Μαρία Κανελλοπούλου. |
Ερώτηση για τις ιατρικές υπηρεσίες στις φυλακές Αγ. Στεφάνου
Πατρών
Νοδάρος: Καλημέρα σας κα Κανελλοπούλου
Κανελλοπούλου: Καλημέρα σας κε Νοδάρο, σε εσάς και τους ακροατές σας.
Ν: Σας καλούμε σήμερα στην εκπομπή ''Αποκαλύψεις'' για δύο ζητήματα. Το ένα σχετίζεται με μία ερώτηση που καταθέσατε στη Βουλή για την έλλειψη γιατρού στις φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, πράγμα το οποίο είναι πρωτόγνωρο και ανήκουστο...
Κ: Πρωτόγνωρο και ανήκουστο δεν είναι. Θα με συγχωρήσετε, γιατί όλοι ξέρουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι φυλακές, γενικά, απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα
Ν: Ναι, το γνωρίζουμε, απλά, λέω, φανταστείτε έγκλειστοι εκατοντάδες άνθρωποι και σε κάποιον να δημιουργηθεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας και να μην υπάρχει γιατρός, να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Είναι πράγματα που παραπέμπουν σε χώρες και εποχές του Μεσαίωνα, για να μην πω και τίποτα χειρότερο. Σας φιλοξενούμε σήμερα για να σχολιάσουμε λίγο και την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, αυτές τις απίστευτες κωλοτούμπες που γίνονται στο πολιτικό σκηνικό, κα Κανελλοπούλου, με αρχηγούς κομμάτων να φεύγουν να έρχονται. Λέει ο άλλος ''φεύγω αλλα στηρίζω και ανέχομαι την κυβέρνηση για να μην την ρίξω''. Αυτό λέγαμε και στην εισαγωγή της εκπομπής. Ο κ. Κουβέλης έφυγε αλλά είπε, λέει, ''εντάξει, διατηρώ την ανοχή μου στην κυβέρνηση'', που σημαίνει ότι ψηφίζει. Αλλά έφυγε! Είναι με το ένα πόδι έξω, με το άλλο μέσα. Από που θέλετε να ξεκινήσουμε;
Κ: Κοιτάξτε ας ξεκινήσουμε από την επικαιρότητα. Αυτό που θέλω να πω και να σχολιάσω είναι ότι, στην τελική, έχει αποδειχθεί ότι κανένας αγώνας που γίνεται δεν πάει ποτέ χαμένος. Ο αγώνας των εργαζόμενων της ΕΡΤ, τον οποίο στήριξε η δημοκρατική κοινωνία στο σύνολό της, μπορώ να πω, δείχνει τα πρώτα του αποτελέσματα, τα οποία δεν είναι εκκωφαντικά, κατ' αρχήν. Δείχνει όμως ότι κάτι που στηρίζεται σε μια εξαιρετική αδικία, δεν στέκει καλά στα πόδια του. Τώρα, για τις αλλαγές, τις μετατοπίσεις κι όλα αυτά: νομίζω ότι πάρα πολύ κρίσιμες οι στιγμές και προσωπικά θα ήθελα να αφήσω τη ΔΗΜΑΡ να λύσει τα προβλήματά της μόνη της. Θα πω, όμως, ότι τα κόμματα δεν είναι μόνο οι ηγεσίες τους. Δεν είναι μόνο οι ηγετικές τους ομάδες. Τα κόμματα είναι ο πληθυσμός τους. Είναι οι δημοκράτες ψηφοφόροι τους. Οπότε νομίζω ότι εκεί, έχει αναδειχθεί ένα δεύτερο πρόβλημα.
Ν: Δυστυχώς, κα Κανελλοπούλου, τα κόμματα που αποτελούν την τρικομματική κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, νιώθουν , ουσιαστικά, ότι το κόμμα είναι ο αρχηγός.Δεν ακούν τις άλλες φωνές και όσοι τολμούν να σηκώσουν κεφάλι, κα Κανελλοπούλου, ή του κόβουν το κεφάλι αυτομάτως, ή τον στριμώχνουν στη γωνία και δεν μιλάει κανένας. Όπως για παράδειγμα ο Ηλείος βουλευτής, ο Γιάννης ο Κουτσούκος, ο οποίος, εχθές, μάθαμε και διαβάσαμε, είπε ''διαφωνώ, δεν πρέπει η κυβέρνηση να είναι μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πρέπει να είναι και ΔΗΜΑΡ, αλλά ακολουθήσω ό,τι αποφασίσει η πλειοψηφία. ¶λλα λόγια ν' αγαπιόμαστε δηλαδή.
Κ: Εγώ σας λέω, λοιπόν, ότι είναι ζήτημα χρόνου, ακόμα και στο ΠΑΣΟΚ, να ξεσπάσει αυτή η ίδια κρίση. Δηλαδή,είναι μια τόσο επείγουσα στιγμή που, πιστεύω, όλοι μας πρέπει να αποφασίσουμε με ποιον θα πάμε και ποιον θ' αφήσουμε. Ο κ. Βενιζέλος δεν θα φέρνει στο διηνεκές ανθρώπους στη δική του ομηρεία. Ο κ. Βενιζέλος είναι όμηρος του κ. Σαμαρά. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ν: Γιατί το λέτε αυτό; Λέτε ότι υπάρχουν σε βάρος του- αυτό που ακούγεται κα Κανελλοπούλου- σοβαρές ποινικές ευθύνες για την Proton Bank και τον κ. Λαυρεντιάδη και άλλα ζητήματα που έχει αποκαλύψει στο Hot Doc, ο Κώστας ο Βαξεβάνης;
Κ: Ναι. Κοιτάξτε. Έχει αποδειχθεί και από τη διερεύνηση της Λίστας Λαγκάρντ, ότι ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε να είναι αυτή τη στιγμή στην ίδια μοίρα με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Και μόνον αυτό, τον κάνει όμηρο. Έτσι δεν είναι; Δεν νομίζω ότι θα μπορεί για πάρα πολύ καιρό να σύρει (πολλούς) σε αυτό το δρόμο.(,,,)
Ν: Ακούγοντας εχθές το Mega, και για να καταλάβει και ο κόσμος τι ρόλο παίζουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά κανάλια, άκουγα εχθές τον συνάδελφο που ήταν εκεί, στο ΠΑΣΟΚ, όπου έλεγε ότι ''εκτονώθηκε η κατάσταση'', ότι ''υπάρχουν πρόσωπα χαμογελαστά'', ότι ''δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα'' (...).
Κ: Τριάντα δύο φορές οι λέξεις ''ευθύνη'' και ''υπευθυνότητα''
Ν: Αυτή είναι η αντικειμενική και ανεξάρτητη δημοσιογραφία, η ερευνητική και μαχητική δημοσιογραφία, κα Κανελλοπούλου.
Κ: Εντάξει τώρα. Το ξέρουμε πια όλοι, το έχουμε πει. Είναι ένα έργο πληκτικό και χιλιοπαιγμένο. Και, φυσικά, αδιέξοδο. Κι όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει.
Ν: Ποιο είναι το σχόλιό σας κα Κανελλοπούλου για αυτό που είπε ο κ. Σαμαράς, στο διάγγελμά του- τον άκουσα εχθές προσεκτικά, αργά το βράδυ- (ότι) θα εξαντλήσει την τετραετία. Δηλαδή έχουμε άλλα τρία χρόνια και μας σηκώθηκε η τρίχα. Εάν αυτοί μείνουν στην κυβέρνηση για τρία ακόμα χρόνια, θα φτάσει η σύνταξη και ο μισθός στα 200¤ και ο μισθός.
Κ: Κοιτάξτε, όπως ξέρετε, είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα, πιστεύουμε πάρα πολύ στη θέληση και στη βούληση του ελληνικού λαού. Εδώ αυτή τη στιγμή, εξελίσσεται το εξής σενάριο. 80% του ελληνικού λαού δεν είναι ευχαριστημένο και θέλει να αλλάξει η κατάσταση. Και 65% δεν θέλουν εκλογές. Πρέπει αυτοί οι πολίτες να μας πουν με ποιο διαφορετικό τρόπο θα μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση, για την οποία όλοι συνομολογούν ότι είναι χάλια.
Ν: Έχουν φοβίσει τον κόσμο, κα Κανελλοπούλου
Κ: Ακριβώς.
Ν: Και σε καθημερινή βάση με τα παπαγαλάκια της δημοσιογραφία, όταν λένε στο συνταξιούχο ο οποίος δεν έχει και πολλές γνώσεις ούτε παρακολουθεί τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας, όταν του λένε ότι ''ξέρεις,αν αύριο πάμε σε εκλογές, δεν πρόκειται να πάρεις τη σύνταξή σου''- το λένε στη γιαγιά που είναι 70-80 ετών εννοείται ότι τον επηρεάζουν.
Κ:Φυσικά
Ν: Αυτό το ρόλο παίζουν τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, κυρίως, στη χώρα μας. Ρόλο που τον έχουν καταδικάσει όλοι
Κ: Μπορούν να χειραγωγήσουν τον κόσμο και αυτό κάνουν. Αλλά δείτε: πολλές φορές ο κόσμος ξεφεύγει. Δηλαδή, μπορεί να μην έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ πριν ένα χρόνο, όμως έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Κι αυτό λέει πολλά. Δεν μπορούν να τους έχουν όλους του χεριού τους. Ή δεν θα μπορούν για πάντα. Οπότε, κατά τη γνώμη μου, αυτή η κυβέρνηση δεν θα έχει ακόμα τρία χρόνια στη διάθεσή της, ώστε να τσακίσει εντελώς και μη αναστρέψιμα τον ελληνικό λαό.
Ν: Τι, πιθανόν , να γίνει με την ΕΡΤ, κα Κανελλοπούλου; Θα αποτελέσει, στην ουσία, την αιτία για να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας, ενδεχομένως; Γιατί, εγώ σκέφτομαι τι θα γίνει με το κεντρικό κτίριο της ΕΡΤ. Τι θα γίνει; Θα πάνε , ας πούμε τα ΜΑΤ και θα χτυπήσουν τον κόσμο με δακρυγόνα ή θα στείλουν το στρατό να εκκενώσει το Ραδιομέγαρο από τους ανθρώπους που κάνουνε κατάληψη; Τι θα γίνει;
Κ; Θα σας πω το εξής. Ενώ έχουμε όλοι στραμμένη την προσοχή μας στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, στην ΕΡΤ στην Κατεχάκη, συμβαίνει το εξής: είναι κατειλημμένη ήδη από τα ΜΑΤ.
Κ. Άνθρωποι που εργάζονταν εκεί, επί σειρά ετών, 20, 22, 25 χρόνια, έχουν προσωπική τους περιουσία μέσα στα γραφεία τους. Δηλαδή, έχουν τους υπολογιστές ΤΟΥΣ, τους καναπέδες ΤΟΥΣ, τα ψυγεία ΤΟΥΣ. Δεν είναι δημόσια περιουσία αυτά που σας απαριθμώ. Και δεν μπορούν να ζυγώσουν σε αυτό το κτίριο.
Ν: Που σημαίνει ότι σχεδιάζουν τη νέα έδρα της ΝΕΡΙΤ.
Κ: Το ευκταίο είναι , πραγματικά, ο αγώνας στην ΕΡΤ, να αποτελέσει την αφετηρία αγώνων. Γιατί η ΕΡΤ -μην ξεχνάμε- είναι μόνο η αρχή.Επακολουθούν σχολεία, νοσοκομεία , έχουμε επιστρατευμένους εκπαιδευτικούς , δήμοι. Δηλαδή, υπάρχουν στρατιές ανθρώπων που τους περιμένει η ίδια μοίρα. Η Ευχή μου είναι ο αγώνας της ΕΡΤ να είναι απαρχή αγώνων. Όμως (...) θέλω να εκφράσω κι ένα φόβο. Εξαιτίας όλων αυτών που τρομάζουν, που διασύρουν , που''μοιράζουν'' τους ανθρώπους, μήπως δούμε δύο μέτωπα στην ΕΡΤ: των ανθρώπων που θέλουν διακαώς να μείνουν -όλοι θέλουν να εργαστούν, όλοι έχουν ανάγκη τη δουλειά. Μερικοί στο βωμό αυτής της ανάγκης, είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα. Μερικοί δεν είναι έτοιμοι να θυσιάσουν αξιοπρέπεια και εαυτούς. Αυτό το λέω σαν έναν απλό φόβο
Ν: Πάντως υπάρχουν και οι ανακοινώσεις από δημοσιογραφικές ενώσεις. Για παράδειγμα η ΕΣΗΕΑ έχει πει ότι όποιος πάει και υπογράψει δίμηνη σύμβαση με όλη αυτή την κατάσταση, αυτομάτως μπαίνει και ζήτημα διαγραφής του, οριστικά, από την Ένωση. (...)
Κ: Κε Νοδάρο, να σας πω κάτι; Είναι πολύ λυπηρό. Ξέρετε ότι τα συλλογικά όργανα, ο συνδικαλισμός, έχουν απαξιωθεί με τέτοιο δραματικό τρόπο, που φοβάμαι πως αυτό δεν είναι αρκετή ''απειλή''.
Ν: Καταλαβαίνω τι λέτε.
Κ: Αντιλαμβάνεστε; Φοβάμαι, δηλαδή, ότι έχει απαξιωθεί τόσο πολύ ο ρόλος της συλλογικότητας, έχει γίνει με τόσο επιστημονικό και αθέατο τρόπο, όλα αυτά τα χρόνια, που νομίζω ότι αυτό δεν ικανοποιητική ''απειλή'', αυτή τη στιγμή. Τώρα, να σας πω για τον Άγιο Στέφανο για τις φυλακές.
Ν: Ναι, ναι.
Κ: Να σας πω κατ΄ αρχήν (ότι) επειδή ο ρόλος της Αριστεράς είναι να πηγαίνει εκεί που δεν πάνε όλοι και να δίνει φωνή σε αυτούς που δεν έχουν φωνή, έχουμε επισκεφθεί μερικές φορές τις φυλακές Αγίου Στεφάνου και εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με κρατούμενους και να έρθουμε σε άμεση επαφή με τα προβλήματά τους. Ένα κυρίαρχο (...), ζωτικό πρόβλημα -δεν είναι σχήμα λόγου να πω ότι είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Όταν έχεις 850 άτομα να συνωστίζονται σε πολύ μικρούς χώρους, χωρίς τις απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις και (έχουμε) ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι και άρα άρρωστοι, σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, και δεν έχεις υγειονομική περίθαλψη, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μιλάμε για σωφρονιστικό ίδρυμα. Μιλάμε για ίδρυμα τιμωρίας και εξόντωσης.
Ν: Μετά την ερώτηση που καταθέσατε, υπάρχει ελπίδα;
Κ: Νομίζουμε ότι υπάρχει ελπίδα και δεν θα σταματήσουμε καθόλου μα καθόλου να κινούμε αυτό το ζήτημα και να είναι μέσα στις απόλυτες προτεραιότητές μας.
Ν: Κα Κανελλοπούλου, σας ευχαριστώ πολύ για τα όσα σημαντικά είπατε σήμερα στην εκπομπή ''Αποκαλύψεις''.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς