Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

«Θέλουμε το Βαγγελάτο φυλακή» είπαν μετανάστες, ΚΕΡΦΑ και ΣΥΡΙΖΑ κατά την χθεσινή πορεία

Καταδίκη όλων των ενόχων ζητούσαν, αλλά το Δικαστήριο απάλλαξε τους μισούς! Τώρα θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της απόφασης για κακοδικία.


Αλλά το Δικαστήριο είχε διαφορετική γνώμη, παρά την πρόταση της Εισαγγελέως για αυστηρές καταδίκες


Στιγμιότυπο από την καθιστική διαμαρτυρία.
Οι  διαμαρτυρίες των μεταναστών, που χθες στο διάστημα της πορείας στους δρόμους της Πάτρας με την συμπαράσταση από αλληλέγγυους Πατρινούς, ζητούσαν «το Βαγγελάτο  δηλαδή φυλακή» σε απάντηση ομοεθνούς των που με την ντουντούκα  τους ρωτούσε «τι θέλουμε από Δικαστήριο;» έφεραν το πρώτο αποτέλεσμα ευαισθητοποίησης της Εισαγγελέως της έδρας, η οποία δεν δίστασε να πει ότι και οι κρατικές υπηρεσίες με την στάση που έδειξαν είναι συνένοχες για το περιστατικό της απόπειρας φόνου των μπράβων του Βαγγελάτου κατά των μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα  της Ν. Μανωλάδας πέρυσι τον Απρίλη. 

Παρά ταύτα τα μέλη του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας, είχαν αντίθετη γνώμη και κήρυξαν αθώο για όλες τις κατηγορίες τον εργοδότη Νικ. Βαγγελάτο, όπως και τον κατηγορούμενο Κων. Χαλούλο.
 
Αντίθετα, ένοχο για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών έκριναν τον Γεώρ. Χαλούλο ενώ ένοχο για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών τον κατηγορούμενο Θ. Αποστολόπουλο. 

Συγκεκριμένα,  εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης δέκα ετών επέβαλε στον Γεώργιο Χαλούλο που κρίθηκε ένοχος για τα αιματηρά επεισόδια στην Μανωλάδα για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και οκτώ ετών και επτά μηνών, επίσης εξαγοράσιμη, επέβαλλε  στον κατηγορούμενο Θ. Αποστολόπουλο που κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε πρόκληση επιοκίνδυνων σωματικών βλαβών Ματά από την εκφώνηση της καταδίκης, οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση η οποία έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και αφέθηκαν ελεύθεροι.


Κι ωστόσο καταπέλτης η Εισαγγελέας Διον. Παπαδοπούλου 

Η κυρία Διονυσία Παπαδοπούλου, εισαγγελέας της υπόθεσης, χθες υπήρξε αμίλητη ζητώντας από το Δικαστήριο την καταδίκη των κατηγορουμένων επί τη «εμπορία ανθρώπων» για τον Βαγγελάτο, επικεφαλής της φραουλοεπιχείρησης, για σωματικές βλάβες εις βάρος των εργαζομένων τους επιστάτες και για συνεργεία στα αδικήματα τον παραγωγό φράουλας.
Επί σαράντα πέντε λεπτά η Εισαγγελέας στήριξε με απόλυτο δικανικό τρόπο τις κατηγορίες που πρότεινε και όλοι ανέμεναν ότι τα μέλη του Ορκωτού Δικαστηρίου θα ευθυγραμμίζονταν με την πρόταση της Εισαγγελέως. 

Αντίθετα, η απόφαση που εκδόθηκε επικρίθηκε από την πλευρά των θυμάτων που θα προσφύγουν κατά της απόφασης στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εγκαλώντας για κακοδικία και προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από τους ίδιους τους μετανάστες και τους αλληλέγγυους που τους συμπαραστέκονται. 

Διαμαρτυρίες για την αθωωτική απόφαση 

Μετά την εκφώνηση της απόφασης επικράτησε ένταση εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας, ενώ συγκεντρωμένοι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία με αποτέλεσμα η οδός Γούναρη να κλείσει για τα ΙΧ επί αρκετή ώρα. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, κατά της απόφασης και κατά των Δικαστών.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ήταν ο συνήγορος των θυμάτων Μωϋσής Καραμπεΐδης. 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση του δικαστηρίου και πρόσθεσε ότι οι δικαστές μάλλον δεν κατανόησαν ποια δίκη δίκαζαν...

Γιαυτό και ρώτησε: «Αντιλαμβάνεστε από τώρα και στο εξής τι συνθήκες θα επικρατήσουν στην Μανωλάδα;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς