Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Το «τέλος» του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία, οξυγόνο για την ανάσταση της Αριστεράς;

Άσχημα τα μαντάτα για τον Μπέπε μετά την άρνησή του να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα.


Το φαινόμενο Μπέπε Γκρίλο εξάντλησε τα περιθώριά του; Ή, ακόμη χειρότερα, η μεταπολεμική αντιπροσωπευτική δημοκρατία των λαϊκών μαζών και των μαζικών κομμάτων έφθασε οριστικά στο τέλος της; Τα αποτελέσματα των μερικών δημοτικών εκλογών στην Ιταλία, με άξονα την αποχή στον μεγάλο δήμο της Ρώμης, ενισχύουν τον προβληματισμό για την κρίση της πολιτικής, μεσούσης της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα από τη δεκαετία του '30.

Στην Ιταλία υπάρχει έντονη η αντίληψη ότι η χώρα αποτελεί πολιτικό εργαστήριο, με άξονα τις εμπειρίες του Γκράμσι, του φασισμού, του ιταλικού δημοκρατικού κομμουνισμού και του μπερλουσκονισμού. Για ένα μεγάλο τμήμα της ιταλικής Αριστεράς, η μεγάλη αποχή και η κατακόρυφη πτώση του Γκρίλο στις εκλογές αποτελούν δύο φυσικά φαινόμενα, που είχαν προαναγγελθεί από τη στιγμή της αδυναμίας του σχηματισμού κυβέρνησης Μπερσάνι με τη στήριξη του Γκρίλο και την πιθανή εκλογή του Ροντοτά στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Δημοκρατικό Κόμμα, την Αριστερά - Οικολογία - Ελευθερία και ασφαλώς το "Κίνημα 5 Αστέρων" του Γκρίλο.

Η αποχή τού ενός στους δύο εκλογείς αποτελεί άσχημο μήνυμα για τη δημοκρατία, αλλά και καμπανάκι για την πολιτική. Το Δημοκρατικό Κόμμα θα ελέγξει στον δεύτερο γύρο τη Ρώμη προσφέροντας πολύτιμο οξυγόνο στην Αιώνια Πόλη, η οποία σφαδάζει από τις πολιτικές του "πρώην" νεοφασίστα δημάρχου της Αλεμάνο, που προσέφερε στέγη, οικονομική και πολιτική κάλυψη στους δολοφόνους και τραμπούκους της Κάζα Πάουντ. Την ίδια στιγμή, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν φαίνεται να πτοείται από τα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα και βγαίνει αλώβητο από τις εκλογές στη Σιένα, την έδρα της παλιότερης σύγχρονης τράπεζας του κόσμου Monte dei maschi di Siena, που οδήγησε στην πράξη στην πτώχευση.

Να μιλήσει όμως κανείς για "κρίση του κόμματος του Γκρίλο" θα αποτελούσε ευφημισμό, γιατί θα χρειαζόταν όλη η βιβλιογραφία των πολιτικών επιστημών για να χαρακτηριστεί "κόμμα" το "Κίνημα 5 Αστέρων". Από την πλευρά του, ο Στέφανο Ροντοτά, με το κύρος και την ανιδιοτέλεια που τον χαρακτηρίζει, τόνισε δημοσίως απευθυνόμενος προς τον Γκρίλο ότι το να ρίχνει "το φταίξιμο στους εκλογείς είναι εξήγηση που δεν εξηγεί". 

Για να εισπράξει έναν πρώτο λίβελο από τον νάρκισσο ηθοποιό. Προσπαθώντας να διορθώσει το λάθος της επίθεσής του προς τον άνθρωπο που είχε προτείνει πριν από λίγες ημέρες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γκρίλο έπεσε θύμα της "παλιάς" πολιτικής που καταγγέλλει. "Θα μπορούσε να με είχε πάρει τηλέφωνο εάν ήθελε να μου κάνει κριτική", έγραψε ο Γκρίλο... στο μπλογκ του. Το "κόμμα" του Γκρίλο άρχισε να εμφανίζει φυγόκεντρες τάσεις από την επομένη των βουλευτικών εκλογών και αναπόφευκτα θα διασπαστεί ή θα κατακερματιστεί. Το Δημοκρατικό Κόμμα και οι διάφορες εκφάνσεις της Αριστεράς περιμένουν ως μάνα αυτή την έξοδο.

(Πηγή: Αργύρης Παναγόπουλος από την Αυγή της Κυριακής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς