Φωτογραφία αρχείου από 3-2-2014. |
«Όπως είναι γνωστό με το Νόμο 2773/99, ο
οποίος υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής , και φυσικά από
τα δύο κόμματα της παρούσης Συμπολίτευσης , και συγκεκριμένα με το άρθρο 34
αυτού επικυρώθηκε η σύμβαση μεταξύ του τότε Υπουργού Ανάπτυξης (ενεργούντος και
εξ ονόματος των υπολοίπων) και των νομίμων εκπροσώπων εργαζομένων και
συνταξιούχων της ΔΕΗ, αναλήφθηκε από το Κράτος η υποχρέωση κάλυψης της
Κοινωνικής ασφάλισης των ασφαλισμένων στη ΔΕΗ με την καταβολή του ετησίου πάγιου
φόρου, ως αντιπαροχή έναντι της ενσωματωμένης στην Επιχείρηση ασφαλιστικής
περιουσίας.
Η υπογραφή της κυρωθείσης με Νόμο διοικητικής αυτής σύμβασης, ήταν το επιστέγασμα μιας πενταετούς περιόδου συνεννοήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο μερών που υπέγραψαν την σύμβαση ήτοι Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΔΕΗ, και της τότε Κυβέρνησης δηλαδή της Πολιτείας.
Η υπογραφή της κυρωθείσης με Νόμο διοικητικής αυτής σύμβασης, ήταν το επιστέγασμα μιας πενταετούς περιόδου συνεννοήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο μερών που υπέγραψαν την σύμβαση ήτοι Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΔΕΗ, και της τότε Κυβέρνησης δηλαδή της Πολιτείας.
Σ’ αυτή τη σύμβαση για την οριστική επίλυση του Ασφαλιστικού ζητήματος ΔΕΗ, ο επισπεύδων ήταν η Κυβέρνηση και όχι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι άλλωστε δεν είχαν λόγο να αλλάξει η "Ασφάλιση στον εργοδότη " που είχε θεσπιστεί πάλι από την Πολιτεία το 1966 με τον Ν. 4491. Η Κυβέρνηση ήταν εκείνη που πίεσε για την ψήφιση του Ν. 2773/99, γιατί ήθελε να μετατρέψει την ΔΕΗ σε Ανώνυμη Εταιρεία , και ήταν εκείνη που αναδέχτηκε την ασφαλιστική υποχρέωση στο Κράτος , έναντι της ενσωματωμένης στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, ασφαλιστικής περιουσίας.
Σκόπιμα λοιπόν και μεροληπτικά διοχετεύεται, στην κοινή γνώμη ότι, η ρύθμιση του "ασφαλιστικού" της ΔΕΗ ήταν αποτέλεσμα πίεσης των «συντεχνιών του προσωπικού της» . Αυτή είναι μία δόλια και ανέντιμη τακτική που έχει σαν τελικό στόχο το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ και βέβαια των δικαιωμάτων του προσωπικού.
Την βασική αυτή ρύθμιση για την οριστική επίλυση του ασφαλιστικού της ΔΕΗ διατήρησε ο Ν. 3655/2008 ως και ο Ν. 3863/2010. Σήμερα όμως, ενόψει της "πώλησης" του τμήματος της επιχειρηματικής δραστηριότητος της ΔΕΗ ΑΕ που διαχειρίζεται ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς ΗΕ (ΑΔΜΗΕ), επιχειρήθηκε πραξικοπηματικά και αυθαίρετα να περάσει με τροπολογία Νόμου η αλλαγή των βασικών στοιχείων της ρύθμισης αυτής , αποσυνδέοντας της ΔΕΗ από την ρύθμιση του ασφαλιστικού. Επιχειρήθηκε δηλαδή με μία τροπολογία η επέμβαση του νομοθετικού σώματος -κάνοντας μία αντισυνταγματική και παράνομη ερμηνεία που έχει δοθεί από Ανώτατα Δικαστήρια (Ολομέλεια Αρείου Πάγου) και παρά τις επικείμενες αποφάσεις της Δικαιοσύνης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου- στο έργο των οποίων θα γινόταν παρέμβαση καταργώντας την συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση εξουσιών.
Τα υπογράφοντα Σωματεία των εργαζομένων και συνταξιούχων βρίσκονται σύσσωμα σε επιφυλακή για την προάσπιση , ΟΧΙ «συντεχνιακών δικαιωμάτων» , όπως σκόπιμα διοχετεύεται στην κοινή γνώμη από αυτούς που θέλουν να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ ΑΕ αλλά για την υπεράσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ - ΠΟΣ/ΔΕΗ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς