Δύσκολα μπορεί πια, στις μέρες μας, να ξεχωρήσει κάποιος ποιος είναι ο νόμιμος ιδεολογικός διεκδικητής της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ και ποιος όχι! |
Θ. Μωραΐτης: Η ηγεσία
και τα διάφορα εξαπτέρυγα" επιλέγουν τον διχασμό "την ώρα που η
παράταξη είναι ένα βήμα πριν από το γκρεμό" - Χαρ. Τρικούπη: "Εκτός καταστατικού" η πρόταση Παπανδρέου
Ενώ στην Αχαΐα, πληροφορίες του τοπικού Τύπου, των πόρταλς και των μπολγκς φέρουν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παπανδρέου και γιο του Αντρέα, να έχει παραγγείλει δημοσκόπηση για να προσδιορίσει τα επόμενα βήματά του για κάθοδο στον εκλογικό στίβο, αντιδράσεις προκαλούνται σε ηγετικό επίπεδο στην Αθήνα.
Πάντως η δυναμική που φέρεται να αναπτύσσει στην πόλη της Πάτρας η επανεμφάνιση, μετά από καιρό απουσίας, του Γ. Παπανδρέου, ανησυχεί το στρατόπεδο των Βενιζελικών, οι οποίοι στην πρόσφατη απεργία πήραν μία γευσή των αντιδράσεων που προκαλούνται στην στελεχιακή βάση του κόμματος κατά σημερινού προέδρου του, καθώς το σύνθημα που κυριάρχησε από μεγαφώνου, ήταν εναντίον του Βενιζέλου, που κατάντησε το ΠΑΣΟΚ σαν ΚΟΔΗΣΟ!
Οι ίδιοι κύκλοι υπενθύμιζαν τις εκκρεμότητες που έχει ο Γ. Παπανδρέου ως τ. Πρόεδρος με την "μαγειρική" των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ προκεμένου να ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο στην χώρα του ΔΝΤ, με το οποίο είχε συμφωνήσει πολύ νωρίτερα από το Πάσχα του 2010, όταν από το Καστελλόριζο μιλούσε για συμβολή του Διεθνούς Ταμείου με τεχνικούς συμβούλους για την διόρθωση των οικονομικών της χώρας, που τώρα πια ξέρουμε τι σημαίνει. Και με νόημα έθεταν το ερώτημα ότι σε περίπτωση που δεν θα είχε ιδιότητα βουλευτή και με την σίγουρη ανάληψη κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιος θα του παρείχε ελάχιστη έστω στήριξη στην δικαστική δίωξή του;
Άρα, συνέχιζαν, ο Γ. Παπανδρέου θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο του Αντρέα, όταν τον παρέπεμψαν το 1989, που είχε όλο το ΠΑΣΟΚ να τον στηρίζει. Γι αυτό σήμερα δεν θέλει να εγκαταληφθεί ο τίτλος του κόμματος, όσο και αν έχει "ξεφτίσει" η δυναμική που πρόσφερε πριν 25 χρόνια! Και μιλά για συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και όχι ίδρυση του νέου σχήματος που επεξεργάζεται ο Ευ. Βενιζέλος.
Οι "βενιζελικοί" αντεπιτίθενται
Αντίθετα θέλοντας να απορρίψει το έρμα που την βαραίνει, προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση η Βενιζελική πλευρά της Χαρ. Τρικούπη ώστε να μετριάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργήσει η πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου και η απήχηση που έχει βρει σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος, την οποία εκφράζουν δημόσια σε καθημερινό επίπεδο.
Οι εκατέρωθεν βολές μεταξύ των δύο "στρατοπέδων" εξαπολύονται πλέον σε καθημερινή βάση βαθαίνοντας το διχαστικό κλίμα που έχει ήδη εμπεδωθεί.
Μετά την κοινή δήλωση επτά βουλευτών υπέρ της Δημοκρατικής Παράταξης, η Χαρ. Τρικούπη προχώρησε σε άτυπη ενημέρωση για να "αποδείξει" ότι υπάρχει "συντεταγμένη" πορεία προς το συνέδριο, η οποία δεν επηρεάστηκε από την παρέμβαση Παπανδρέου. Ως προς αυτό ανέφερε ότι οι 52 από τις 61 Νομαρχιακές Επιτροπές μετά από συνεδριάσεις τους αποφάσισαν τη στήριξη των αποφάσεων για το συνέδριο.
Παράλληλα, η Χαρ. Τρικούπη επιχείρησε να αποδομήσει την πρόταση Παπανδρέου για συνέδριο ΠΑΣΟΚ ισχυριζόμενη ότι "κινείται εκτός του καταστατικού πλαισίου και θέτει τα πάντα υπό συζήτηση χωρίς κανένα φραγμό: Ούτε το όνομα, ούτε το έμβλημα, ούτε την πολιτικο-αξιακή ταυτότητα" και πως "το ΠΑΣΟΚ κηρύσσεται σε κατάσταση υπαρξιακής κρίσης που μηδενίζει την εισφορά και τον ρόλο του στη σταθεροποίηση της χώρας και την ασφαλή έξοδο από την κρίση".
Ακόμα ότι η πρόταση συνίσταται στην αμφισβήτηση των κομματικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ "στο όνομα μιας άλλης κατάστασης, που πρέπει -υποτίθεται- να δημιουργηθεί εκ του μηδενός με ασαφή και απροσδιόριστα τα πάντα".
Επίθεση του "παπανδρεϊκού" Μωραΐτη
Ο "παπανδρεϊκός" Θ. Μωραΐτης έσπευσε να απαντήσει άμεσα και σε υψηλούς τόνους με άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα κατηγορώντας την "ηγεσία και τα διάφορα εξαπτέρυγα" ότι επιλέγουν τον διχασμό "την ώρα που η παράταξη είναι ένα βήμα πριν από το γκρεμό". "Τα μικροκομματικά τους κίνητρα αποδομούν την πατριωτική στάση της παράταξης και αθωώνουν την εγκληματική διακυβέρνηση Καραμανλή", "μιλάνε όπως ακριβώς ο Καμμένος και η Ν.Δ. την περίοδο 2009-2012. Ίσως νιώθουν ότι βρίσκονται ήδη σε άλλο κόμμα" ανέφερε.
Την ίδια στιγμή η Χαρ. Τρικούπη προειδοποιούσε εκ νέου ότι το ΠΑΣΟΚ "δεν θα επιτρέψει σε κανέναν και σε καμία σκοπιμότητα να το μετατρέψει από εγγυητή της σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας είτε πριν είτε μετά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας".
Η προειδοποίηση αυτή ενδεχομένως αποτυπώνει την αγωνία της ηγεσίας της Χαρ. Τρικούπη για τυχόν σχεδιασμούς του Γ. Παπανδρέου για το διάστημα μετά την προεδρική εκλογή (εφόσον επιτευχθεί), αφού ούτως ή άλλως οι "παπανδρεϊκοί" βουλευτές δηλώνουν ότι θα στηρίξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
"Δεν θα συμφωνήσω με την άποψη ότι πάει να φτιάξει ένα άλλο κόμμα" δήλωσε ο βουλευτής Κ. Τριαντάφυλλος (ρ/σ "Παραπολιτικά"), ο οποίος, ερωτηθείς αν βλέπει θετικά τις απόψεις Παπανδρέου, απάντησε ότι "είναι θετικό το να υπάρξει ένα συμμετοχικό σοκ, το να υπάρξει μια δημοκρατική διαδικασία μέσα από την οποία θα μιλήσει ο κόσμος της παράταξης". Για το θέμα της εκλογής του επόμενου αρχηγού από τη βάση είπε ότι είναι ένα κεκτημένο του ΠΑΣΟΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς