Συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής για τις "κόκκινες κάρτες" στα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση
Υπάρχει αντίθεση, τόνισε o Αλέξης Τσίπρας, ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο, στο
οποίο αναζητείται λύση και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες.
Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας
Πρωθυπουργός.
Εξήγησε ότι
είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να
προχωρήσει και ότι αυτός είναι ο λόγος που ζήτησε τη σημερινή συνάντηση, για
την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα σήμερα Παρασκευή.
Κλείνοντας τη συνέντευξη-εξπρές αργά χθες για την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις για το θέμα της Ελλάδας. Με δεδομένη βέβαια τη δήλωση Τσίπρα, που παρατήρηση την ανακόλουθη στάση Ευρωπαίων αξιωματούχων έναντι της χώρας μας. Θετικός εμφανίστηκε και ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, που χθες φόρεσε διαφορετικά μάσκα! Κι αυτά ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως το μεγαλύτερο θέμα σήμερα είναι η Ελλάδα, που μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή Οικονομία...
Μάλιστα οι Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προέτρεψαν τους δημοσιογράφους να αναμένουν τα αποτελέσματα της «μίνι συνόδου», λέγοντας ότι δεν έχουν τόσο σημασία οι δικές τους προθέσεις, αλλά περισσότερο εκείνες του Αλέξη Τσίπρα, με πρωτοβουλία του οποίου άλλωστε οργανώθηκε η συνάντηση.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, ο Μάρτιν Σουλτς στην ομιλία του, τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια. Είναι πολύ λογικό τόνισε που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε το λόγο για να επισημάνει το πόσο αντιφατικό είναι από τη μια να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, στο κορυφαίο θεσμό της Ευρώπης, και από την άλλη όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια!
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε ότι το μεγαλύτερο θέμα σήμερα είναι η Ελλάδα, καθώς έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, στο οποίο συμφώνησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ζήτησε τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και εκτίμησε ότι η χθεσινοβραδινή συνάντηση είχε χαρακτήρα προκαταρκτικής συζήτησης προκειμένου να ανιχνευθούν κοινοί τόποι και διαφωνίες.
Αναγνωρίζει την ανθρωπιστική κρίση ο Μ. Σούλτς
Ο Μάρτιν Σουλτς, στην ενδιάμεση συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο προσπαθούν να διασφαλίσουν στέγαση για φτωχούς συνταξιούχους. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει σε αυτό. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει με τα σχολικά γεύματα, για παράδειγμα. Γνωρίζουμε ότι πολλοί μαθητές στην Ελλάδα προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να παράσχουν στα παιδιά τους επαρκή σίτιση και τα σχολικά γεύματα αποτελούν το μόνο πλήρες γεύμα που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση και δε βλέπω γιατί αυτό δε θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Πρόκειται για απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο»."Η Ε.Ε. χρειάζεται τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες"
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες, με σεβασμό τόσο στη Δημοκρατία, όσο και στις Συνθήκες, έτσι ώστε να αφήσει πίσω την κρίση και να προχωρήσει προς την ανάπτυξη", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Για σεβασμό των δεσμεύσεων μίλησε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».
«Αυτό που θα κάνουμε σε αυτή τη συνάντηση είναι να υπενθυμίσουμε τον σεβασμό απέναντι στις δεσμεύσεις, οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν θέληση, να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους»
Για τη νομοσχέδιο υπέρ της στήριξης των ασθενέστερων ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι αυτό δεν τον σοκάρει το βρίσκει λογικό, κατανοητό, αλλά όπως είπε η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει και από τους πλούσιους να πληρώνουν φόρους.
Δηλώσεις προσερχόμενος έκανε και ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι όταν αλλάζει μια κυβέρνηση δεν αναιρεί τις συμφωνίες της προηγούμενης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε λογικούς συμβιβασμούς.
"Μικρή η πρόοδος, λίγος ο χρόνος"
«Απόψε θα αποτιμήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει, η οποία φαίνεται ότι είναι μικρή και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να θέσουμε το όλο πράγμα ξανά σε κίνηση γιατί χρειάζεται να κάνουμε πολλή δουλειά» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη Σύνοδο των Βρυξελλών.
Σε ερώτημα αν γνωρίζει ποια είναι κατάσταση σχετικά με το θέμα της ρευστότητας για την ελληνική κυβέρνηση απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρος. Αυτό είναι προφανώς αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά όπως γνωρίζετε παραμένουμε έτοιμοι να τους στηρίξουμε στη βάση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Πιστεύω ότι ήταν ένα καθαρό ανακοινωθέν στο οποίο συμφώνησαν οι Έλληνες. Ας δουλέψουμε σε αυτή βάση».
«Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να φτάσουμε σε ένα πακέτο το οποίο μετά πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Ο χρόνος τελειώνει, δεν έχουμε πολύ χρόνο, πραγματικά πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε» δήλωσε.
Με πληροφορίες και από avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς