Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Μες στα χαλάσματα, χωρίς ρεύμα και νερό



   Κεφαλονιά-Αποστολή:
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
          (από avgi.gr)

«Ζω εδώ και δέκα μέρες με τα παιδιά μου στο αυτοκίνητο». Τα λόγια του Μάκη Δεστούνη αποτυπώνουν τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε για τους κατοίκους στην Κεφαλονιά.

Τις ζημιές που έσπειρε ο πρώτος σεισμός την Κυριακή (26/1) θέρισε ο δεύτερος τη Δευτέρα (3/2), προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις ολοκληρωτικές καταστροφές και βγάζοντας τον κόσμο κυριολεκτικά στον δρόμο. Το Ληξούρι και τα γύρω χωριά, περιοχή Παλικής, παρουσιάζουν τις περισσότερες καταστροφές. Πολλοί κάτοικοι έχουν αφήσει τα σπίτια τους, ενώ αρκετά νοικοκυριά, που έμειναν όρθια μετά το πέρασμα του Εγκέλαδου, στερούνται τα βασικά όπως ρεύμα και νερό. 

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η κρατική βοήθεια είναι ανεπαρκής, από τη στιγμή που υπάρχουν πολλά σπίτια χωρίς να έχουν περάσει έλεγχο, υπογραμμίζοντας ακόμα πως η οικονομική ενίσχυση είναι πενιχρή.

Εκατοντάδες οικογένειες μένουν σε αυτοκίνητα, σκηνές και στο ferry boat «Ελ. Βενιζέλος», που έχει αγκυροβολήσει στο Αργοστόλι, καθώς όλη η παραλιακή γραμμή στο Ληξούρι είναι διαλυμένη πια σε κομμάτια. Αρκετοί είναι όμως κι αυτοί που φεύγουν απ' το νησί χωρίς να προσδιορίζουν το πότε θα επιστρέψουν. Φοβούνται για ακόμα μεγαλύτερο σεισμό.

«Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα», λέει στην «Α» ο Μ. Δεστούνης, δείχνοντας την καμινάδα που έχει πέσει πάνω στον ηλιακό του σπιτιού του. Μέσα η εικόνα είναι χειρότερη. Μεγάλες ρωγμές έχουν χωρίσει τους τοίχους στη μέση, το ταβάνι στάζει νερό από τους κατεστραμμένους σοβάδες, ενώ σπασμένα γυαλιά βρίσκονται στο πάτωμα. «Πήραμε δάνεια για να τα φτιάξουμε και σε μια στιγμή πάθαμε καταστροφές που κοστίζουν πολλαπλάσια».

«Τι θα γινόταν αν ο σεισμός χτυπούσε την ώρα του μαθήματος;»

Το Ληξούρι θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Στους πεζόδρομους αντί για παιδιά, βλέπεις πεσμένα τούβλα από τα γύρω κτήρια και τις μάντρες τους. Σοκ προκαλεί σε μια από τις κεντρικές πλατείες η όψη του παλιού νηπιαγωγείου. Ο ένας από τους τοίχους είχε καταρρεύσει ολόκληρος και εύλογα το ερώτημα που στριφογυρνά στο μυαλό των κατοίκων είναι τι θα γινόταν αν οι σεισμοί «χτυπούσαν» σε ώρες αιχμής. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί ακόμα τα μαγαζιά. Τα μισά και παραπάνω είναι κλειστά, με κάποια να έχουν υποστεί καθίζηση.

Λίγες ώρες αρκούν για να κλείσουν οι δρόμοι από τις κατολισθήσεις. Η Παλική τις τρεις πρώτες μέρες ήταν αποκλεισμένη από το υπόλοιπό νησί, καθώς, εκτός των δρόμων, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, δεν μπορούσαν να δέσουν στο λιμάνι τα καράβια. «Για εκείνους που χρειαζόταν να κάνουν αιμοκάθαρση, έσπευσε το Λιμενικό».

Απαγορευμένη όμως είναι η πρόσβαση για αρκετές ώρες της ημέρας και σε ρεύμα και νερό. Όπως αναφέρει ο Κώστας Πετράτος, κάτοικοι στην Κολώνα, χωριό λίγο έξω από το Ληξούρι, το σύστημα ύδρευσης έχει επίσης καταστραφεί κι επειδή οι σωλήνες της αποχέτευσης έχουν τρυπήσει, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. 

Το σπίτι του έχει υποστεί ζημιές, «αλλά κρατά ακόμα». Σε αυτό, εκτός από το παιδί και τη σύζυγό του μένουν κι οι γονείς του -ο πατέρας κατάκοιτος-, των οποίων το σπίτι βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, καθιστώντας αδύνατη την παραμονή τους. Το πρόβλημα για τον Κ. Πετράτο είναι η κρατική ολιγωρία ακόμα κι αυτή τη στιγμή. «Δεν έχουν ελέγξει το σπίτι. Δεν ξέρουμε αν κάνει να μένουμε, όμως δεν έχουμε κι άλλες επιλογές». 

Οι άμεσες ανάγκες που ζητούν κι οι δύο να καλυφθούν είναι: η άμεση αποκατάσταση των σπιτιών και των επαγγελματικών χώρων, η αποκατάσταση των οικοσκευών και η παροχή πετρελαίου, καθώς όλο και περισσότεροι βρίσκουν στέγη στ' αυτοκίνητά τους, ενώ πολλά σπίτια μένουν παγωμένα χωρίς ρεύμα. Όπως λένε ακόμα όμως, «αν όλοι όσοι έχουν επισκεφθεί τα χωριά μας έβαζαν από ένα τούβλο, τότε θα τα είχαμε ξαναχτίσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς