Αυξάνονται
οι δηλώσεις στήριξης Παπανδρέου και η πίεση. "Κανείς δεν θα μετατρέψει
το ΠΑΣΟΚ σε παράγοντα αστάθειας", διαμηνύει ο Ευ. Βενιζέλος
Σε δύο στρατόπεδα χωρίζονται εκ νέου και επίσημα οι "παπανδρεϊκοί" και οι "βενιζελικοί" στο ΠΑΣΟΚ μετά την πρόταση του Γ. Παπανδρέου, που απέρριψε ο Ευ. Βενιζέλος, για άμεση προκήρυξη συνεδρίου ΠΑΣΟΚ και εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση.
Ο νέος διχασμός προκαλεί νέα δεδομένα μεσούσης της κυβερνητικής προσπάθειας, με τους "παπανδρεϊκούς" ωστόσο να μην προτίθενται να διασαλεύσουν την "εθνική προσπάθεια", κάτι που εγείρει η Χαρ. Τρικούπη ως βασική κατηγορία κατά του Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα όμως, ζητούν και στοχεύουν ενδεχομένως σε κάποιου είδους αλλαγή, είτε μιλώντας για νέα προγραμματική συμφωνία είτε για χάραξη οδικού χάρτη για την περίοδο μετά την κρίση, κάτι που θα σηματοδοτούσε αλλαγές στον χαρακτήρα της συγκυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να διαμορφώνονται ταχύτατα εσωτερικά δεδομένα για ένα εγχείρημα διαρκούς και εντεινόμενης αμφισβήτησης του Ευ. Βενιζέλου και της "Δημοκρατικής Παράταξης", με την ηγεσία του κόμματος να διαμηνύει ότι "κανείς δεν θα μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από εγγυητή σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας", ιδίως τώρα που εκκρεμούν η διαπραγμάτευση και η προεδρική εκλογή. Επιπλέον, συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου ανέφεραν ότι δεν μπορεί "να εμφανίζεται και πάλι ως μια μίζερη, εσωστρεφής ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με τα εσωτερικά προβλήματα και με το παρελθόν" και απαντούσαν στις πιέσεις που συσσωρεύονται εις βάρος του ότι ισχύουν αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει τα όργανα. "Μέσα στις προθέσεις Βενιζέλου δεν είναι οι διαγραφές.
Όποιος, βέβαια, αποφασίσει από μόνος του να φύγει από το ΠΑΣΟΚ, με γεια του και χαρά του!", δήλωσε (ρ/σ Βήμα) ο Π. Ρήγας και πρόσθεσε ότι "η διάσπαση προφανώς δεν θα προέλθει από πλευράς της επίσημης ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ".
Μωραΐτης - Σαχινίδης - Κεδίκογλου υπέρ Παπανδρέου
Χθες τα κορυφαία "παπανδρεϊκά" στελέχη και βουλευτές, Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης, Συμ. Κεδίκογλου έσπευσαν να υποστηρίξουν τα αιτήματα του Γ. Παπανδρέου. Ο Θ. Μωραΐτης ζήτησε ("Εφημερίδα των Συντακτών") να τεθούν όλα "από την αρχή", κατηγορώντας τον Ευ. Βενιζέλο ότι διαμορφώνει "ένα μικρό, φοβικό ΠΑΣΟΚ και ένα απολίτικο κομματίδιο με μανία κυβερνητισμού". Δήλωσε επίσης ότι πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να συνοδευτεί από μια νέα προγραμματική συμφωνία, γιατί "η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται έτσι".Την πρόθεση των "παπανδρεϊκών" να μη διαταράξουν τη "σταθερότητα" εξέφρασε και ο Φ. Σαχινίδης, που σε δήλωση στήριξης του για την πρόταση Παπανδρέου αναφέρει ότι αυτή "δίνει προοπτική για την επόμενη μέρα των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού", "σέβεται τις προτεραιότητες της χώρας και ανταποκρίνεται στην ανάγκη χάραξης ενός οδικού χάρτη για την περίοδο μετά την κρίση". Ο ίδιος είπε ότι επιβάλλεται ένα ανοικτό συνέδριο "όπου θα επανεξεταστούν θέσεις, προγράμματα και πρόσωπα". "Αν όχι τώρα, πότε; Όταν θα έχουμε εξαερωθεί πολιτικά;" διερωτήθηκε ο Συμ. Κεδίκογλου σε δήλωση στήριξης στην πρόταση Παπανδρέου.
Ο Μιχ. Καρχιμάκης ανέφερε ότι "ένα συνέδριο δεν μπορεί να προκαλεί καμία απολύτως αβεβαιότητα". Στο ίδιο πνεύμα ο Φ. Πετσάλνικος δήλωσε (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι "αυτά τα φληναφήματα περί δήθεν αποσταθεροποίησης, παραμύθια της Χαλιμάς είναι". Πρόσθεσε δε ότι "ο λαός του ΠΑΣΟΚ πρέπει να τα αποφασίσει όλα" και πως ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόσωπο στο μυαλό του για την ηγεσία. Αντίθετα, ο Μιχ. Κασσής έσπευσε ήδη από το πρωί του Σαββάτου να προτείνει ως μεταβατική λύση τη Φ. Γεννηματά.
Ραγκούσης: Θα επέστρεφα για ένα "Νέο ΠΑΣΟΚ"
Υπέρ της "ολοκληρωμένης και σημαντικής πρωτοβουλίας" του Γ. Παπανδρέου δήλωσε ο Γ. Ραγκούσης μέσω facebook, λέγοντας ότι οδηγεί στη γέννηση ενός "νέου, σύγχρονου, προοδευτικού πολιτικού υποκειμένου". Ο πρώην "Νο2" της κυβέρνησης Παπανδρέου δήλωσε έτοιμος, εάν "υπάρξουν πολιτικές πράξεις τέτοιας κατεύθυνσης και περιεχομένου", να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική, για να ενώσει τις δυνάμεις του "προκειμένου να δημιουργηθεί ένα 'Νέο ΠΑΣΟΚ'".Χρ. Αηδόνης: Παράγοντας σταθερότητας ο Παπανδρέου
Ενδιαφέρον προκάλεσαν οι δηλώσεις του ανεξάρτητου βουλευτή Χρ. Αηδόνη, στενού πολιτικού φίλου του Ανδ. Λοβέρδου, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης. Χαρακτήρισε (ρ/σ Αθήνα 9,84) φυσιολογικό το περιεχόμενο της πρότασης Παπανδρέου, υποστήριξε ότι το εγχείρημα της ΔΗ.ΜΑΡ. "δεν ακουμπά και δεν αφορά την ουσία", ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι παράγοντας πολιτικής σταθερότητας και έθεσε ως μείζον την προεδρική εκλογή.Λιονάκης Νίκος - avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς