Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Μπαχτατζίδικο «Όχι» από τον Μάρτιν Σουλτς στο αίτημα του Μανώλη για συζήτηση των αποζημιώσεων

"Όχι" από Σουλτς σε ειδική συζήτηση στην Ευρωβουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Μπαχτατζής ο Γερμανός Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, που με τερτίπια, προσπαθεί να αποφύγει την συζήτηση για αναγκαστικό δάνειομ και πολεμικές επανορθώσεις που χρωστά η σημερινή Γερμανία.
 
Επικαλέστηκε τον Κανονισμό για να απορρίψει πρόταση ζητώντας ουσιαστικά τη συλλογή 40 υπογραφών προκειμένου να ανοίξει το θέμα!

Ένα προκλητικό "όχι" από τους αξιωματούχους της Ε.Ε εισέπραξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, ο οποίος είχε ζητήσει να διεξαχθεί ειδική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό γερμανικό κατοχικό δάνειο.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επικαλέστηκε τον Κανονισμό για να απορρίψει πρόταση του Μανώλη Γλέζου, ζητώντας ουσιαστικά τη συλλογή 40 υπογραφών προκειμένου να ανοίξει το θέμα.

Πρόκειται για την Συμφωνία της Ρώμης του 1942, με την οποία υποχρεώθηκε η Ελλάδα να παράσχει αναγκαστικό δάνειο προς την Γερμανία, το οποίο θα αποπληρώνονταν στην πορεία. Και αυτό το δάνειο δόθηκε, από την καθημαγμένη Ελλάδα εν μέσω ενός έτους που μαστίζονταν ιδιαίτερα το χρόνο αυτό από τις επιπτώσεις της ακραίας πείνας και τους θανάτους από αυτήν και τις συνεπαγόμενες ασθένειες υποβιταμίνωση, διάρροιες, καχεκτικά οιδήματα κ.α. π.

Την ίδια εποχή η χώρα μας υποχρεώθηκε βάση της διεθνούς Συνθήκης περί εμπολέμων, να καταβάλει τα καθημερινά έξοδα σίτισης του κατοχικού στρατού, ενώ ενώ οι λεηλασίες, εμπρησμοί και εκτελέσεις σε βάρος του ελληνικού λαού συμπλήρωναν το κεφάλαιο περί πολεμικών επανορθώσεων, που ακόμη δεν έχει εξειδικευθεί όσον αφορά το ύψος του, αλλά πάντως το Ισραήλ από την πλευρά του και η Επιτροπή Διεκδίκησης από την Ελλάδα έχουν καταφέρει ως ώρας το μεν πρώτο λαμβάνουν  εις αεί πολεμικέςοι απόγονοι των θυμάτων, τις οποίες καταβάλει το γερμανικό κράτος, οι δε δεύτεροι να αποζημιωθούν μέσω του Ειδικού Ταμείου, με ελάχιστα ποσά οι Έλληνες  κρατούμενοι των Στρατοπέδων Εργασίας, που εργάζονταν σε εργοστάσια του ναζιστικού καθεστώτος στην Αυστρία.

Δυστυχώς, παρά τις κινητοποιήσεις και σφοδρές συγκρούσεις εντός τηςΑθήνας, του ΕΑΜικού χώρου, υπήρξε μικρός αριθμός Ελλήνων εργατών που δελεασμένοι για καλύτερη διαβίωση, πήγαν οικειοθελώς για εργασία στην Γερμανία, ενώ άλλοι ομοεθνείς τους ως κρατούμενοι στρατοπέδων υποχρεώθηκαν.

Όσον αφορά το Κατοχικό Δάνειο, που ακόμη δεν έχει γίνει παραδεκτό σε σημερινές τιμές το ύψος του, αλλά πάντως οικονομικές πηγές το φέρουν να κυμαίνεται από 12 δισ. έως και 20 δισ., η χιτλερική Γερμανία είχε καταβάλει δύο δόσεις μέχρι το 1945 που κατέρρευσε, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις θα καταβάλονταν στην συνέχεια, κάτι που δεν έγινε με αφορμή το γεγονός ότι η χώρα διαμελίστηκε και η καταβολή των οφειλών παραπέμφθηκε για μετά την ένωσή της, η οποία επετεύχθη το 1990, αλλά όχι και η ξόφλησή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς