκειται μόνο για οικονομικές μετατοπίσεις στην Ευρώπη, αλλά και, από ελληνική σκοπιά, κυρίως για μετατοπίσεις ανθρώπων», καταλήγει.