Ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης
Η πρώτη επίσημη κομματική συνάντηση για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης, την περασμένη Κυριακή, δεν άργησε να αναδείξει τις εσωκομματικές δυσκολίες που θα βρει μπροστά του ο Ευ. Βενιζέλος, οι οποίες θα κλιμακωθούν στο συνέδριο.
Τα ανοικτά μέτωπα με τον Γ. Παπανδρέου και τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι αντιπολιτεύονται την ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη με αιχμή -με όλες τις αντιφάσεις που αυτό ενέχει- την ασκούμενη πολιτική και τη λειτουργία του κόμματος, έχουν οδηγήσει τον Ευ. Βενιζέλο να εντείνει την προσπάθεια να τους περιθωριοποιήσει κομματικά. Αυτό προκειμένου να καυτηριάσει τις διαφωνίες που αυτοί εγείρουν, να τις προσπεράσει και να αιτιολογήσει το "πέρασμα" στο νέο σχήμα που θα υπερβαίνει το ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το πλαίσιο, προκειμένου να συσπειρώσει το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ αλλά και τον χώρο της "Κεντροαριστεράς" ενόψει του "πολιτικού και προγραμματικού" συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του για να επιτεθεί στον Αλ. Τσίπρα. Για τον ίδιο λόγο επανήλθε στις επιθέσεις προς τον Γ. Παπανδρέου και τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος του είχε επιτεθεί εκ νέου νωρίτερα.
Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης συμμετείχε στη συνεδρίαση με σαφή διάθεση να επαναλάβει την κόντρα που είχε συντελεστεί την Παρασκευή σε σύσκεψη με τον Ευ. Βενιζέλο. Έτσι επανέλαβε ότι οι "ανοησίες" για την προεδρολογία προέρχονται από τη Ν.Δ. και τον Ανδ. Λοβέρδο. Μίλησε για νέο "κατήφορο" του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και διερωτήθηκε: "Αυτή είναι η πολιτική μας που δικαιώνεται;". Επιπλέον κατηγόρησε την ηγεσία ότι "για πρώτη φορά δεν υπάρχουν όργανα και δεν συγκαλούνται", ότι δεν υπάρχει δημοκρατική λειτουργία και ζήτησε "διεξαγωγή ενός έκτακτου ανοικτού αναγεννητικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ".
Επιτιθέμενος σε εκείνον και στον Γ. Παπανδρέου χωρίς να τους κατονομάσει, ο Ευ. Βενιζέλος σχολίασε ότι "τα φαντάσματα είναι παρόντα, οι καλικάντζαροι της παράταξης στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι" και απάντησε στη σχετική θέση του Μιχ. Χρυσχοΐδη ότι δεν δέχεται την άποψη πως πρέπει να προταθεί στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο του 2015.
Εν τω μεταξύ ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε εκ νέου "παρών" και υπενθύμισε ότι θέλει να διαφοροποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση, μέσω σχολίου στενού συνεργάτη του με αφορμή αναφορές του Αντ. Σαμαρά στο "λεφτά υπάρχουν". Μεταξύ άλλων, στηλιτεύει τα "Ζάππεια 1, 2 και 3" του πρωθυπουργού σε σχέση με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ του 2009, ενώ κατηγόρησε για "λαϊκισμό" και τον Αλ. Τσίπρα.
"Πυρά" Σημίτη σε Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά
Εν μέσω αυτού του κλίματος, μιλώντας στο συνέδριο "Athens Forum 2014" με θέμα: "Η Δημοκρατία υπό πίεση", ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι "η οικονομική κρίση είχε χωρίς αμφιβολία επίδραση στη δημοκρατία" και σε αυτό το πλαίσιο άφησε σαφείς αιχμές για τις ευθύνες κυρίως των Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά.Χωρίς καμία αυτοκριτική για τη διακυβέρνησή του, είπε ότι υπάρχει σαφής διασύνδεση ανάμεσα στην πολιτική και τις οικονομικές κρίσεις στην Ελλάδα, αναφέροντας ως κατεξοχήν παράδειγμα την "τεράστια σπατάλη πόρων κατά το διάστημα 2004 - 2009 (σ.σ.: κυβέρνηση Κ. Καραμανλή) για πελατειακές κομματικές εξυπηρετήσεις και κομματικούς διορισμούς".
Λέγοντας ότι συχνά τα κόμματα "μπορεί να κάνουν στροφή 180 μοιρών στις απόψεις τους για να διατηρηθούν έτσι στην εξουσία" έβαλε εμμέσως κατά των Αντ. Σαμαρά και Γ. Παπανδρέου. Για τον μεν πρώτο είπε ότι εφάρμοσε "χωρίς δισταγμούς ως κυβέρνηση" το Μνημόνιο που κατήγγειλε. Για τον δε πρώην πρωθυπουργό είπε ότι, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι "λεφτά υπάρχουν", αφού ανέλαβε την εξουσία είπε πως η χώρα χρειάζεται διεθνή βοήθεια. Είπε ακόμα ότι η ενίσχυση της Χρυσής Αυγής είναι "απόρροια των λαϊκιστικών τακτικών των παραδοσιακών κομμάτων που εφαρμόστηκαν ανενδοίαστα από το 2004 και μετά".
(Πηγή: Λιονάκης Νίκος - avgi.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς