Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς διάσκεψης Κορυφής στην Λευκωσία.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία να προχωρήσει η οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών όπου αυτό δεν απαιτεί την συνεννόηση και συνεργασία τρίτων χωρών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας .
«Υπογραμμίσαμε πόσο σημαντικό είναι, η συνεργασία αυτή να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με τις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτές οι πρωτοβουλίες «δεν θα είναι μόνο προς όφελος των χωρών μας αλλά αποτελούν πρόκληση σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για συνεργασία και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».
Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της περιφερειακής ασφάλειας για την αντιμετώπιση των στοιχείων του ακραίου ισλαμισμού που αποτελούν ασύμμετρη απειλή για τον πολιτισμό μας.
«Στο πλαίσιο των συνομιλιών μας εμμείναμε σε συγκεκριμένους τομείς όπου θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Πρώτον, στον τομέα της ασφάλειας μας ανησυχεί ιδιαίτερα η επιδεινούμενη κατάσταση στη Λιβύη και τη Δυτική Αφρική, ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ, ο εμφύλιος την Υεμένη, η στασιμότητα στο Παλαιστινιακό, η εξάπλωση του τζιχαντισμού και του φονταμενταλισμού.
Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται η σημασία της διμερούς και τριμερούς συνεργασίας μας, ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας σε μία ευρύτερη περιοχή αποσταθεροποίησης στην Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή. Και γι αυτό συμφωνήσαμε να εντείνουμε αυτήν την συνεργασία τόσο σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο όσο και σε διεθνείς οργανισμούς», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
«Για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε και να προωθήσουμε σε διεθνές επίπεδο, τις κοινές και τις ξεχωριστές μας ανησυχίες και προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού, για την προάσπιση όλων των καταπιεζόμενων κοινοτήτων στην περιοχή, για την διαχείριση διεθνών προκλήσεων όπως οι αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, και για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα τόνισε ότι υπήρχε συμφωνία ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των τρίων χωρών στην οικονομία και το εμπόριο με την σύγκλιση συναντήσεων των τεχνικών ομάδων.
«Μιλήσαμε για έργα ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας, του τουρισμού. Οι χώρες μας βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Οι ευκαιρίες αναβάθμισης της κομβικής αυτής θέσης μας, για την ενέργεια, το εμπόριο και τις μεταφορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, είναι εξαιρετικά σημαντικές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας ότι ανέφερε επίσης ότι «κατά τις συναντήσεις μας τονίσαμε την κεντρική σημασία- για την ευρύτερη περιοχή, την ασφάλεια και τη σταθερότητά της - της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Από πλευράς της Ελλάδας, στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών και ελπίζουμε να οδηγήσουν σε ουσιαστική πρόοδο.
Η επικράτηση του κ. Ακιντζί στη ψηφοφορία της 26ης Απριλίου στα κατεχόμενα, αποτελεί ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Τη συνέχεια της οποίας παρακολουθούμε με προσοχή με την ελπίδα ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά στην εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Ν. Αναστασιάδης: Επιτακτική ανάγκη η κοινή δράση
Απ' την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του ανέφερε ότι οι ανησυχητικές εξελίξεις σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Συρία, το Ιράκ η Υεμένη καθιστούν επιτακτική την από κοινού δράση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα.
Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή «επαναλάβαμε την θέση αρχής για την επίτευξη μίας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης με την δημιουργία ένος βιώσιμου και κυρίαρχου κράτους στην Παλαιστίνη στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ» ανέφερε ο Ν. Αναστασιάδης.
Πρόσθεσε δε ότι «συζητήσαμε την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που αποτελούν απειλή όχι μόνο για τα κράτη της περιοχής αλλά και για το σύνολο των ευρωπαικών χωρών. Με την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας οι στόχοι που έχουμε θέσει θα στεφθούν με επιτυχία και θα αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας και για τα άλλα κράτη της περιοχής».
Αλ Σίσι: Βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας
Ο πρόεδρος της Αιγύπου Αλ Σίσι ανέφερε ότι η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των τριών χωρών μέσα σε μόλις έξι μήνες αντανακλά την βούληση για την εμβάθυνση των μεταξύ μας συνεργασιών.
«Επιδιώκουμε την συνεργασία για την διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος για τους λαούς μας με ανοχή, ειρήνη σταθερότητα, κοινωνική δικαιοσύνη» τόνισε.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό επανέλαβε ότι «είναι σταθερή η θέση μας που βασίζεται στην ενότητα του κυπριακού λαού με όλες τις κοινότητές του με κυριαρχία και ανεξαρτησία».
Ο Αλ Σίσι μίλησε για την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας ότι «σήμερα συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στην συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στον οικονομικό τομέα, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην ναυτιλία. Συμφωνούμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με την λήψη μέτρων για την διακοπή εφοδιασμού των εξτρεμιστικών οργανώσεων σε χρήμα και μέσα».
Μίλησε δε για την ανάγκη επίλυσης του μεσανατολικού με την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς