Κυβερνητική
σύσκεψη υπό
τον Αλ. Τσίπρα
Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι όμηρος. Το μήνυμα αυτό θα
στείλει η νέα ελληνική κυβέρνηση στην επόμενη διαπραγμάτευση τη Δευτέρα
στο Eurogroup. Τούτο προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη χθεσινή
σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη
και του οικονομικού επιτελείου.«Εδώ και λίγες ημέρες υπάρχει συμφωνία και, όπως η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, έτσι πρέπει να κάνουν και οι εταίροι», ανέφερε μιλώντας στην «Αυγή» υπουργός που μετέχει στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής. Η εν λόγω φράση έχει βασικούς αποδέκτες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις δικές τους υποχρεώσεις αναφορικά με τη δόση (ή μέρος αυτής) και τα ομόλογα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δεν εργάζεται, ήδη, σκληρά για την καλύτερη δυνατή δική της προετοιμασία ενόψει του Eurogroup, έχοντας ως καμβά τις έξι βασικές μεταρρυθμίσεις, με λεπτομέρειες ωστόσο, π.χ. για την ποσοτική διάσταση αυτών. Και, ταυτόχρονα, έως τη Δευτέρα αναμένεται η Αθήνα να παίξει πάλι το «χαρτί» των διεθνών επαφών πρωτοστατούντος του Αλ. Τσίπρα.
Στο πλαίσιο των πιέσεων προς την ΕΚΤ ρόλο έχει να παίξει προφανώς και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για τη Σύνοδο της ΕΚΤ. Όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές, «ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Στουρνάρας θα συμβάλλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση, και με όλα τα 'εργαλεία', της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας». Εξάλλου ο διοικητής της ΤτΕ θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την επιστροφή του αργά σήμερα το βράδυ.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτόν τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης, έχοντας κατά νου αυτό που είχε καταγγείλει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο: το σχέδιο δηλαδή «να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε φθορά, ανατροπή ή άνευ όρων παράδοση πριν το κυβερνητικό έργο αρχίσει να αποδίδει καρπούς». Με εργαλείο κάποιων κύκλων, μέσα και έξω από τη χώρα, την επιχειρούμενη από αυτούς πιστωτική ασφυξία, ως «μέσο πρόκλησης της λαϊκής δυσαρέσκειας». Με τελικό στόχο «είτε να μας σύρουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα αμφίβολης ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης, κατά το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου, είτε να μας ανατρέψουν και να τελειώνουν με όσα εμείς εκπροσωπούμε και τους φοβίζουν» έλεγε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Εκτίμηση που ακουγόταν και από ανεξάρτητες πηγές, όπως για παράδειγμα από τον επικοινωνιολόγο Σπύρο Ριζόπουλο, ο οποίος έγραφε πως «με δεδομένο πως όσοι απεργάζονται τέτοιου τύπου σενάρια δεν θα ήθελαν με τίποτα την προσφυγή στις εκλογές διότι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν συντριπτική (το επιβεβαιώνει και η δημοσκόπηση της MRB), το σχέδιο εστιάζει στη δημιουργία συνθηκών πανικού τέτοιας έκτασης, ώστε να μοιάζει με αυτονόητο μονόδρομο ο σχηματισμός κυβέρνησης 'εθνικής ενότητας' από την παρούσα Βουλή, με τη στήριξη τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) και με πρωθυπουργό τον... Γιάννη Στουρνάρα, ως τον μόνο που χαίρει της εμπιστοσύνης των δανειστών!».
Το σχόλιο αναπαρήγαγε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο επ. καθηγητής του ΑΠΘ Χριστόφορος Βερναρδάκης, του οποίου ο διορισμός σε γ.γ. Συντονισμού της κυβέρνησης δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς