Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Η εφαρμογή υποχρεώσεων του μνημονίου δεν έχει τελειωμό. Σε συχνότητα... τρόικας και τα δημοτικά ραδιόφωνα

Φωτογραφία αρχείου.


Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του «Εθνους» το υπουργείο Εσωτερικών δέχεται εισηγήσεις

Μοντέλο «αμυντικών βιομηχανιών» και στα δημοτικά ραδιόφωνα, για εξυγίανση εν λειτουργία, σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, στο οποίο περιλαμβάνονται και 700 απολύσεις εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται το κυβερνητικό επιτελείο, η μείωση του προσωπικού στα δημοτικά ραδιόφωνα κατά 700 εργαζόμενους, πρέπει να υλοποιηθεί εντός του έτους ούτως ώστε να συμπεριληφθούν στις 2.000 απολύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2013, όπως έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, μαζί με τις απομακρύνσεις 1.000 εργαζομένων από τις αμυντικές βιομηχανίες και τις απολύσεις 250-300 επίορκων υπαλλήλων που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα με την ποινή της οριστικής παύσης από τα πειθαρχικά συμβούλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» (ρεπορτάζ Νίκος Β. Τσίτσας), το υπουργείο Εσωτερικών δέχεται εισηγήσεις για την οικονομική εξυγίανση των δημοτικών ραδιοφώνων η οποία θα επιτευχθεί με μείωση του προσωπικού κατά 700 εργαζόμενους συνολικά.
Η μείωση του προσωπικού στα δημοτικά ραδιόφωνα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δομών στους ΟΤΑ, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Με δεδομένο ότι δεκάδες δημοτικά ραδιόφωνα στην Αττική και στην περιφέρεια καταγράφουν ζημιές, η αξιολόγηση της παραμέτρου που αφορά την αποδοτικότητα και την οικονομική θέση ενός δημοτικού φορέα σε σχέση με το προσωπικό που απασχολεί, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απασχολείται πλεονάζον προσωπικό σε σχέση με τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα των δημοτικών ραδιοφώνων καταγράφουν ότι το πλεονάζον προσωπικό φτάνει τους 700 υπαλλήλους. Η πλειονότητα των εργαζομένων που θα δουν την πόρτα της εξόδου, εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και κατέχουν τις ειδικότητες των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων.

Η κατάργηση των οργανικών θέσεων στα δημοτικά ραδιόφωνα, που ανήκουν στην κατηγορία των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, θα σημάνει την απόλυση από το Δημόσιο για τους εργαζόμενους που κατέχουν τις συγκεκριμένες θέσεις, ενώ υπολογίζεται ότι ένας μικρότερος αριθμός μονίμων δημοτικών υπαλλήλων που έχουν αποσπαστεί στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση για κατάργηση 700 θέσεων στα δημοτικά ραδιόφωνα, ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι το κλείσιμο των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών, αλλά η μείωση του προσωπικού προκειμένου να μετριάσουν τα μισθολογικά βάρη και να εξυγιάνουν την οικονομική τους θέση.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς, πρέπει να πραγματοποιηθούν 4.000 απολύσεις εντός του 2013 και 11.000 υποχρεωτικές απομακρύνσεις το 2014.

Για το 2013 έχουν υπολογιστεί οι 2.000 απολύσεις εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν με το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ εκτιμάται ότι οι υπόλοιπες 2.000 θα καλυφθούν από απομακρύνσεις επίορκων (300-350), τις απολύσεις 1.000 εργαζομένων από τις αμυντικές βιομηχανίες και την κατάργηση 700 οργανικών θέσεων από τα δημοτικά ραδιόφωνα σε όλη την επικράτεια.

Συνυπολογισμός 6.000 συμβασιούχων στις απολύσεις

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το θέμα των απολύσεων αναμένεται να τεθεί ξανά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο συνυπολογισμός των συμβασιούχων που εργάζονται με προσωρινές διαταγές, των οποίων οι αποφάσεις αναμένεται να τελεσιδικήσουν μέχρι τον Νοέμβριο.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι περίπου 6.000 συμβασιούχοι που έχει ολοκληρωθεί η σύμβασή τους και εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα θα απομακρυνθούν από την εργασία τους και η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συνυπολογιστούν στις απολύσεις προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα και θα δουν την πόρτα της εξόδου μετά την πάροδο του 8μήνου που θα παραμείνουν σε διαθεσιμότητα.

Σχέδιο για συρρίκνωση και άλλων ΔΕΚΟ

Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται και σενάρια για περαιτέρω περιορισμό των δομών και του προσωπικού (downsizing) και σε άλλες ΔΕΚΟ (Αττικό Μετρό, ΟΣΕ κ.τ.λ.), που θα έχει ως αποτέλεσμα και άλλες απολύσεις. 

Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι η μείωση του μεγέθους σημαντικών δημοσίων οργανισμών όπως είναι για παράδειγμα ο ΟΣΕ ή το Αττικό Μετρό θα οδηγήσει στην έξοδο δεκάδες υπαλλήλους, κυρίως από το προσωπικό που προσλήφθηκε εκτός ΑΣΕΠ την τελευταία πενταετία (2004-2009) πριν εμφανιστεί η οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς