Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αγώνας για τη ΔΕΗ συνεχίζεται

Φωτογραφία αρχείου.


Δήλωση καταγγελίας των κυβερνητικών πρακτικών από την Κ.Ο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της εκποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δεν κλείνει με την κωμική εικόνα που εμφάνισε η κυβερνητική πλειοψηφία χθες στη Βουλή, αρνούμενη στη μειοψηφία τα δικαιώματα αυτά που της αναγνωρίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Από Δευτέρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει στην ανάδειξη του μεγάλου αυτού εγκλήματος, όπως το χαρακτηρίζουν στελέχη του, παράλληλα φυσικά με το άλλο μεγάλο θέμα, αυτό των αιγιαλών. «Θα μετέλθουμε κάθε διαδικασίας για να κρατήσουμε ζωντανό το αίτημα αυτό που είναι απολύτως νόμιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης (στον Ρ/Σ Βήμα FM).


 Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: Τρέμουν τον λαό

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων κομμάτων, αρνήθηκε χθες να νομιμοποιήσει την αντιδημοκρατική εκτροπή, την οποία συνυπέγραψαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, και με δήλωσή της το πρωί, στο Περιστύλιο της Βουλής, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «φοβάται τον λαό».

Με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Λαφαζάνη, που ανέγνωσε και τη σχετική δήλωση, και τον γραμματέα της Κ.Ο. Νίκο Βούτση, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του Α' Θερινού Τμήματος της Βουλής -και μαζί τους και ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης- κατήγγειλαν τις κυβερνητικές πρακτικές σημειώνοντας:

«Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιεί με την παρουσία της κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις παρασυναγωγής που πλήττουν βάναυσα τη δημοκρατία και κουρελιάζουν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Η κυβέρνηση έχει επιβάλει στη χώρα μια βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή.
Τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της μειοψηφίας δεν μπορεί να τίθενται στην κρίση μιας περιστασιακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που είναι και οικτρή μειοψηφία στον λαό. Αυτό είναι ολοκληρωτισμός.

Αυτή η κυβέρνηση τρέμει τον λαό. Τρέμει την προσφυγή στις κάλπες. Φοβάται το δημοψήφισμα. Φοβάται την κρίση και τη θέληση των πολιτών. Βλέπει τον λαό ως εχθρό.
Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει για να ανασάνει ο τόπος, να ανασάνει η δημοκρατία» καταλήγει η δήλωση.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης εξηγούσε (στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ) το «γιατί» έκανε το παν το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αποφύγει τη σύγκληση της Ολομέλειας με αντικείμενο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος: «Δεν είναι διαδικαστικό το θέμα, είναι θέμα δημοκρατίας. Η κυβέρνηση φοβάται να κάνει αυτή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής διότι επιλέγει τη στημένη, την καθορισμένη σύνθεση του θερινού τμήματος της Βουλής. Ήδη, για παράδειγμα, ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος είναι ένας έγκριτος συνταγματολόγος, είπε: 'αντικαταστήστε με'. Γνωρίζουν ότι πάνω από 50 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν μικρές και μεγάλες ενστάσεις γι' αυτό το εθνικό έγκλημα, για τη δημιουργία της 'μικρής ΔΕΗ'».

 Γ. Δραγασάκης: Συρρικνώνεται επικίνδυνα η Δημοκρατία

Για «εκτροπή» και «διολίσθηση» έκανε εξάλλου λόγο ο Ν. Βούτσης, με τον Π. Σκουρλέτη να καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως «κοστουμάκι που το ράβει στα μέτρα της», το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής, τις διαδικασίες και τη γνώμη του προέδρου της Βουλής. «Αναιρείται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, συρρικνώνεται επικίνδυνα η Δημοκρατία», δήλωσε διαμαρτυρόμενος ο Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», ενώ καταχώρισε τον Αντώνη Σαμαρά στην «ειδική κατηγορία πολιτικών που περιφρονούν τη Βουλή και τη Δημοκρατία. Δεν έρχεται στη Βουλή», είπε ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου. Και ταυτόχρονα τον κατηγόρησε ότι «εφαρμόζει μια πολιτική που καταστρέφει τη χώρα - και το κάνει συνειδητά, για να κρατηθεί στην εξουσία (...) και κρατιέται συνεχίζοντας να λέει ψέμματα στον ελληνικό λαό».

Μάλιστα, ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι «ο πολιτικός στόχος που είχαμε θέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε». Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, «123 βουλευτές (σ.σ.: άρα, άνω του ορίου των 120 βουλευτών) της δημοκρατικής αντιπολίτευσης -εξαιρώ τη Χρυσή Αυγή- συμφώνησαν ότι διαφωνούν με το ψηφισθέν νομοσχέδιο και ζητούν δημοψήφισμα. Πριν δύο εβδομάδες αυτό θεωρείτο αδιανόητο» θύμισε εξάλλου.

 Οι αντιφάσεις ΚΚΕ και Λυκούδη

Όμως ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε και τη στάση άλλων, οι οποίοι μέσω των «αντιφάσεών» τους, όπως είπε, διευκόλυναν την κυβέρνηση. Όπως, επί παραδείγματι, συνέχισε, ο Σπύρος Λυκούδης με τη στάση του να συνυπογράψει το αίτημα της ΔΗΜ.ΑΡ. για δημοψήφισμα και να δηλώνει μετά ότι οι προτάσεις δεν πρέπει να αθροιστούν. «Η δήλωση αυτή αναγνώστηκε κατ' επανάληψιν από κυβερνητικούς παράγοντες στη διάσκεψη των προέδρων», επισήμανε.

Άλλη τέτοια αντιφατική στάση, σύμφωνα πάντα με τον Γ. Δραγασάκη, ήταν εκείνη του ΚΚΕ: αρχικώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης δήλωσε σαφώς ότι το ΚΚΕ επιθυμεί οι προτάσεις να αθροίζονται, «δεν φρόντισε όμως (σ.σ.: το ΚΚΕ) η διατύπωση του κειμένου να μην είναι τέτοια που να διευκολύνει τα τεχνάσματα του κ. Σαμαρά».

(Πηγή: Παπαδημητρίου Νίκοςavgi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς