Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Διπλή ομηρεία του ΠΑΣΟΚ, στην ήττα του και στον Σαμαρά

Οι... επιτυχημένοι της συμφοράς των Ελλήνων!


Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου "ευλόγησαν" τη συνεργασία με τη Ν.Δ. Ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε συμπόρευση "προθύμων" εν όψει ευρωεκλογών

Την πλήρη πρόσδεση του ΠΑΣΟΚ στον Αντ. Σαμαρά και τη Ν.Δ., όχι μόνο επιβεβαίωσαν, αλλά και "ευλόγησαν" με τις τοποθετήσεις τους στο συμπόσιο του κόμματος (στις 3 και 4-9-13) οι Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου, αποδεικνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει προσκολλημένο στα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευσή του.

Χωρίς καμία πρόταση για το "σήμερα" και τα προβλήματα της χώρας, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκαν τα πεπραγμένα τους μέχρι τελευταίας γραμμής, "επιτέθηκαν" στη Ν.Δ., τον Αντ. Σαμαρά και τον Κ. Καραμανλή για τη δημοσιονομική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί την πενταετία 2004-2009 και την "αντιμνημονιακή" φάση του σημερινού πρωθυπουργού, ωστόσο δεν έθεσαν κανένα θέμα αποκόλλησης του ΠΑΣΟΚ από αυτόν και το κόμμα του. Ο μεν Κ. Σημίτης δεν αναφέρθηκε καν στο θέμα της συμπόρευσης με τη Ν.Δ., ο δε Γ. Παπανδρέου μίλησε για κυβέρνηση συνεργασιών με "προοδευτικό πρόσημο" αλλά χωρίς "λευκές επιταγές", δίνοντας έτσι... ψήφο ανοχής στη συγκυβέρνηση, με την υποσημείωση ότι ο Ευ. Βενιζέλος πρέπει να βάζει και "φρένο". Ενδεικτικό της κενής προτάσεων και ουσιαστικών παρεμβάσεων τοποθέτησης του Κ. Σημίτη είναι και το γεγονός ότι δεν έσπευσε καν να απαντήσει στην κατηγορία της Ά. Μέρκελ περί λανθασμένης ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, κάτι που έκανε ο Γ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος απηύθυνε πρόσκληση στον "προοδευτικό χώρο", στην "Κεντροαριστερά", για συνεργασία όσων προθυμοποιούνται για κάτι τέτοιο προκειμένου να ανασυγκροτηθεί η "μεγάλη προοδευτική παράταξη", με κορμό το ΠΑΣΟΚ και ορίζοντα τις δίδυμες εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε ποτέ συγκεκριμένα στη ΔΗΜ.ΑΡ., παρά μόνο για να εκφράσει τη λύπη του για το ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. "έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω και τώρα αμφιταλαντεύεται μεταξύ εθνικής ευθύνης και αντιπολιτευτικής ευκολίας". Βαρύνουσας σημασίας ήταν το μήνυμα που έστειλε ουσιαστικά ο Κ. Σημίτης προς το "εκσυγχρονιστικό" κοινό ότι με την αποχώρησή της από την κυβέρνηση η ΔΗΜ.ΑΡ. απάντησε "αρνητικά στο ερώτημα για τη θέλησή της να συμβάλει στην αναγέννηση του προοδευτικού χώρου". "Δεν έχει τη φαντασία γι' αυτό, την πνίγει ο αριστερός κομφορμισμός της" τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός που έως τον Ιούνιο διατηρούσε δίαυλο επικοινωνίας με τον Φ. Κουβέλη.
Επιπλέον ο Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, "απαντώντας" έτσι στη συζήτηση που άνοιξαν νωρίς ο Δ. Ρέππας και δευτερευόντως ο Κ. Σκανδαλίδης. Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο Κ. Σημίτης, με τον Γ. Παπανδρέου να επικεντρώνει πάντως τα "πυρά" του στη Ν.Δ. Υπέρ μιας ελληνικής εκδοχής της "Ελιάς", όπως δηλαδή και ο Ευ. Βενιζέλος, τάχθηκε και ο Ν. Μπίστης, διευκρινίζοντας και εκείνος ότι το εγχείρημα δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ αίσθηση έκανε και η παρέμβαση της Β. Παπανδρέου, η οποία λίγο - πολύ πρότεινε οικουμενική κυβέρνηση, "εθνικής συνεννόησης", με τη συναίνεση όμως όλων των κομμάτων του "συνταγματικού τόξου". Νωρίτερα Ν. Χριστοδουλάκης και Φ. Σαχινίδης αντιπαρατέθηκαν για το εάν το Μνημόνιο ήταν αναπόφευκτο ή όχι, με τον μεν να υπερασπίζεται γενικώς την πολιτική Σημίτη και τον δεύτερο να υπερασπίζεται την πολιτική Παπανδρέου προχωρώντας και σε αιχμές για αδράνειες της διακυβέρνησης Σημίτη.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος

Ο Ευ. Βενιζέλος προσπάθησε να προσελκύσει το "εκσυγχρονιστικό" μπλοκ και τους "απογοητευμένους" της ΔΗΜ.ΑΡ. απευθύνοντας πρόσκληση "συμπόρευσης όλου του χώρου που πιστεύει στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό σοσιαλισμό, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς» με ορίζοντα τις επικείμενες ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφέροντας ότι "είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε όσους μοιράζονται τις ίδιες αξίες, εκτιμήσεις, αντιλήψεις, επιλογές, σε όσους αποδέχονται την πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών".

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να διαφοροποιηθεί από τη σχέση με τη Ν.Δ., αφού, ενώ προσπάθησε να οριοθετήσει τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με το κόμμα του Αντ. Σαμαρά μιλώντας για "αξιακές", "ιδεολογικές" και "ιστορικές" διαφορές, που, όπως είπε, αναδεικνύονται και μέσα από τη συγκυβέρνηση, έσπευσε να τονίσει ότι "ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει 'σχέδιο Β' εκτός Ε.Ε. και ζώνης του ευρώ". Μάλιστα προσέδωσε δεσμευτικό χαρακτήρα στην επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία με τη Ν.Δ., αναφέροντας ότι "δεν είναι μια συμφωνία των δύο κομμάτων που επωμίζονται τώρα το βάρος της διαχείρισης της κρίσης", αλλά "το πολιτικό πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης". Είπε ακόμη ότι "ο νέος ριζοσπαστισμός είναι αυτός που μας βγάζει από την κρίση, ο προοδευτικός ριζοσπαστικός εκσυγχρονισμός, χωρίς αμφιθυμίες και αμφιταλαντεύσεις".

Επιβεβαιώνοντας το "θάψιμο του τσεκουριού" με τον Γ. Παπανδρέου, δικαιολόγησε τις επιλογές του για το πρώτο Μνημόνιο και παράλληλα άφησε αιχμές κατά του Αντ. Σαμαρά, που τότε το αντιπολιτευόταν: "Το εθνικό καθήκον αλήθειας μου επιβάλλει να πω σε όσους διαχωρίζουν τη θέση τους από το πρώτο πρόγραμμα, αλλά συμφωνούν με το δεύτερο πρόγραμμα μέσα στο πλαίσιο του οποίου πορεύεται η χώρα από τα τέλη Οκτωβρίου 2011, ότι, ναι, το δεύτερο πρόγραμμα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί εξαρχής, μόνο που αυτό δεν μπορούσε δυστυχώς να γίνει μονομερώς από την Ελλάδα. Και χωρίς το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο".

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή και συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, "η ηγεσία του οποίου βασίζει την ύπαρξή του στη συκοφάντηση, την υπονόμευση, την ακύρωση όχι απλά και μόνο του σημερινού ΠΑΣΟΚ, αλλά της ιστορικής διαδρομής της παράταξης".

Ο Σημίτης "τέλειωσε" τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Για μια "παράταξη της δημιουργίας και της αλληλεγγύης", ένα "ρεύμα ανανέωσης", στο οποίο το ΠΑΣΟΚ ως "μοχλός αλλαγής" θα βάλει τις βάσεις σε συνεργασία "με πολλούς άλλους" με στόχο το ξεπέρασμα της κρίσης, μίλησε ο Κ. Σημίτης. Βασικό στοιχείο αυτής της παράταξης θα είναι ότι θα υπερασπίζεται τη "σκληρή αλήθεια", όπως άφησε να εννοηθεί, εκδηλώνοντας και τις προθέσεις για την ούτως ή άλλως δεξιόστροφη κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι "το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση", αφού έτσι "απαντήθηκε αρνητικά το ερώτημα για τη θέλησή της να συμβάλει στην αναγέννηση του προοδευτικού χώρου". "Δεν έχει τη φαντασία γι' αυτό, την πνίγει ο αριστερός κομφορμισμός της" πρόσθεσε. Παράλληλα, έβαλε κατά του "δικομματισμός Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ" χαρακτηρίζοντάς τον "στείρο" και λέγοντας ότι "διακρίνεται από συνεχείς υβριστικές αντιπαραθέσεις που απλοποιούν τα οικονομικά προβλήματα και καθιερώνουν το επίπεδο καφενειακής διαμάχης υπέργηρων συνταξιούχων".

Είπε ακόμα ότι "υπάρχουν πολλές διάχυτες προοδευτικές ομάδες που θέλουν να συνεργαστούν, χρειάζεται νέα αρχή τώρα, στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν και δεν θα υπάρχουν εισιτήρια πρώτης, δεύτερης, τρίτης θέσης. Χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, ανοικτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια. Χρειάζεται μια φάση όπως του 1974, χωρίς αρχηγούς, ιεραρχίες και επετηρίδες". Πρότεινε μάλιστα "να προσπαθήσουμε μια ευρύτερη συνεργασία, στην αρχή με χαλαρούς κανόνες και βαθμιαία μετά από συνεννοήσεις πιο σαφείς", για να προσθέσει σε πρώτο πρόσωπο: "Δεν με ενδιαφέρουν οι υπερχειλίζοντες εγωισμοί μικροαρχηγών και μονίμως διαφωνούντων".

Ο Κ. Σημίτης "επιτέθηκε" στη Ν.Δ. διότι, παρά την «κοσμογονική αλλαγή στη θέση της χώρας» που επιτεύχθηκε με την ένταξη στην ΟΝΕ, κυρίαρχος στόχος της πολιτικής της συνέχισαν να είναι οι πελατειακές σχέσεις, κατηγορώντας τη για κακοδιαχείριση. Λαύρος όμως ήταν και για την προεκλογική τακτική του Γ. Παπανδρέου: "Σιωπήσαμε μπροστά στο τσουνάμι" και άρχισε, όπως είπε, το δόγμα ότι μια προοδευτική κυβέρνηση είναι ενάντια σε περικοπές επιδομάτων και παροχών. "Δημιουργήσαμε έτσι την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι και ως τέτοιοι θα τα τακτοποιήσουμε όλα χωρίς να ανησυχήσουμε τους πολίτες".

Γ. Παπανδρέου: Κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά... χωρίς "λευκή επιταγή"

Όπως αναμενόταν, ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε απόλυτα τις επιλογές του, απαντώντας έτσι στους επικριτές του, μεταξύ των οποίων είχε σπεύσει να συνταχθεί λίγα λεπτά νωρίτερα και ο Κ. Σημίτης, ενώ επικέντρωσε τα "πυρά" του στη Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή.

Ειδικότερα είπε ότι, παρόλο που τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά, ωστόσο "μέσα στις πιο εφιαλτικές συνθήκες μείναμε όρθιοι". Μάλιστα επανέλαβε εκ νέου ότι "ναι, λεφτά υπάρχουν" εφόσον γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αναφορικά με την προοπτική του ΠΑΣΟΚ σε σχέση και με τις κυβερνητικές συνεργασίες, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ "δεν μπορεί παρά να πρωταγωνιστήσει στην πρόοδο και να "πρωτοστατεί στον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας για κυβερνητική σταθερότητα, αλλά με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο". "Όχι λευκές επιταγές. Ενώνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου απέναντι στη δεξιά και την αριστερή συντήρηση. Δεν διαιρεί" είπε. Είπε ακόμα ότι "δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα κανενός. Καμίας δεξιάς ή αριστερής συντήρησης".

Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στο προσκήνιο αναφέροντας: "Ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ για να υπηρετώ τις αρχές μου", "γιατί δεν με κρατάει κανείς, δεν υπήρξα ποτέ, ούτε σκοπεύω να γίνω όμηρος κανενός". Εξαπολύοντας επίθεση στη Ν.Δ. και τον Αντ. Σαμαρά, είπε ότι τη διετία 2009-2011 "έγινε μια αρχή, που, αν είχε γίνει έστω λίγα χρόνια πριν, δεν θα χρειαζόμασταν ποτέ Μνημόνια" και ότι παρέλαβε μια «βόμβα» «που απειλούσε την ύπαρξη της χώρας και το μέλλον του Ελληνισμού". Για τον Αντ. Σαμαρά, είπε ότι σε κάποιους "άρεσε για παράδειγμα, εκ των υστέρων βέβαια, το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά όχι το πρώτο" και τώρα "πανηγυρίζουν για την πρωτοφανή μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος που οφείλεται στο πρώτο Μνημόνιο". Αναφερόμενος στην περίοδο της παραίτησής του από την πρωθυπουργία, είπε ότι επιδίωξε μια κυβέρνηση συνεργασίας και υποστήριξε πως το γεγονός ότι αυτό δεν προχώρησε "αποτέλεσε στρατηγική ήττα για το ΠΑΣΟΚ".

Είπε ακόμα ότι χρειάζεται αλλαγή στην Ευρώπη με πρώτες κινήσεις "πιθανό κούρεμα, καλύτερη διαχείριση του χρέους και ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, αφού φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, με αντάλλαγμα αυστηρές προδιαγραφές που δεν θα είχαν να κάνουν με μέτρα οριζόντιας μορφής, αλλά μόνο με ουσιαστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις".

"Εθνική κυβέρνηση" θέλει η Β. Παπανδρέου, "Ελιά" ο Ν. Μπίστης

"Απαιτείται εθνική συνεννόηση πάνω σε ένα σχέδιο ανάταξης της χώρας" είπε η Β. Παπανδρέου εξηγώντας ότι "τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, παρά τις διαφορές τους, πρέπει να στηρίξουν κυβέρνηση αποφασισμένη να οδηγήσει στην ανόρθωση της χώρας", με στελέχη αποφασισμένα και πρόθυμα να μην συμμετάσχουν απαραίτητα στις επόμενες εκλογές, με "ορισμένο ορίζοντα αλλά ικανό για να επιτύχει πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να επαναδιαπραγματευτεί τη μείωση του βάρους του χρέους και αλλαγή πολιτικής με έμφαση στην ανάκαμψη". 
Είπε ότι δεν θέτει θέμα πρωθυπουργού, αλλά θέμα ευρύτητας και ποιότητας του σχήματος". Ακόμα υποστήριξε ότι "η εξίσωση για το χρέος δεν βγαίνει" και πως "χρειάζεται διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους για να κάνει η χώρα καινούργια αρχή". "Αν αυτή η λύση είχε εφαρμοστεί από την αρχή", είπε, "σήμερα κανείς δεν θα μιλούσε για την Ελλάδα".

Από την πλευρά του, το στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ. Ν. Μπίστης είπε ότι "πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό κεντροαριστερό πόλο" και πως γι' αυτό "οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι ένα ευνοϊκό πεδίο για τη συγκρότηση μια ελληνικής 'Ελιάς' που θα κατέβει στις εκλογές κάτω από την πανευρωπαϊκή ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος". 

Είπε ότι "δεν μας αρκεί το άθροισμα των υπαρχόντων κομμάτων, ακόμα και αν η ΔΗΜ.ΑΡ. αλλάξει προσανατολισμό". Διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως "η συγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν θα βάλει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα, που εγγυάται με όλα της τα εγγενή προβλήματα η σημερινή κυβέρνηση", για να προσθέσει ότι "υπάρχει διαφορά στρατηγικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ποντάρει στην δημιουργία κοινωνικού χάους ελπίζοντας ότι αυτό θα τον ωφελήσει εκλογικά...".

Κόντρα Χριστοδουλάκη - Σαχινίδη για το Μνημόνιο

Η θέση του Ν. Χριστοδουλάκη ότι υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις αντί του πρώτου Μνημονίου, τα αποτελέσματα του οποίου αμφισβήτησε, αλλά και η κριτική στην πολιτική του "λεφτά υπάρχουν", προκάλεσαν την αντίδραση του Φ. Σαχινίδη, που έσπευσε να υπερασπιστεί την επιλογή του πρώτου Μνημονίου απαντώντας ότι με αυτό "έγινε δυνατό σήμερα να μιλάμε για τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος".

"Η εμμονή όσων υπερασπίζονται το Μνημόνιο σε μέτρα που δεν βγαίνουν είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να δοθούν τα κλειδιά σε όσους επαγγέλλονται ότι θα το ακυρώσουν" είπε ο Ν. Χριστοδουλάκης και πρόσθεσε ότι "η πιο ρεαλιστική οδός είναι η συντεταγμένη απεμπλοκή από το Μνημόνιο". Είπε ακόμα ότι "η πιο ρεαλιστική λύση για το χρέος είναι η μακροχρόνια μετακύλισή του" και πως για την επανεκκίνηση της οικονομίας "χρειάζεται πρόγραμμα εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, δικό μας, χωρίς υπαγόρευση", με κεντρική γραμμή που θα εδράζεται στο δίπολο "περισσότερη και καλύτερη αγορά - λιγότερο και καλύτερο κράτος". 

Απαντώντας, ο Φ. Σαχινίδης είπε ότι η ύφεση προϋπήρχε της επιβολής του Μνημονίου και δεν έχει ακούσει κάποια εναλλακτική για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί ένα πρωτοφανές πρωτογενές έλλειμμα. Άφησε δε αιχμές για τη διακυβέρνηση Σημίτη υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να συνεχιστούν με την ίδια ένταση όπως πριν από την ένταξη στην ΟΝΕ.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης υποστήριξε ότι "οι επιλογές που έχουμε δεν είναι μονόδρομος, όμως δεν είναι και όποιες θέλουμε". "Το ΠΑΣΟΚ, που σέβεται την ιστορία του, δεν μπορεί να γίνει δεκανίκι ούτε της Αεξιάς ούτε του ΣΥΡΙΖΑ", αλλά "πρέπει να ανασυγκροτηθεί με κινηματικούς όρους και όχι με συνάθροιση προσωπικών φιλοδοξιών" υποστήριξε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης.

Θ. Πάγκαλος: Αδιανόητη η επάνοδος Σημίτη - Παπανδρέου

Την παρουσία των Κ. Σημίτη - Γ. Παπανδρέου στο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ στηλίτευσε ο Θ. Πάγκαλος, που απουσίαζε γιατί "δεν τον ενδιέφερε". "Δεν με ενδιαφέρει αν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σημίτης αποφάσισαν να πάνε στην επέτειο ή όχι. Και οι δύο ανήκουν στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Κατά την άποψή μου θα ήταν αδιανόητο και είναι ελαφρώς γελοίο ως ιδέα η επάνοδός τους στην ενεργό πολιτική" δήλωσε (ΔΤ). Είπε ακόμα ότι "...βασικά υπήρξαν αποτυχημένοι πρωθυπουργοί, οδήγησαν το κόμμα στο περιθώριο".

(Πηγή: http://www.avgi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς