Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Να ποιο είναι το «μοντέλο Δούρου» για τα σκουπίδια‏

dourou_xyta_grammatikou
Το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου (φωτογραφία) βάζει ταφόπλακα στο σχέδιο για εκμετάλλευση των απορριμμάτων, σε βάρος του βαλαντίου των κατοίκων της Αττικής.

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Εκ του μηδενός αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, με τοπικά μικρά συστήματα διαλογής, ενίσχυση της ανακύκλωσης και μικρές μονάδες που θα διαχειρίζονται τα υπολείμματα και θα χωροθετηθούν σε νέες θέσεις κατόπιν διαβούλευσης, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής που έστειλε στις 17 Νοεμβρίου στην ΕΕ η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου.

Το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα βάζει και τυπικά τέλος στα σχέδια για τα 4 μεγάλα εργοστάσια αξίας 400 εκατομμυρίων που θα κατασκευαζόταν με την μέθοδο των ΣΔΙΤ σε Κερατέα, Γραμματικό, Άνω Λιόσια και Φυλή και οι διαγωνισμοί τους είχαν ήδη ξεκινήσει, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ηχηρών επιχειρηματικών ονομάτων.

Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή αποτελούσε ουσιαστικά και απαίτηση της ΕΕ καθώς οι προκηρύξεις των έργων αυτών, οι οποίες προβλέπανε και ρήτρες υπέρ των αναδόχων που θα επιβαρύνονταν οι Δήμοι και κατ” επέκταση οι δημότες, ερχόταν σε σύγκρουση με τις προβλέψεις της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, η εναρμόνιση με την οποία απαιτήθηκε από τις Βρυξέλλες, τουλάχιστον από τον περασμένο χειμώνα. Κάτι που ανάγκασε το υπουργείο Περιβάλλοντος να ζητήσει εσπευσμένα την αλλαγή των σχεδίων από όλες τις Περιφέρειες από τον περασμένο Απρίλιο αν και το υπουργείο Ανάπτυξης συνέχιζε να προωθεί τα έργα ΣΔΙΤ και να πιέζει προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις στους πρώτους διαγωνισμούς που είχαν ήδη ολοκληρωθεί.

Το σχέδιο Δούρου, σε αντίθεση με το σχέδιο Σγουρού-Ταγαρά (αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ) δεν προβλέπει την δημιουργία μεγάλων έργων όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα σκουπίδια της Αττικής άλλα την εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης από κάθε Δήμο ή μεταξύ όμορων Δήμων που θα δίνουν έμφαση στην διαλογή στη πηγή για την μείωση του τελικού όγκου. Το σχέδιο προβλέπει αύξηση των απορριμμάτων που οδηγούνται στην ανακύκλωση και εκ του μηδενός διαβούλευση για την δημιουργία μικρών μονάδων επεξεργασίας των υπολειμμάτων.
Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν στην Περιφέρεια, ότι θα μειωθεί κατά πολύ ο όγκος των απορριμμάτων που θα προορίζονται για ταφή ή άλλη επεξεργασία και υπό αυτό το πλαίσιο, θα μπορέσει να λειτουργήσει και η Φυλή κατά το μεσοδιάστημα.

Σύμφωνα με στελέχη της Περιφέρειας, «περνάμε από την λογική του να ονοματίζουμε έργα και να ζητάμε χρηματοδότηση για αυτά, εξυπηρετώντας εργολαβικά συμφέροντα, στην λογική του να ονοματίζουμε δράσεις οι οποίες θα εκπληρώνουν τους στόχους που έχουν τεθεί».

Τα όποια έργα απαιτηθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα προκύψουν «μέσα από την διαβούλευση και τις πραγματικές ανάγκες που θα προκύψουν κι όχι με την χωροθέτηση φαραωνικών έργων με ρήτρες που επιβαρύνουν τους δημότες».

Όσο για το τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα, οι ίδιες πηγές απαντούν ότι «η Αθήνα δεν κινδυνεύει να γίνει Νάπολι καθώς με τα τοπικά σχέδια που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σύντομα θα μειωθεί κατά πολύ ο όγκος των απορριμμάτων που φτάνουν στη Φυλή». Επισημαίνουν μάλιστα ότι αν εφαρμοζόταν ο σχεδιασμός Σγουρού τότε η Φυλή δεν θα μπορούσε να αντέξει, καθώς θα χρειαζόταν τουλάχιστον τρία χρόνια για να κατασκευαστούν τα έργα που προωθούνταν κι όλα τα σκουπίδια, ανακατεμένα, χωρίς διαλογή και χωρίς ανακύκλωση, θα κατέληγαν στον ΧΥΤΑ.
 
Πηγή:
ΟΥΤΕ ΧΥΤΑ ΟΥΤΕ ΧΥΤΥ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς