Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Εμμονή στη λιτότητα και επικοινωνιακή διγλωσσία !



Οι πιέσεις κατά της Ελλάδας θα εντείνονται όσο θα πλησιάζει η ώρα υπογραφής της συμφωνίας Στο EuroWorking Group η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε στους Ευρωπαίους τεχνοκράτες το κείμενο των προτάσεών της, οι τελευταίοι αρνήθηκαν να το παραλάβουν μέσω e-mail



Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε μετά το Eurogroup ότι η συμφωνία με τους πιστωτές θα είναι μεν δύσκολη, ωστόσο αυτή θα έρθει, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή



Τα δύο πρόσωπα του Ιανού εξακολουθούν να δείχνουν στην Αθήνα οι δανειστές. Στο μεν επικοινωνιακό επίπεδο προβαίνουν σε μια συστηματική διγλωσσία, μιλώντας πότε για επίτευξη προόδου και πότε για απροθυμία της ελληνικής πλευράς να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ να εναλλάσσονται σχεδόν ανά εβδομάδα στον ρόλο του "κακού ανακριτή". Όσον αφορά δε την ουσία των διαπραγματεύσεων, παρά την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, αρνούνται ακόμη, δύο μήνες μετά, να εγκαταλείψουν τις ιδεοληψίες τους για -σχεδόν "τιμωρητικού" τύπου- επιβολή λιτότητας και σκληρά μέτρα, όπως λ.χ. μειώσεις -μέχρι εξαφανίσεως- των επικουρικών συντάξεων (ζητείται περικοπή κατά 90%), απροστάτευτα έναντι των πλειστηριασμών νοικοκυριά και θέσπιση ακόμη πιο αντεργατικού περιβάλλοντος. Και βέβαιο θεωρείται ότι οι πιέσεις κατά της Ελλάδας θα εντείνονται σε τεράστιο βαθμό (και πάντως ασύμβατο με την έννοια "εταίροι") όσο θα πλησιάζει η ώρα υπογραφής της συμφωνίας.

Πρόσφατο και πάντως χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας διγλωσσίας ήταν οι δηλώσεις που έκανε με διαφορά 24 ωρών ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την παραμονή του προχθεσινού Eurogroup άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί τμηματικά η δόση των 7,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, καθώς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ολλανδική Βουλή για τις διαπραγματεύσεις, ο επικεφαλής του Eurogroup και του υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας δήλωνε πως θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια λύση στην περίπτωση συμφωνίας. Την επομένη όμως, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των ομολόγων του της Ευρωζώνης, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει μερική συμφωνία, άρα ούτε και μερική εκταμίευση χρημάτων. Από δε τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στάλθηκε μήνυμα στην ελληνική πλευρά καλώντας τη να επιταχύνει. Οι δύο αυτές ενέργειες είναι ενδεικτικές της απόστασης που, σύμφωνα με τους δανειστές, τους χωρίζει από τις ελληνικές θέσεις ακόμη και μετά και το προχθεσινό Eurogroup.

Άλλο παράδειγμα διγλωσσίας εκ μέρους των δανειστών είναι η στάση τους που, όπως αναφέρουν πληροφορίες από κύκλους του οικονομικού επιτελείου, συνίσταται στο ότι ενώ στο EuroWorking Group η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε στους Ευρωπαίους τεχνοκράτες το κείμενο των προτάσεών της, οι τελευταίοι (παρ' ότι μάλιστα φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες να το αξιολόγησαν ως "καυτό") μέσω του επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ, αρνήθηκαν να το παραλάβουν μέσω e-mail. Προέβαλαν δε ως επιχείρημα κατά την τηλεδιάσκεψη ότι αυτό θα έπρεπε να παραδοθεί στους προϊσταμένους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, οι τελευταίοι με διαρροές (παρ' ότι θεωρείται "unfair" να βγαίνουν προς τα έξω τέτοιες "διαρροές") ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κανένα ελληνικό σχέδιο και πάντως δεν έχει κατατεθεί τίποτε από ελληνικής πλευράς. Κάτι ανάλογο συνέβη και στο προχθεσινό Eurogroup, όταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν κατηγορηματικός ότι "Δεν θέλουμε να δούμε τίποτε, παρά μόνο αν το Brussels Group καταλήξει" και ενώ το Brussels Group επικαλείται ανάλογο επιχείρημα ("αρμόδιο είναι το Eurogroup για προτάσεις"). Είναι δε προφανές, όπως σημειώνουν επαΐοντες περί τα τεκταινόμενα σε επίπεδο Ευρωζώνης, ότι η όλη αυτή στρατηγική χαράσσεται, "ζυμώνεται" και συντονίζεται από συγκεκριμένους κύκλους.

Οι δανειστές, πάντως, με "όπλο" τη ρευστότητα εξακολουθούν να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις και να παραμένουν επιδεικτικά αδιάλλακτοι. Η στάση τους αυτή απομακρύνει τα ενδεχόμενα τόσο για εμβόλιμο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου όσο και για άμεσα σταδιακή αποδέσμευση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, όπως προκύπτει άλλωστε και από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων μετά το τέλος της προχθεσινής συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε μετά το Eurogroup ότι η συμφωνία με τους πιστωτές θα είναι μεν δύσκολη, ωστόσο αυτή θα έρθει -και μάλιστα γρήγορα, πρόσθεσε-, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ήταν σαφής πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υπογράψει δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα είναι δυνατό να επιτευχθούν, αποκάλυψε πως υπάρχει σύγκλιση στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ χαρακτήρισε αντιπαραγωγική την απαίτηση των Ευρωπαίων για τις κατασχέσεις. Και σε πείσμα των έμμεσων και ανεπίσημων αναφορών από κύκλους προσκείμενους στους δανειστές περί μη προβλήματος ρευστότητας, τόνισε για το εν λόγω ζήτημα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς χρησιμοποιεί ίδιους πόρους για να καλύπτει το κράτος τις ταμιακές υποχρεώσεις του.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η ελληνική πλευρά κάνει σε όλους τους τόνους σαφές πως είναι μια κίνηση που θεωρεί ότι όχι μόνο δεν συνάδει με την πολιτική της για ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν στους ώμους τους χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά ταυτόχρονα δεν βοηθάει και το τραπεζικό σύστημα, απομειώνοντας ακόμη περισσότερο την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους.

 Παναγόπουλος Θάνος-avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς