Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού, Ομάδα τεκμηρίωσης του ΣΥΡΙΖΑ για τον αντιρατσιστικό

Φωτογραφία αρχείου.


H θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχετικά με τον αντιρατσιστικό νόμο εκφράστηκε τις προηγούμενες ημέρες μέσω των ανακοινώσεων του Γραφείου Τύπου:




Συμπληρωματικά, επισημαίνουμε:

Οι προτάσεις νόμων των κομμάτων συζητούνται αλλά δεν ψηφίζονται ως νόμοι, παρά μόνον αν υπάρχει πλειοψηφία. Διαφορετικά, με βάση τη δεδηλωμένη, δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια. Η πρόταση της ΝΔ, όσο και αυτή από ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και η δική μας, μπορεί να συζητηθούν, χωρίς όμως προσδοκία ψήφισης. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, ο αντιρατσιστικός νόμος ενταφιάζεται και η χώρα χάνει μια σημαντική ευκαιρία να καταφέρει ένα ισχυρό χτύπημα κατά του ναζισμού.

Η ΝΔ, με την πρόταση νόμου της, επιχειρεί να εκβιάσει την ψήφο των άλλων δυο κομμάτων της συγκυβέρνησης, μπροστά στον κίνδυνο να μην υπάρχει αντιρατσιστικός νόμος.Αυτός είναι ο λόγος που ωρύονται ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, και καταγγέλλουν το περιεχόμενο των τροποποιήσεων της ΝΔ, ώστε να έχουν καλύψει τα νώτα τους, αν τελικά δεν συμβιβαστούν.Το πολιτικό επίδικο για την τρικομματική, είναι το ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη της μη ψήφισης. 

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν συγκυρίες που οι ηγεμονικές δυνάμεις υποχρεώνονται να απονομιμοποιήσουν ακροδεξιές συμπεριφορές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όμως, που θεωρεί μείζον θέμα την ύπαρξηενός αντιρατσιστικού νόμου που να συνάδει με τις βασικές αρχές δικαίου και δημοκρατίας, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Διατάξεις που μπορεί να προσβάλλουν την ελευθερία έκφρασης μας βρίσκουν αντίθετους. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ το κράτος δικαίου και το νομικό οπλοστάσιό του οφείλει να προστατεύει την κοινωνία από αξιόποινες πράξεις, ή καλέσματα σε τέλεση αξιόποινων πράξεων, και όχι να απαγορεύει τη διατύπωση ακόμα και της πιο ειδεχθούς άποψης, αν αυτή δεν υποκινεί την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Το βασικό ζήτημα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της ΝΔ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του φασισμού και της ενίσχυσης της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, που οπλοφορεί, υποκινεί σε ρατσιστική βία και πραγματοποιεί κηρύγματα μίσους και φασιστικής προπαγάνδας. 

Η πρόταση νόμου της ΝΔ, περιλαμβάνει τέσσερα άρθρα, δεν λαμβάνει υπόψη της την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία ή με την ανοχή αστυνομικών, ώστε αυτή η δράση να τυποποιηθεί σε αντίστοιχα εγκλήματα:

·         Έτσι στο «Άρθρο 1» δεν ποινικοποιεί την υποκίνηση ή την πρόκληση βίας ενάντια σε ομάδα προσώπων (πχ μετανάστες, Εβραίοι, μαύροι, Αλβανοί),παρά μόνο όταν στρέφεται κατά μεμονωμένου ατόμου και φυσικά  στην ομάδα προσώπων, αλλά και στα άτομα, δεν συγκαταλέγει όσους υφίστανται διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου ή/και αναπηρίας, όπως προβλέπει το δικό μας σχέδιο νόμου.
·         Στο «Άρθρο 2» ποινικοποιεί την άρνηση τέλεσης εγκλημάτωνιστορικής μνήμης, περιορίζοντας ευθέως την ελευθερία της έκφρασης.
·         Εξαλείφει από το νόμο την πρόβλεψη που υπάρχει επαναλαμβανόμενα στους ν. 3386/2005, 3907/2011 και 4130/2013 για προστασία των θυμάτων ρατσιστικής βίας, αλλά και των μαρτύρων, με χορήγηση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, για να παραστούν στη δίκη τους.
·         Με το «Άρθρο 3» ορίζει ότι έστω και αυτές οι λίγες διατάξεις δεν θα εφαρμόζονται ως προς το κράτος και τα όργανα του, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα όργανα τους και τους διεθνείς οργανισμούς δημοσίου δικαίου, δηλαδή τα αστυνομικά όργανα που συνεργάζονται ή ανέχονται τη Χρυσή Αυγή θα συνεχίζουν το έργο τους ατιμώρητα, καθώς και όλοι οι μηχανισμοί του κράτους, που φέρονται μισαλλόδοξα στους μετανάστες, είτε ατομικά, είτε κατόπιν εγκυκλίων και οδηγιών των προϊσταμένων τους.
·         Αφαιρεί όλη τη δυναμική από το άρθρο 79 παρ.3 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει σήμερα κατά την επιμέτρηση της ποινής, ως επιβαρυντική περίσταση, την τέλεση εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο και το μετατρέπει εν δυνάμει και σε πιθανότητα μείωσης της ποινής, αφού προβλέπει να εξεταστούν τα αίτια που ώθησαν το δράστη, η αφορμή που του δόθηκε και ο σκοπός που επεδίωξε. Με τέτοια φιλοσοφία, είναι φυσικό να μην προβλέπεται κλιμάκωση ποινών, ανάλογα με το χαρακτήρα των πράξεων, πλημμέλημα ή κακούργημα και να μην έχει περιληφθεί στην πρόταση νόμου της ΝΔ, η παρεπόμενη ποινή της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για όσους τιμωρούνται για κακούργημα. 

Σε κάθε περίπτωση η προσχηματική αυτή κατάθεση των τεσσάρων άρθρων, δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της ΝΔ  για την πολιτική ασυλία της Χρυσής Αυγής και την ατιμωρησία που απολαμβάνει. Εξάλλου ο ρατσιστικός της λόγος της ΧΑ, ταυτίζεται συχνά με το λόγο πολλών υπουργών και στελεχών της ΝΔ. Οι κυβερνητικοί εταίροι συναγωνίζονται πάνω στα ερείπια της μνημονιακής δημοκρατίας, για το ποιος θα την αποτελειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς