Εκτός από τον το νέο σταθμό μετρήσεων για τις ανάγκες του έργου εγκαταστάθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σταθμός και στο νέο λιμάνι Πατρών |
Επιστημονικά σεμινάρια στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου CESAPO «Contribution of Emission Sources on the Air quality of the Pοrt-cities in Greece and Italy» (Συμβολή των πηγών εκπομπής στην ποιότητα του αέρα των πόλεων-λιμανιών σε Ελλάδα και Ιταλία) πραγματοποιήθηκαν στις αρχές από το Κ.Ε.Κ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα και συνδιοργανώθηκαν με το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο αποτελεί τον συντονιστή εταίρο του έργου.
Το Έργο υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρία της Περιφέρειας και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) σε ποσοστό 75% και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας κατά 25%.
Τα σεμινάρια περιελάμβαναν διαλέξεις σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα και των πολιτικών της Ε.Ε. για την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τις θαλάσσιες μεταφορές και των επιστημονικών εργαλείων για τη μελέτη της ποιότητας του αέρα.
Ως εισηγητές παρευρέθησαν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική και σε κάθε ενότητα υπάλληλοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και εκπρόσωποι του Οργανισμού Λιμένος Πατρών.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη περιβαλλοντική και κοινωνική σημασία του έργου CESAPO, αλλά και στην συμβολή των έργων Ελλάδας – Ιταλίας στην υλοποίηση της στρατηγικής της Περιφέρειας στο πλαίσιο δημιουργίας της Μακροπεριφερειας «Αδριατικής – Ιονίου» (EUSAIR).
Όπως επεσήμανε: «Η νέα αυτή Μακροπεριφέρεια θα περιλαμβάνει 8 χώρες με βασικούς πυλώνες ανάπτυξης τα εξής, Θαλάσσιες Υποθέσεις και Αλιεία, Μεταφορές, Περιβάλλον και Τουρισμός», ενώ καταλήγοντας ο κ. Αγγελόπουλος ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για την αγαστή συνεργασία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών έργων.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών, Νικόλαος Υφαντής μίλησε για τη συμβολή του νέου σταθμού μετρήσεων, τον οποίο η Περιφέρεια προμηθεύτηκε μέσω του Έργου, αναφέρθηκε στην έγκυρη και αξιόπιστη λήψη ατμοσφαιρικών δεδομένων και στην προσπάθεια των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ποιότητας του αέρα στην Πάτρα και τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, την πρώτη μέρα των σεμιναρίων πραγματοποιήθηκε στους υπαλλήλους της Περιφέρειας παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών και εκπαίδευση στη λειτουργία του νέου σταθμού μετρήσεων.
Εκτός από τον το νέο σταθμό μετρήσεων για τις ανάγκες του έργου εγκαταστάθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σταθμός και στο νέο λιμάνι Πατρών, ενώ αυτή την περίοδο πραγματοποιείται η δεύτερη καμπάνια μετρήσεων από το ΕΚΕΤΑ με τη χρήση κινητού σταθμού λήψης δεδομένων.
Να σημειωθεί πως η πρώτη καμπάνια πραγματοποιήθηκε σε περίοδο υψηλής κίνησης του λιμανιού τον περασμένο Αύγουστο και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα συγκριτικά αποτελέσματα.
Σκοπός του έργου CESAPO είναι η ποσοτικοποίηση της συμβολής των πηγών εκπομπής ατμοσφαιρικών ρύπων των αστικών πόλεων με λιμάνια με έμφαση στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και των δραστηριοτήτων στον χώρο των λιμένων.
Εταίροι εκτός από το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι το Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικών Επιστημών και Κλίματος ISAC-CNR (Lecce), το Πανεπιστήμιο του Salento (Lecce) και o Περιφερειακός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Πρόληψης και Προστασίας Απουλίας ARPA (Bari) και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς