Φωτογραφία αρχείου. |
Ερώτηση για το μέτρα πρόληψης κατά των πυρκαγιών στην Αττική κατέθεσε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Γιώργος Πάντζας προς τα συναρμόδια Υπουργεία. Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφει και η βουλευτής Β’ Αθήνας Χαρά Καφαντάρη, επισημαίνεται η αδράνεια και η αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας καθώς και η αδυναμία καταστολής των δασικών πυρκαγιών.
Με δεδομένου λοιπόν τον περσινό καταστροφικό απολογισμό στην Αττική, ο Γ. Πάντζας ερωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς, για το ποια μέτρα έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποφευχθεί ο περσινός τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών. Επίσης, με την ερώτησή του ζητά να μάθει, ποιος είναι ο σχεδιασμός των αρμοδίων υπηρεσιών για την δασοπροστασία του Νομού Αττικής για το τρέχον έτος.
Παράλληλα ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ότι, αν και έχουν έγκαιρα κατανεμηθεί τα κονδύλια ΣΑΤΑ στους Δήμους, πότε προβλέπεται να εκταμιευθούν και να απορροφηθούν από τους Δήμους οι εν λόγω πόροι οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εφαρμογή του προγράμματος αντιπυρικής προστασίας.
Επιπλέον ζητά να πληροφορηθεί για τον σχεδιασμό και τα μέτρα πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης των πυρκαγιών πριν αυτές επεκταθούν και γίνουν ανεξέλεγκτες. Και τέλος, σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό που παρατηρούνται στο Πυροσβεστικό Σώμα, την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος σε εναέρια μέσα.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Οι περσινές καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα, κατέδειξαν για πολλοστή φορά και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ανεπάρκεια και την έλλειψη συντονισμού των μηχανισμών προστασίας δασών και την αδυναμία καταστολής των δασικών πυρκαγιών, απόρροια της εγκληματικής αδιαφορίας και της απουσίας οποιασδήποτε ουσιαστικής πολιτικής για τα δάση από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Η αδράνεια και η αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας στο θέμα των πυρκαγιών αναδεικνύεται και από τον περσινό απολογισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (E.F.F.I.S), οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το 2012 ήταν μειωμένες κατά 3,5% συγκριτικά με το 2011, είχαμε αύξηση κατά 61,6% στις καμένες εκτάσεις, με αποτέλεσμα τα δεδομένα αυτά να κατατάσσουν το περσινό καλοκαίρι στη θέση της τρίτης χειρότερης χρονιάς από το 2000 έως σήμερα.
Πιο αναλυτικά, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2012, εκδηλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα 9.471 αγροτοδασικές πυρκαγιές -οι 83 από αυτές μεγάλες- με συνολική αποτεφρωμένη έκταση 527.391 στρεμμάτων, όταν την ίδια χρονική περίοδο το 2011, με 339 περισσότερες πυρκαγιές, κάηκαν 201.003 λιγότερα στρέμματα. Μόνο στην Αττική την περσινή περίοδο, 47.720 στρέμματα έγιναν στάχτη. Από αυτά, τα 33.100 στρέμματα καμένης έκτασης, αφορούν στην Κερατέα που στις 16 Ιουνίου του 2012, εκδηλώθηκε μια από τις έξι καταστροφικότερες πυρκαγιές της περσινής χρονιάς.
Ο περσινός απολογισμός επιβεβαιώνει τις ανησυχίες ότι η αντιπυρική θωράκιση και ο όποιος σχεδιασμός γι' αυτήν είναι κενό γράμμα, καθώς πάσχουν κυρίως στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών πριν αυτές επεκταθούν και γίνουν ανεξέλεγκτες.
Η παραπάνω πραγματικότητα σε συνδυασμό με την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης η οποία επέβαλε φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης με αποτέλεσμα να αυξηθεί η λαθροϋλοτομία από οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας ξυλείας, καθώς και τις προβλέψεις των ειδικών που κάνουν λόγο για μια από τις θερμότερες θερινές περιόδους των τελευταίων ετών με κύριο χαρακτηριστικό τους παρατεταμένους καύσωνες, εντείνουν την ανησυχία και τον προβληματισμό όλων, ως προς τον φετινό απολογισμό που θα έχει το φαινόμενο αυτό κατά την λήξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
Επίσης οι πιστώσεις για την πυροπροστασία στην Αττική στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013, οι οποίες είναι 5.162.000 ευρώ, μειωμένες σε σύγκριση με αντίστοιχες του 2009, που ήταν 23.000.000 ευρώ, σε συνδυασμό με την οικονομική εξαθλίωσή του πυροσβεστικού σώματος από το πετσόκομμα των αποδοχών τους, την υπολειτουργία των υπηρεσιών του, την αποσάθρωση των υποδομών και των εγκαταστάσεών του, καθώς και την πλήρη υποβάθμιση της συντήρησης και επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στον μηχανισμούς αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών της χώρας.
Τα ανωτέρω επιβάλλουν την ανάγκη, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των δασικών εκτάσεων, καθώς τα εναπομείναντα δάση της Αττικής αποτελούν τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς