Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

34 χρόνια από την πρώτη μεγάλη ήττα της ΝΔ

Το φύλλο της εφημερίδας ΑΥΓΗ, κεντρικό όργανο του ΚΚΕ Εσ., την επομένη της 18-10-1981, που είχε βαρύνοντα λόγο, καθώς το κόμμα έμεινε εκτός Βουλής.


Με ποσοστό 35% ο Πρόεδρος της ΝΔ Γ. Ράλλης παραιτήθηκε μετά την καταψήφιση της κυβέρνησής του και την ήττα από το ΠΑΣΟΚ, με 27% ο Αντ. Σαμαράς επιμένει γαντζωμένος στην ηγεσία!



Η σύνθεση της πρώτης κυβέρνησης, υπό τον Ανδρ. Παπανδρέου.

Με αφορμή την συνεδρίαση της ερχ. Πέμπτης και της έναρξης του εσωκομματικού διαλόγου στην ηττηθείσα ΝΔ, αλλά και των αντιδράσεων αρκετών στελεχών του κόμματος, που επιμένουν στο αίτημα για έκτακτο συνέδριο διαδοχής του αρνούμενου να παραιτηθεί από την ηγεσία Αντ. Σαμαρά, το Istologio G. Mosxou, δημοσιεύει ιστορική αναδρομή από την πρώτη μεγάλη ήττα της ΝΔ τον Οκτώβρη του 1981 από το ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύει την αξιοπρεπή στάση του μετριοπαθών απόψεων πολιτικού ηγέτη της ΝΔ Γ. Ράλλη, όπως και την αξιοπρεπή θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης -μη εξαιρουμένου του ΚΚΕ, του Χαρ. Φλωράκη, που έσπευσαν να συγχαρούν τον νέο Πρωθυπουργό  και εκ των πραγμάτων ωθεί σε συγκρίσεις με τα σημερινά τεκταινόμενα στο χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης και ειδικά της μείζονος αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με ποσοστό 35% ο Πρόεδρος της ΝΔ Γ. Ράλλης παραιτήθηκε μετά την καταψήφιση της κυβέρνησής του από το ΠΑΣΟΚ, με 27% ο Αντ. Σαμαράς επιμένει γαντζωμένος στην ηγεσία, με ονειρώξεις αριστερής παρένθεσης, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εμπεδώνεται στην συνείδηση ακόμη και του κόμματος της Δεξιάς.

Υπευθυμίζεται σχετικό άρθρο υπό τον τίτλο  Κραυγή αγωνίας για το μέλλον της ΝΔ, που δημοσιεύτηκε στις 1-3-2015, όπου το ιστορικό στέλεχος του κόμματος Θρ. Μαυρομμάτης καλούσε σε παραίτηση τον Αντ. Σαμαρά, τονίζοντας τα παρακάτω:  "Θυμηθείτε λοιπόν κύριε Σαμαρά τι  έκανε το 1981 ο Γεώργιος Ράλλης,  το 1993 ο  Κωνσταντίνος  Μητσοτάκης,  το 2009 ο Κώστας Καραμανλής και αποφασίστε…!!! Σοφά και γενναία  αποφασίστε, είτε την δρομολόγηση της διαδοχή σας, όπως προτείνουν κάποιοι,  είτε μέσα από ένα δημοκρατικό συνέδριο την βάσανο  πολιτικής επαναβεβαίωσης ή αμφισβήτησης της ηγεσίας σας,  γιατί η παράταξη  παραπαίουσα πλέον, χρειάζεται ένα εγκάρσιο και δομικό  ΣΟΚ  για να αναταχθεί"

18-10-1981: Πρώτη μεγάλη ήττα της ΝΔ
 

Ήταν λοιπόν η 19η Οκτώβρη του 1981, όταν οι εφημερίδες της εποχής ανήγγειλαν τα πρώτα αποτελέσματα από την ψηφοφορία της προηγουμένης ημέρας, όπου το ΠΑΣΟΚ, με την στήριξη όλου σχεδόν του δημοκρατικού κόσμου, βγήκε νικητής. Και η εφημερίδα ΑΥΓΗ, όργανο του ΚΚΕ Εσ. δεν δίστασε να τιτλοφορήσει: "Ο λαός σάρωσε χθες τη Δεξιά, Και τώρα να γίνει πράξη η αλλαγή". Επισήμανε όμως κι ότι "η Βουλή φτωχότερη χωρίς το ΚΚΕ Εσωτ.".

Η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης ημέρας είχε αρχίσει από τις 8.30 μμ. Μίση ώρα αργότερα έγινε ορατή η νίκη του Γ. Παπανδρέου. Στις 9 μμ. εμφανίστηκε στο Κέντρο Τύπου ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ Γ. Ράλλης, ο οποίος προέβη σε μία δήλωση αναγνώρισης του αποτελέσματος της ήττας του κόμματός του. Και της παραίτησής του από την ηγεσία! 

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών βγήκαν μετά από τρεις ημέρες!

"Η ετυμηγορία του λαού θα είναι από όλους σεβαστή, όπως συμβαίνει στις δημοκρατίες. Η ΝΔ από την θέση της αντιπολιτεύσεως θα εξακολουθεί να εκπληρώνει το καθήκον της προς το Έθνος και την Δημοκρατία".

Ωστόσο έκφρασε και την άποψή του: "Ο λαός δεν έκανε την καλύτερη επιλογή.Εύχομαι να μην χρειαστεί να το μετανιώσει".

Μετά την νίκη του, τον νέο Πρωθυπουργό, το ίδιο βράδυ, συνεχάρηκαν εκτός από τον Γ. Ράλλη και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης Μπάμπης Δρακόπουλος (ΚΚΕ Εσ.), Ιω. Πεσμαζόγλου (ΚΟΔΗΣΟ), Χαρ. Φλωράκης (ΚΚΕ) και Ιω. Ζίγδης  (ΕΔΗΚ), οι οποίοι προέβησαν σε σχετικές δηλώσεις.

Να σημειώσω ότι στις 1 τη νύχτα της 18-10-1981, προς το ξημέρωμα της επομένης ημέρας τα αποτελέσματα έδιναν 172 έδρες στο ΠΑΣΟΚ, 113 στην ΝΔ και 15 στο ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα για την Ευρωβουλή (σ.σ.: Οι εκλογές ήσαν διπλές στις 18-1-1981) έδιναν και αυτά τα αποτελέσματα.

Το ίδιο βράδυ ανακοίνωση του ΚΚΕ Εσ., που ήταν πια εκτός Βουλής, καλούσε "Να στηριχθεί η Κυβέρνηση σε όλες τις δυνάμεις της Αλλαγής".

Τρεις ημέρες μετά τις εκλογές της 18 Οκτώβρη 1981 οριστικοποιούνται τα αποτελέσματα και ορκίζεται, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνστ. Καραμανλή, "η πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα" από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασσοσιαίητεντ Πρες".

Παράλληλα, στο πλήθος των δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου και των συγχαρητηρίων ξένων ηγετών, που ακολούθησαν τους ηγέτες της ελληνικής πολιτικής σκηνής, συμπεριλαμβάνονται οι εκτιμήσεις της ελβετικής πολιτικής επιθεώρησης "Βελτβόχε", βαρύνουσας στην ελβετική οικονομική σκηνή, που μιλά, μεταξύ άλλων και για "το ΠΑΣΟΚ, που αποδείχθηκε αποτελεσματικός 'αποκρουστήρας' έναντι της επεκτατικής προσπάθειας του ορθόδοξου-πιστού στη Μόσχα ΚΚ, που έλαβε μόλις 11, έναντι του επιδιωκόμενου 17% και δεν μπορεί να παίξει οποιοδήποτε ρόλο στην πλάστιγγα".

Τα αποτελέσματα, που οριστικοποιήθηκαν, όπως προανέφερα, τρεις ημέρες μετά τις εκλογές, έδωσαν:
 
ΠΑΣΟΚ 2.725.132 ψ, ποσοστό 48,06%
Νέα Δημοκρατία 2.033.584 ψ., ποσοστό 35,86%
ΚΚΕ 619.292 ψ., ποσοστό 10,92%.

Και ακολουθούν τα εκτός Βουλής κόμματα με επικεφαλής το ΚΚΕ Εσ., που λαμβάνει 77.461 ψ., ποσοστό 1,37%, το Κόμμα Προοδευτικών με 95.686 ψ., ποστοστό1,69%, το ΚΟΔΗΣΟ-ΚΑΕ με 40.553 ψ., ποσοστό 0,72%, η ΕΔΗΚ με 23.723 ψ., ποσοστό 0,42% και συνεχίζεται με άλλα πολύ μικρότερα κόμματα που λαμβάνουν ποσοστά κάτω της μισής μονάδας.

Το φύλλο της εφημερίδας ΑΥΓΗ, στις 22-10-1981.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς