Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Σούρλας στο ΠρωινοΑΝΤ1 ανέφερε ότι ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι δεχόταν πιέσεις και απειλές κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του ως γ.γ. Δημοσίων Εσόδων. Αν πραγματικά συνέβαινε αυτό έπρεπε να πάει στον εισαγγελέα είπε ο Γ. Σούρλας και επέμεινε στις καταγγελίες του ότι ο κ. Θεοχάρης, εξέδοσε εγκύκλιο 8 μέρες πριν παραιτηθεί, που ζητούσε να μην επιβληθούν πρόστιμα σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν μέσω τριγωνικών συναλλαγών off shore εταιρειών.
Οι off shore εταιρείες με την εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη δεν πλήρωσαν φόρους και πρόστιμα ύψους 660 εκ. και 220 εκ. Η αιτιολογία μάλιστα που επικαλέστηκε ο κ. Θεοχάρης ήταν ότι οι θα έκλειναν οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών στη χώρα.
Ο Γ.Γ. Διαφάνειας Γ. Σούρλας υποστήριξε ότι είχε κάνει τις ίδιες καταγγελίες και επί της προηγούμενης κυβερνήσεως καθώς και ότι ήταν ενήμεροι, ο Γ. Στουρνάρας και όλοι οι υπεύθυνοι. Τέλος απαντώντας στην απαξιωτική δήλωση - απάντηση του Χ. Θεοχάρη, ο Γ. Σούρλας είπε: «Δεν είμαι γυρολόγος της πολιτικής εγώ, δεν πολιτεύομαι» και επανέλαβε για άλλη μια φορά την ερώτησή: «Δέχθηκε πιέσεις, ή έδρασε αυτοβούλως, ο κ. Θεοχάρης;»
H απάντηση του Χ. Θεοχάρη
Ο Χ. Θεοχάρης βουλευτής σήμερα με το Ποτάμι σε γραπτή δήλωσή του όπως δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ, απαντά στις καταγγελίες αυτές:«Ο κ. Σούρλας θέτει ερωτήματα για θέματα τα οποία είναι φανερό πως δεν κατανοεί» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης και σημείωσε ότι η διόρθωση της επίμαχης διάταξης για την οποία επικρίνεται, ήταν ορθή. «Συνεπώς, όσοι αντιτίθεντο σε αυτή την αλλαγή κάνουν λάθος».
«Οι τριγωνικές συναλλαγές στον 3842/2010 είχαν οριστεί με λανθασμένο τρόπο, και συνεπώς συμπεριλάμβαναν και χρηματιστηριακές συναλλαγές που εξ ορισμού έχουν διαφανή τιμολόγηση, καθώς οι τιμές των χρηματιστηρίων είναι δημόσιες. Δεν νοούνται τριγωνικές συναλλαγές όταν είναι γνωστή η τιμή, καθώς ο σκοπός των συναλλαγών αυτών είναι να αποκρύψουν την πραγματική τιμή αγοράς. Με το να τις περιλάβει στις τριγωνικές συναλλαγές, ο νόμος οδήγησε στο παράδοξο να μην αναγνωρίζεται ως έξοδο των διυλιστηρίων η αγορά του αργού πετρελαίου και συνεπώς να φορολογούνται αυτά, στον τζίρο αντί στα κέρδη».
«Δεν θα είχαμε, δηλαδή, ως χώρα πετρέλαιο. Αυτά συμβαίνουν όταν άνθρωποι χωρίς γνώση των θεμάτων εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία διατάξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την εμπορική πρακτική ή πραγματικότητα» υποστήριξε και υπογράμμισε ότι «όσοι δεν έχουν άμεση γνώση των θεμάτων αυτών, θα ήταν φρόνιμο να μην δημιουργούν εντυπώσεις για δικούς τους λόγους».
Κατερίνα Μπρέγιαννη - avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς