Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Το όραμα της κοινωνικά αλληλέγγυας, δημοκρατικής Ευρώπης των λαών κινδυνεύει στην Ελλάδα να μετατραπεί σε εφιάλτη



Στις 7 και 8 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η 6η Σύνοδος Κορυφής της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε.

Η ΕτΠ είναι το όργανο της Αυτοδιοίκησης με έδρα τις Βρυξέλλες και συμμετέχουν εκεί αντιπροσωπείες αιρετών από όλες τις χώρες της ΕΕ. Έχει δε περιορισμένο γνωμοδοτικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο (βλ. σχετικό αναλυτικό κείμενο στην ιστοσελίδα των ΚΤΑ).


Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυση της ΕτΠ. Είχε αποφασιστεί λοιπόν να γίνει ο εορτασμός αυτής της επετείου στην Αθήνα με συζητήσεις για το μέλλον του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως να εγκαινιαστεί η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των επικεφαλής των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων. Αυτή η συζήτηση περιέργως ματαιώθηκε.

Ο μοναδικός πολιτικός εκπρόσωπός μας στην ΕτΠ, Θ. Γκοτσόπουλος, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο προεδρείο του οργάνου, την οποία παραθέτουμε.


Αθήνα, 17/2/2014
Κύριε Πρόεδρε,

Στην τελευταία σύνοδο της Ολομέλειας της ΕτΠ (30-31/01), μας ανακοινώθηκε ότι την δεύτερη μέρα (8/3) της 6ης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων που θα γίνει στην Αθήνα, θα υπάρξει συζήτηση μεταξύ των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Enrico Letta (ο οποίος εν τω μεταξύ παραιτήθηκε), του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έκπληξη και η απογοήτευσή μου είναι μεγάλη. Η αρχική απόφαση του Προεδρείου της ΕτΠ περί συζητήσεως για το μέλλον της Ευρώπης μεταξύ των υποψηφίων των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για την προεδρία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής εν όψει των εκλογών του Μαΐου ήταν μια πολύ καλή πολιτική επιλογή, που ακυρώθηκε αβασάνιστα.

Κύριε Πρόεδρε, είναι γνωστό ότι οι Έλληνες, όπως άλλωστε και άλλοι λαοί της Ευρώπης, ιδιαίτερα του Νότου, έχουν υποστεί την τελευταία τετραετία μια πρωτοφανή στην μεταπολεμική περίοδο της ηπείρου μας πολιτική άγριας λιτότητας, που έχει επισύρει: την μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, την άνοδο της ανεργίας στο 30% και αυτής των νέων στο 60%, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 50% και την αύξηση του χρέους στο 175% του ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου, το όραμα της κοινωνικά αλληλέγγυας, δημοκρατικής Ευρώπης των λαών κινδυνεύει στην Ελλάδα να μετατραπεί σε εφιάλτη κοινωνικής οπισθοδρόμησης με αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά, που ενισχύουν το ρατσισμό και τις φασιστικές ιδεολογίες. Ο ελληνικός λαός είναι απογοητευμένος γιατί δεν βλέπει καμία ορατή προοπτική για το κοινό μέλλον της ηπείρου μας.

Από αυτήν λοιπόν τη χώρα, από την Αθήνα, για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς, θα μπορούσε να αρχίσει ένας σοβαρός διάλογος για τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταθέσουν τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα τις θέσεις και προτάσεις τους, έτσι ώστε να δουν οι Έλληνες αλλά και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες αν υπάρχει σοβαρός προβληματισμός που να δίνει διέξοδο στην γκρίζα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα. Αντ' αυτού, θα έχουμε μια μάλλον εθιμοτυπικού χαρακτήρα συζήτηση που πολύ φοβάμαι κανέναν δεν θα αγγίξει.

Είναι, κύριε Πρόεδρε, μια χαμένη ευκαιρία, ιδιαίτερα για την ΕτΠ που είναι ένας θεσμός των τοπικών και περιφερειακών αρχών των κρατών μελών, που σωστά θεωρούνται από τους Ευρωπαίους πολίτες ως η πιο κοντινή σε αυτούς βαθμίδα εξουσίας.

Δυστυχώς χάσαμε τη δυνατότητα να αρχίσει από μας ο αναγκαίος αυτός διάλογος και γι'αυτό το λόγο σας καταθέτω την έντονη διαμαρτυρία μου ως μέλους της ΕτΠ, που πιστεύει στον ρόλο της και τις δημοκρατικές της προοπτικές.

Με εκτίμηση,

Θεόδωρος Γκοτσόπουλος
Τακτικό Μέλος της ΕτΠ

Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης (Αττικής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς