Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Η σάτιρα "Διαθήκη" του Μάριου Ποντίκα στο Κωνσταντοπούλειο από το Πολιτιστικό του ΟΤΕ

Εξαιρετική η ερμηνεία της συζύγου του εκδότη της επαρχιακής εφημερίδας, που την προαγάγει στις κορυφές της πουριτανικής κοινωνίας, τον νομάρχη, τον δικαστή, τον αστυνόμο προκειμένου να αντλήσει ειδήσεις για την επαρχιακή εφημερίδα του.

 Γραμμένη πριν 35 χρόνια διατηρεί την επικαιρότητά της

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ
 
Τη Δευτέρα 13 Μαΐου, χθες το απόγευμα δόθηκε μία παράσταση στο Κωνσταντοπούλειο Ίδρυμα της Πάτρας, που άφησε εποχή. Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας - Αχαΐας στο πλαίσιο των επτά επτά παραστάσεων που θα δώσει με το νέο της έργο «Η ΔΙΑΘΗΚΗ» του Μάριου Ποντίκα σε σκηνοθεσία Ηλία Αναστασόπουλου, στο θέατρο «Αγορά» της Πάτρας, προσέφερε γέλοιο και σάτιρα στους φιλοξενούμενους του ευγηρίου.

Το έργο του Μάριου Πόντικα, ακούμπησε ψυχές καθώς σατίρισε με επιδέξιο τρόπο τα κακώς κείμενα μιας πουριτανικής κοινωνίας που περίκλειστη στους πέτρινους τοίχους της βογγά υπό το βάρος της δικής της σαπίλας, ενώ οι κορυφές της, ο Επίσκοπος, ο διορισμένος Νομάρχης, ο Δικαστής, ο Αστυνόμος της αιτιώνται τους κομμουνιστές για τα όποια κακά την χαρακτηρίζουν. 

Ο ηθικός ξεπεσμός και η ανίερη συναλλαγή είναι στοιχεία που την προσδιορίζουν, ενώ η σαπίλα διαπερνά το κουφάρι της, προκαλώντας στους θεατές άφθονο γέλιο. Ο Ποντίκας, μας εκθέτει ωμά πριν τριανταπέντε χρόνια την πραγματικότητα που δυστυχώς ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι παραστάσεις στο Θ'εατρο  «Αγορά» θα δοθούν στις 17-18-19 και 23-24-25-26 Μαΐου με ώρα έναρξης στις 9.30 μμ. Στην επίσημη πρεμιέρα θα παραστεί ο συγγραφέας του έργου, Μάριος Ποντίκας. Κρατήσεις θέσεων στο: 6942207340.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

«Η Διαθήκη είναι ένα έργο που στην εποχή που γράφτηκε, χαρακτηρίστηκε ως «επίκαιρο προσωρινού χαρακτήρα» και ότι «κατάφερε να ενθουσιάσει το κοινό δείχνοντάς του ότι ήθελε να δει». 

Τριανταπέντε χρόνια μετά αποδεικνύεται ότι, ή ο κόσμος δεν άλλαξε ή ότι ο Ποντίκας έγραψε ένα διαχρονικό κείμενο και πάντα επίκαιρο. Κατά τη γνώμη μου ισχύει το δεύτερο. Μέσα από ευανάγνωστες σκηνές που προκαλούν εύκολα το γέλιο, με γρήγορα εναλλασσόμενες εικόνες και πρόσωπα, κυλάει ευχάριστα η ώρα. 

Ο θεατής μέσα από εύστοχες ατάκες με πηγαίο χιούμορ, αναγνωρίζει τη σάπια πραγματικότητα  και το σαθρό πολιτικό, θρησκευτικό, νομικό, δημοσιογραφικό καθεστώς και κάθε είδους καθεστώς, το οποίο μας διοικεί και ακόμα, πόσο έχουν χαλαρώσει τα ήθη στη σημερινή κοινωνία».

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται παρακάτω είναι τραβηγμένες από το Istologio Giorgou Mosxou, κατά την χθεσινή παράσταση στο Κωνσταντοπούλειο.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς