Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Πέθανε από καρκίνο ο Τάκης Τσίγκας – Η κηδεία του την Πέμπτη

Τάκης Τσίγκας.


Ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατό του - Είχε συλληφθεί αρκετές φορές από την Ασφάλεια της Πάτρας και των Ιωαννίνων

«Η Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους συντρόφους του  Τάκη Τσίγκα, στελέχους του ΚΚΕ, με μακροχρόνια πολιτική δράση στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, πρώην διευθυντή του Ριζοσπάστη και του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού 902, που χάθηκε πρόωρα». 

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πάτρα, ενώ η είδηση του θανάτου του Τάκη Τσίγκα προκάλεσε θλίψη στον πολιτικό κόσμο της πόλης και ιδίως στις τάξεις του ΚΚΕ. 
 
Εξάλλου νωρίτερα με ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε:

«Έφυγε» πρόωρα από τη ζωή κτυπημένος από την επάρατο νόσο ο Δημήτρης (Τάκης) Τσίγκας ο οποίος διετέλεσε διευθυντής και αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη και διευθυντής του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού του ΚΚΕ.

Ο Τάκης Τσίγκας, γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 14 Μαΐου 1953, όπου τέλειωσε το δημοτικό σχολείο (Καπλάνειος Σχολή) και το γυμνάσιο (Ζωσιμαία Σχολή).

Στο 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχτηκε μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ανέλαβε διευθυντής του Ριζοσπάστη. Στο 15ο Συνέδριο επανεκλέχθηκε μέλος της ΚΕ, με ευθύνη της αρχισυνταξίας του Ριζοσπάστη. Το διάστημα 2007 - 2013, διετέλεσε διευθυντής του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού του Κόμματος.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη ανακοίνωσε την πρόωρη απώλεια του Δημήτρη (Τάκη) Τσίγκα εκφράζοντας ταυτόχρονα τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στη σύζυγό του Μαρίνα, στις δύο του κόρες και τους οικείους του.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Πέμπτη 27 Μαρτίου και ώρα 3.30 μ.μ. 

Βιογραφικό του αείμνηστου

Ο Τάκης Τσίγκας, γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 14 Μάη του 1953. Τέλειωσε το δημοτικό σχολείο στην Καπλάνειο Σχολή και το γυμνάσιο Ζωσιμαία Σχολή. Από την περίοδο που ήταν μαθητής συνδέθηκε με το λαϊκό κίνημα συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της νεολαίας για το Κυπριακό, το 1964.

Πέρασε στην Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας το 1972 κι από την πρώτη στιγμή συμμετείχε σε όλες τις αντιδικτατορικές κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος της πόλης. Το Νοέμβρη του 1973 πρωταγωνίστησε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου, όπου και εκλέχτηκε στη 12μελή Επιτροπή Κατάληψης. Τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου είχε εκλεγεί στην Πενταμελή Επιτροπή Αγώνα.

Ο Τάκης Τσίγκας είχε συλληφθεί αρκετές φορές από την Ασφάλεια της Πάτρας και των Ιωαννίνων. Βασανίστηκε για την δράση του κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, αλλά παρέμεινε σταθερός και ακλόνητος συνεχίζοντας την παράδοση των αλύγιστων αγωνιστών των προηγούμενων περιόδων του κομμουνιστικού κινήματος, δημιουργώντας αγωνιστικές παρακαταθήκες για το μέλλον. Μετά τη εξέγερση του Πολυτεχνείου ξανασυνελήφθηκε και φυλακίστηκε στα κρατητήρια της Ασφάλειας Ιωαννίνων, όπου δεν υπέκυψε στις πιέσεις να υπογράψει δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ.

Με την μεταπολίτευση ο Τάκης Τσίγκας οργανώθηκε στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ και δούλεψε κομματικά στην Αχαΐα. Διετέλεσε μέλος του εκεί Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΚΝΕ κι από την άνοιξη του 1975 συμμετείχε και στο Γραφείο της Επιτροπής Πόλης Πάτρας του Κόμματος. Το 1983 ανέλαβε Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου- Δυτικής Στερεάς, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου και στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ, τον Μάη του 1987, εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ. Στο 13ο Συνέδριο επανεκλέχτηκε στην ΚΕ και στη συνέχεια η ΚΕ τον εξέλεξε μέλος του Π.Γ. , όπου στον καταμερισμό ανέλαβε διευθυντής του Ριζοσπάστη. Στο 15ο Συνέδριο του κόμματος επανεκλέχτηκε στην ΚΕ.

Από το 15ο Συνέδριο και μέχρι το 19ο Συνέδριο ο Τάκης Τσίγκας υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος ενώ στο διάστημα 2007- 2013, διετέλεσε διευθυντής του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού 902.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς