Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

«Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες», θέμα ομιλίας αύριο στο Αρχαιολ. Μουσείο Πατρών





Ο Δήμος Πατρέων, η ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο Σύνδεσμος Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή», συνδιοργανώνουν τιμητική εκδήλωση για τον ομότ. καθηγητή Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέα Βοσκό, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19.30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Η εκδήλωση «Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες», πραγματοποιείται με την ευκαιρία της βράβευσης του Ανδρέα Βοσκού, από την Ακαδημία Αθηνών το 2011, για το πόνημά του «Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία» και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τον τιμώμενο θα παρουσιάσει, ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών Παντελής Κυπριανός, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η Αρχαιολόγος και Προϊσταμένη της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ίρις-Ερωφίλη Κόλια, η εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Κυπριακής Πρεσβείας και υπεύθυνη Τύπου Χριστίνα Τσέντα, ενώ θα προσφωνηθεί από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή» Αναστάσιο Στασή. Εν συνεχεία ο καθηγητής και συγγραφέας του πολύτομου και πολύτιμου έργου, θα αναφερθεί στη σημασία του και θα παρουσιάσει με εύληπτο τρόπο το περιεχόμενό του.

«Η έκδοση αποτελεί μέγα έργο φιλολογικής, ιστορικής και εθνικής υποδομής. Τεκμηριώνει και αποκαλύπτει τα στέρεα και λαμπρά πνευματικά θεμέλια του βίου του Κυπριακού Ελληνισμού. Τέθηκαν αυτά τα θεμέλια από τον καιρό του εξελληνισμού της Κύπρου εδώ και τριάντα πέντε σχεδόν αιώνες και παραμένουν έκτοτε δύναμη ζωοποιός και πηγή αέναης δημιουργίας, αλλά και καταφύγιο ελπίδας και δύναμης». «Η Κύπρος, λόγω και της γεωγραφικής απόστασής της από το μητροπολιτικό κέντρο, με το οποίο διετήρησε πάντοτε άρρηκτους δεσμούς, συνετήρησε την πανάρχαια Ελληνική της παράδοση και διέπλασε το πολιτιστικό της πρόσωπο με μιάν ιδιαίτερη εκφραστική μορφή και δύναμη. Η διάσωση της Κυπριακής πνευματικής παραγωγής συνετέλεσε και συντελεί στην ψυχική, πνευματική και ηθική τόνωση του Κυπριακού Ελληνισμού, που αγωνίζεται, ιδιαίτερα σήμερα, για φυσική και εθνική επιβίωση μέσα στην πρωτοφανή τραγωδία που προκάλεσε η βάρβαρη Τουρκική εισβολή και κατοχή», σημειώνει μεταξύ άλλων στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης ο αείμνηστος Πάτροκλος Σταύρου, που εκδόθηκε χορηγία του Ιδρύματος Αναστασίου Γ. Λεβέντη, ενώ η δεύτερη αυτή έκδοση του πρώτου τόμου, για την Επική, Λυρική και Δραματική Ποίηση, χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία της Αρχαϊκής Επικής Ποίησης της Κύπρου, στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από την εισβολή και κατοχή της Κύπρου και των αδελφοποιήσεων της πόλεως των Πατρών, με την κατεχόμενη Αμμόχωστο και τη Λεμεσό.

Mήνυμα του Προέδρου

Το νέο Αρχαιολογικό Mουσείο φιλοξενεί την ιστορία της Πάτρας μέσα απο 1300 εκθέματα, τα οποία ξεδιπλώνουν και αποτυπώνουν όλους τους τομείς του ανθρώπινου βίου, την καθημερινή ζωή, τη δημόσια διοίκηση και τον θάνατο.
Ο ιδιωτικός βίος ζωντανεύει με αναπαραστάσεις κτηρίων και τα ψηφιδωτά που κοσμούσαν δάπεδα πλούσιων οικιών της ρωμαϊκής Πάτρας. Στη Nεκρόπολη ο επισκέπτης γίνεται κοινωνός των αρχαίων αντιλήψεων για τον θάνατο απο τα προϊστορικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών φιλοδοξούμε τα ευρήματα να αναπνέουν με ευρυχωρία και ο επισκέπτης να γίνεται πρωταγωνιστής της ιστορικής διαδρομής της πόλης πραγματοποιώντας έναν εποικοδομητικό περίπατο στους χώρους του∙ το αρχαιολογικό πάρκο που σύντομα θα περιλαμβάνει υπαίθρια έκθεση με αρχαιολογικό υλικό της αρχαίας πόλης επιθυμούμε να αποτελέσει «στέκι» συνάντησης, χώρο αναψυχής και ανάπαυλας.
Καλώς ορίσατε στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας.


© Phase02

To Mουσείο

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα μοντέρνας σύλληψης και αισθητικής κτήριο στην Βόρεια είσοδο της Πάτρας. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου διαρθρώνεται σε τρείς μεγάλες θεματικές ενότητες, που καταλαμβάνουν αντίστοιχα τις τρεις αίθουσες του Μουσείου.Πρόκειται, λοιπόν για την αίθουσα του Ιδιωτικού Βίου, την αίθουσα της νεκρόπολης και την αίθουσα του Δημόσιου βίου.Οι δύο πρώτες άνοιξαν στις 24 Ιουλίου 2009 ενώ η τρίτη αναμένεται να υποδεχτεί το κοινό σύντομα. Το Μουσείο, επίσης, περιλαμβάνει αίθουσα περιοδικών εκθέσεων που θα φιλοξενεί έως τα τέλη Νοεμβρίου την έκθεση «Φυτά και Πολιτισμός στην Ιστορία της Ευρώπης». Επίπλέον, στον χώρο του μουσείου λειτουργεί εκθετήριο και πωλητήριο του ΤΑΠ, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα πολυμέσων και εικονικής περιήγησης, χώρους εξυπηρέτησης του κοινού και ένα μικρό θέατρο χωρητικότητας 140 θέσεων.
© Phase02

Kρατήσεις εισητηρίων
  • Ανοιχτά:Τρίτη-Κυριακή 08.30- 15.00.
  • Κάθε Δευτέρα Κλειστά.
Tμήματα του Μουσείου





Ειδικές πληροφορίες
  • α. Απαγορεύεται η φωτογράφηση και η λήψη video.
  • β. Δεν επιτρέπεται η χρήση κινητού τηλεφώνου.
  • γ. Ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες του προσωπικού
  • δ. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο χώρο της έκθεσης με ογκώδη αντικείμενα

Επιμέλεια κειμένων: Γιάννης Μόσχος - Γεωργία Μερτή © Phase02
Διεύθυνση
Nέα Εθνική οδός Πατρών - Αθηνών 38-40 26442 Πάτρα
τηλέφωνο
2610 420645, fax. 2610 423386
Email: nampatraspress@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς