Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Χαριστική βολή στο συνδικαλιστικό δικαίωμα


Φωτογραφία αρχείου.


Επαναφορά της ανταπεργίας (lock out) από την πλευρά των εργοδοτών, αποφάσεις απεργιών μόνο μετά από σύγκληση της συνέλευσης των μελών και κόψιμο των κρατικών η εργοδοτικών επιδοτήσεων στα σωματεία σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου αναμένεται έως το τέλος του 2014, αλλά ήδη επιφέρει αναστάτωση.

«Πρόκειται για το αποκορύφωμα των αυταρχικών τακτικών της κυβέρνησης για να παρεμποδίσει και να καταστείλει τους αγώνες ενόψει των νέων απολύσεων και των νέων περικοπών στον ασφαλιστικό τομέα» τόνισε στο "Κόκκινο" ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, που συμπλήρωσε πώς η κυβέρνηση θέλει να στραγγαλίσει οικονομικά τα συνδικάτα.

Τα θέματα αυτά άλλωστε αναμένεται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα τις επόμενες ημέρες, στην Αθήνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα". Σύμφωνα με την ίδια θα προηγηθεί διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, όμως έχουν ήδη καταγραφεί οι πρώτες αντιδράσεις.

Κατά την επιθετική τακτική της η κυβέρνηση ανασύρει το θέμα λίγες μόνο ημέρες μετά την επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ. «Θα πρέπει να τεθεί τέλος στις «απεργίες μειοψηφιών» και τα ανεξέλεγκτα δικαιώματα συνδικαλιστών» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. «Δεν μπορεί να υποχρεωνόμαστε σε συνεχείς επιστρατεύσεις απεργών για να λειτουργήσει η κοινωνία και την ίδια στιγμή να διατηρούμε τη δυνατότητα ολιγομελών σωματείων να ακινητοποιούν δημόσιες επιχειρήσεις»!!!

Οι τέσσερις ανατροπές που σχεδιάζονται είναι οι εξής:

1. Τρόπος λήψης απόφασης για απεργία
Οι απεργίες προκηρύσσονται σήμερα είτε με συνέλευση των μελών ή με αποφάσεις των συμβουλίων των συνδικάτων. Σύμφωνα με τις σχεδιαζόμενες μεταρυθμίσεις, η προκήρυξη απεργίας θα είναι νόμιμη εφεξής, εφόσον έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου. Προβλέπει ακόμα μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και τους εργοδότες.

2. Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκάουτ)
Πρόκειται για το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων.

3. Αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των συνδικάτων
Η κυβέρνηση προωθεί τη χρηματοδότηση μέσω συνδρομής των μελών αντί των υποχρεωτικών εισφορών που καταβάλει ο εργοδότης σήμερα.

4. Μείωση των συνδικαλιστικών αδειών
Ένας μεγάλος αριθμός συνδικαλιστικών στελεχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν εργάζεται, κάνοντας χρήση των συνδικαλιστικών αδειών. Το καθεστώς αναμένεται να γίνει αυστηρότερο σε ό,τι αφορά το πώς θα χορηγούνται οι άδειες αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς