Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Το Istologio σας εύχεται Καλό Καλοκαίρι και καλή αντάμωση από Σεπτέμβρη - Κι ωστόσο μην ξεχνάμε, την Κυριακή 4-8-13 στην ΕΡΑ Πάτρας




Αγαπητοί φίλοι του Istologio,

Επειδή όπως θα διαπιστώσατε, το blog έχει μερικές ημέρες τώρα  που ρετάρει διότι, εξαιτίας του ότι, οι μπαταρίες του διαχειριστή  βρίσκονται σε κατάσταση αποφόρτισης,  ο διαχειριστής θεωρεί επιβεβλημένη την ανάγκη να διακόψει για λίγο την λειτουργία του blog, μέχρις επαναφορτίσεως των μπαταριών του. Γιαυτό σας εύχομαι ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και καλή αντάμωση από Σεπτέμβρη.

Ως τότε θα βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για τυχόν… κοινοβουλευτικό ατύχημα  της μνημονιακής κυβέρνησης, το οποίο ευχόμαστε και επιδιώκουμε.Ήδη απόψε επέμβαση των ΜΑΤ στον Υμηττό -όπου και οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ- κατά πολιτών που διαμαρτυρήθηκαν  για το πραξικόπημα κατά της δημόσιας τηλεόρασης προμηνύει άσχημες εξελίξεις για τους κυβερνητικούς εταίρους.

Πάντως η προγραμματισμένη εκδήλωση στον προαύλιο χώρο της ΕΡΑ Πάτρας που  πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Αυγούστου, ώρα 9 μ.μ. και θα περιλαμβάνει συζήτηση για το καθεστώς της επιβολής της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936 από τον Μεταξά και τις επιπτώσεις της στον δημόσιο χώρο μέχρι την μεταπολίτευση

Στο πάνελ θα συμμετέχει η Εταιρία Συλλογής Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων νομούς Αχαΐας 1940-1974, η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό και άλλοι, ενώ θα προβληθούν σκηνές σε μεγάλη οθόνη.

Η είσοδος ελεύθερη και η παρουσία μας επιβεβλημένη.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ανεπιθύμητος ο Νίκος Καζαντζάκης στην Αγγλία το 1946

Νίκος Καζαντζάκης.


Λέων Κουκούλας, «Η περίπτωση Καζαντζάκη»

Άρθρο από την εφημερίδα «Η Μάχη»(*)
              Φύλλο της 30/12/1946
  «Ο Νίκος Καζαντζάκης, η άλλη πλάι στο Σικελιανό πνευματική κορυφή του τόπου μας και του καιρού μας, επικός και δραματικός ποιητής αξιότατος και στοχαστής με παγκόσμια εμπιστευτικότητα, πολύξερος και πολυταξιδεμένος, είχε κληθεί επίσημα πριν από λίγο καιρό να επισκεφτεί την Αγγλία, φιλοξενούμενος του Βρετανικού Συμβουλίου.

Το αγγλικό έθνος του τη χρωστούσε αυτή την τιμή. Πριν από λίγα χρόνια, ταξινομώντας τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις του, Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε τυπώσει έναν ογκωδέστατο τόμο με τον τίτλο “Αγγλία”, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήριζε την πατρίδα του Σαίξπηρ σαν το δεύτερο ύστερα από την Ελλάδα λίκνο της ελευθερίας. Δεν έχει βέβαια σήμερα καμιά θέση η κριτική ύστερα από τόσα χρόνια των αντιλήψεων του Νίκου Καζαντζάκη και η εξακρίβωση της βασιμότητάς τους [...].

Σήμερα κρίνεται η περίπτωση Καζαντζάκη ανεξάρτητα από κάθε δογματική και θεωρητική τοποθέτηση. Ο Καζαντζάκης είχε προσκληθεί, καθώς είπαμε, στην Αγγλία από το Βρετανικό Συμβούλιο σα φιλοξενούμενός του, μα καθώς αναγράφει τελευταία ο τύπος, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το βρετανικό έδαφος σαν ανεπιθύμητος. Κι ο κόσμος αναρωτιέται τί τάχα μεσολάβησε ώστε ο χτεσινός υμνητής της αγγλικής κουλτούρας να αναγκαστεί να φύγει άναυλα από τ’ ακρογιάλια της Αλβιονίας, όπου φτερούγιζε άλλοτε μεγαλόπρεπο το “γαλάζιο πουλί” της. Κι οι πληροφορίες που του δίνονται για να δικαιολογήσει την εύλογη περιέργειά του και να μην απορεί είναι σχεδόν απίστευτες. Τόσο απίστευτες που κανείς λογικός άνθρωπος δε θα τις δεχότανε, αν δεν έβλεπε το φως της δημοσιότητας μια συνέντευξη από το Παρίσι του ίδιου του Καζαντζάκη που τις επιβεβαιώνει.

Ο Καζαντζάκης έγινε ανεπιθύμητος στην Αγγλία, επειδή διεδήλωσε στους ανθρώπους του Φόρεϊν Όφις, την ορθόδοξη δημοκρατική πίστη του κι ακόμα επειδή όταν τον ρωτήσανε ποιά είναι κατά τη γνώμη του η πραγματική δύναμη της αριστεράς στην Ελλάδα, είχε την ειλικρίνεια να πει πως είναι πολύ μεγαλύτερη από το 9,3% των ξένων παρατηρητών. Ύστερα απ’ αυτό ο Καζαντζάκης θεωρήθηκε ανεπιθύμητος. Μα επειδή το πράγμα ήταν κάπως χοντρό [...] εφευρέθηκε η δικαιολογία της “καταστρατηγήσεως των συμπεφωνημένων”.

Ο Καζαντζάκης είχε, λέει, αναλάβει την ρητήν υποχρέωση, όσο καιρό θα έμενε στην Αγγλία, να μην προβεί σε δηλώσεις ή ενέργειες “πολιτικού χαρακτήρα”. Επειδή λοιπόν η απάντησή του στο πολιτικό ερώτημα που του ετέθη δεν ήτανε μεταφυσική αλλά καθαρώς πολιτική, του υποδείξανε πως θα ήταν προτιμότερο να εγκαταλείψει [την Αγγλία] [...]».
___________________
(*) «Η Μάχη» ήταν παράνομη αντιστασιακή εφημερίδα που ιδρύθηκε το 1942 από τον Ηλία Τσιριμώκο. Μετά την απελευθέρωση έγινε όργανο του κόμματος της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας του Α. Σβώλου, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ, κυβέρνηση του βουνού) στη διάρκεια της κατοχής, με σπουδαίο απελευθερωτικό, κοινωνικό, μορφωτικό και πολιτιστικό έργο. Η έκδοσή της εφημερίδας διακόπηκε το 1952. Επανεκδόθηκε το 1965 ως όργανο του Η. Τσιριμώκου και απαγορεύτηκε ξανά με την επιβολή της χούντας τον Απρίλη του 1967.  

(Πηγή http://christostsantis.wordpress.com)
 

«Εκσυγχρονιστικές» Αμετροέπειες



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΒΗΣ
        Δημοτικός Σύμβουλος

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Είναι μέσα στα χαρακτηριστικά του Έλληνα, όταν ο πρώτος φεύγει ή χάνει την εξουσία να αντιμετωπίζεται από τους αντιπάλους του με σαρκασμό, μήνιν χλεύη κ.α. Πλήθος τα παραδείγματα. Από τον Θεμιστοκλή που δεν διστάζει να εξορίσει τον Αριστείδη, μέχρι πρόσφατα. Τρανό και απαράδεκτο παράδειγμα το περίφημο «ανάθεμα» που έγινε στον Ελευθέριο Βενιζέλο με τη συμβολή κλήρου και πολιτικών του αντιπάλων. 

Ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είναι βέβαιο ότι θα κριθεί από την Ιστορία όχι για τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε στο Δημόσιο βίο (Οικονομικοί εισαγγελείς, Διαύγεια, Δημόσια Διαβούλευση, open government κ. α.) αλλά για την εισαγωγή της Ελλάδος στο μνημόνιο και κύρια για την ΕΙΣΟΔΟ του Δ.Ν.Τ. στο χώρο του EURO. Ανεξάρτητα αν συμφωνείς ή όχι με αυτή την επιλογή (που έγινε με την έγκριση της Βουλής), το τελικό αποτέλεσμα και η Ιστορία θα έλθει να την κρίνει και να την καταδικάσει ή όχι. (Προσωπικά δεν τη θεώρησα σωστή επιλογή)
Αναντίρρητο και αναμφισβήτητο αποτελεί το γεγονός ότι ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ εισέρχεται το Δ.Ν.Τ. στην Ευρώπη του Ευρώ με το πρώτο μνημόνιο του Γ. Παπανδρέου. 

Σήμερα μόλις 2 χρόνια μετά, οι δημαγωγοί που αντιπολιτεύονταν σφόδρα, είναι συγκυβέρνηση και πρωθυπουργεύουν και εφαρμόζουν ακόμη σκληρότερη πολιτική με δεύτερα και τρίτα μνημόνια. Επίσης έκπληξη και μάλιστα πρώτου μεγέθους, είναι ότι μία μερίδα της αριστεράς, από έμπειρα και πολυταλαιπωρημένα στελέχη, θα αποδεχθούν αυτό το δρόμο και θα ακολουθήσουν. 

Η πτώση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία θα του δημιουργήσει ελεύθερο χρόνο.
Τα ζωντανά κύτταρα της παιδείας, τα πανεπιστήμια που ασχολούνται όντως με τη μάθηση και την αναζήτηση, αμέσως θα ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά τους. Επειδή παρακολουθούν τις εξελίξεις θα καλέσουν τον Γ. Παπανδρέου σε συνεντεύξεις, ομιλίες με ερωτησωαπαντήσεις. Θέλουν να τους μεταδώσει τις εμπειρίες, σκέψεις ως πολιτικό πρόσωπο, για το προαναφερθέν Ιστορικό γεγονός. 

Αμέσως αρχίζει η ειρωνεία, ο σαρκασμός, η χλεύη για τον «καθηγητή» Γ. Παπανδρέου. Και αν αυτό μπορεί να γίνεται ανεκτό σε καφενειακό επίπεδο ή ακόμη και επιτρεπτό σε σκιτσογράφους, ευθυμογράφους, επιθεωρησιογράφους (μην ξεχνάμε ότι είμαστε απόγονοι του Αριστοφάνη) τι μπορούμε να πούμε για υπεύθυνους (;) καθηγητές Πανεπιστημίου και πολιτικούς; Υπογράφουν και λένε, μέσα και έξω από τη Βουλή, βαρύγδουπα άρθρα και ομιλίες με ειρωνεία για τον «καθηγητή» Γ. Παπανδρέου. Είναι οι καθηγητές μας που επί τριάντα και πλέον χρόνια υποβαθμίζουν τα Πανεπιστήμια και έχουμε καταλήξει τα πτυχία ορισμένων Σχολών να αμφισβητούνται στο εξωτερικό. 

Γνωρίζουν οι δυστυχείς, αλλά το αποκρύβουν έντεχνα, ότι στην Αμερική η παιδεία είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ. Εκεί όλα πληρώνονται. Η γνώση αλλά κυρίως η πηγή της γνώσης, το νάμα της πληροφόρησης, για να το γνωρίσεις, να το συζητήσεις ώστε να μπορέσεις να καταλάβεις και να την επεξεργαστείς, πληρώνεις. Το ξέρουν αλλά για να ικανοποιήσουν τρίτους και να συχνωτιστούν με λαϊκές μάζες για να αποκτήσουν οφέλη αποκαλούν ειρωνικά τον Γ. Παπανδρέου «καθηγητή Harvard». Ενοχλούνται γιατί είναι ολίγοι με επιφανειακούς τίτλους και ανίκανοι να καταλάβουν τι σημαίνει παιδεία και πρόσβαση σε αυτή. Δε τους πρέπει ούτε ο τίτλος του καθηγητή ούτε του πολιτικού. 

Ο Γ. Παπανδρέου γνωστός για την ευγένεια του δε θα απαντήσει. Και καλά έκανε, διότι δεν έπρεπε να κατέβη στο επίπεδο των υβριστών του. 

Παρενθετικά, έτσι για να καταλάβουν οι αναγνώστες με τι ρυθμούς «τρέχουν» από διάφορους καθηγητές τα πανεπιστήμια μας αναφέρω ενδεικτικά: Η μεγαλύτερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα θεωρήθηκε από την ολότητα σχεδόν των επιστημόνων, απ’ όλες τις επιστήμες, η αποτύπωση της διπλής έλικας του DNA από τον κ. Watson και τους συνεργάτες του. Λοιπόν, ο κ. Watson εκκλήθηκε στην Ελλάδα να ομιλήσει ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!!! 

Ξεχνούν όλοι τους ότι η Ελλάδα διαθέτει κι άλλες πρωτιές. Όπως η κυβέρνηση Τζανετάκη. Ήταν η πρώτη στην Ευρώπη και πιθανώς στον κόσμο που συγκροτήθηκε από τα κόμματα των άκρων (δεξιά-αριστερά) ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του κέντρου. Επί μήνες μετά την υποχώρηση του από την πρωθυπουργία ο αποθανών πλέον Τζανής Τζανετάκης γύριζε όλον τον κόσμο για να μεταδώσει την εμπειρία του ως πρωθυπουργός αυτής της «αταίριαστης» συγκυβέρνησης. 

Φυσικά στην Αμερική επί αμοιβή. Δε θυμάμαι να τον αποκάλεσε κανένας «καθηγητή» Τζανετάκη.

Κ. Κυριακόπουλος: Αδύνατον να μπορέσει η Αστυνομία να ανταποκριθεί αν δεν ενισχυθεί άμεσα

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την σημερινή συνάντηση.


Είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι ανάγκες που προκύπτουν, χρειάζεται επιπλέον προσωπικό
Με τον Αστυνομικό Διευθυντή Αχαΐας κ. Κώστα Κυριακόπουλο συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του στο Δήμο, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς.

Ο κ. Κυριακόπουλος ενημέρωσε το Δήμαρχο για θέματα που έχουν να κάνουν με τα επεισόδια που προκαλούνται από αντιμαχόμενες ομάδες το τελευταίο χρονικό διάστημα στο κέντρο της Πάτρας και για τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να εξασφαλιστεί η ηρεμία στην πόλη.

Παράλληλα ο κ. Δημαράς συζήτησε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Αχαΐας σχετικά με την ετοιμότητα και τη δυνατότητα της ΕΛ.ΑΣ. να αναλάβει από τις 23 Σεπτεμβρίου τις αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ανήκουν στην Δημοτική Αστυνομία  και οι οποίες μετά την κατάργησή της μεταβιβάζονται στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Κυριακόπουλος  επεσήμανε ότι είναι αδύνατον να μπορέσει η Αστυνομία να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν αν δεν ενισχυθεί άμεσα  με επιπλέον προσωπικό.

Οι υγειονομικές ανάγκες των πολιτών δεν πάνε μαζί με τρόικα και μνημόνια

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ με εργαζόμενους και γιατρούς στο νοσοκομείο Αμαλιάδας.


Στην περιοδεία του ΣΥΡΙΖΑ στα νοσοκομεία του νομού Ηλείας συμμετείχε ο Β. Χατζηλάμπρου μαζί με κλιμάκιο υγειονομικών
«Η επίσκεψή μας στα νοσοκομεία της Ηλείας επιβεβαιώνει ότι μνημόνια, τρόικα και υγειονομικές ανάγκες των πολιτών δεν μπορεί να πάνε μαζί. Αυτό το δίλημμα, αυτός ο γόρδιος δεσμός μπορεί να λυθεί με δύο τρόπους: ή θα υποκύψουμε στις νέες περικοπές που διαρκώς παραγγέλλονται ή το υγειονομικό προσωπικό, οι γιατροί, το παραϊατρικό προσωπικό και κυρίως οι κάτοικοι της περιοχής θα στρατευτούν σε μια υπόθεση που προϋποθέτει πολιτικές λύσεις μεγάλης εμβέλειας. Προϋποθέτει, δηλαδή, να τελειώνουμε με την τρόικα και αυτές τις κυβερνήσεις».
Τα παραπάνω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αχαΐας Β. Χατζηλάμπρου, ο οποίος συμμετείχε χθες μαζί με τη βουλευτή Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, τον υπεύθυνο του Τομέα Υγείας του κόμματος Νίκο Μανιό και κλιμάκιο υγειονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, στην περιοδεία που οργάνωσε η τοπική οργάνωση Ηλείας στα νοσοκομεία του νομού.
Παράλληλα, τόνισε ότι: «Παρά τις προσπάθειες όλου του προσωπικού, που ματώνει, παρά τις προσπάθειες ακόμα και των διοικούντων, που ψάχνουν μέσα στα ελάχιστα περιθώρια που τους αφήνουν προκειμένου να δώσουν λύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ικανοποιητικό επίπεδο αντιμετώπισης των υγειονομικών αναγκών υπό τις παρούσες συνθήκες, οι οποίες στενεύουν κι άλλο. Κάθε φορά που έρχεται η τρόικα, βάζει καινούργιους περιορισμούς. Να καταλάβουμε ότι είναι στο χέρι μας, είναι πολιτικές οι λύσεις που πρέπει να δοθούν».
Ο Β. Χατζηλάμπρου κατέληξε: «Η επίσκεψή μας έχει να κάνει ακριβώς με αυτό. Όχι απλώς να διαπιστώσουμε ξανά την κατάσταση, αλλά να ενθαρρύνουμε τον κόσμο και τους υγειονομικούς να δώσουμε αυτόν τον αγώνα μαζί, ώστε να αλλάξει η κατάσταση και στην υγεία». 
Από αριστερά: Β. Χατζηλάμπρου, Ν. Μανιός και Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη κατά την επίσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο νοσοκομείο Πύργου.