Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ντοκουμέντα. Ένας μύθος και η ιστορία του (τελευταίο μέρος) και βιβλιογραφία

Στιγμιότυπο από την γερμανική επιχείρηση "Μπαρμπαρόσα".


Η επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα»
Τα γερμανικά στρατεύματα είχαν προελάσει 100 χιλιόμετρα μέσα στο σοβιετικό έδαφοςτο καλοκαίρι του 1941, μέχρι να πεισθεί ο Στάλιν ότι ο Χίτλερ παραβίασε τη συμφωνία! Στην περίφημη «Μυστική έκθεση» που διαβάστηκε στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ αναφέρεται κατά λέξη:

«Τα σύνορά μας έμειναν έτσι χωρίς την αναγκαία προπαρασκευή για την απόκρουση του εχθρού. Αλλά και όταν τα φασιστικά στρατεύματα είχαν ήδη εισβάλλει στο σοβιετικό έδαφος, έφτασε από τη Μόσχα διαταγή να μην απαντήσουμε στους πυροβολισμούς. Γιατί; Γιατί ο Στάλιν έκρινε ότι όλα αυτά δεν ήταν ακόμη πόλεμος αλλά προβοκάτσια ορισμένων απείθαρχων τμημάτων του γερμανικού στρατού και ότι αν απαντήσουμε τούτο θα χρησιμεύσει σαν αιτία έναρξης πολέμου!».

Όπως γράφει ο ιστορικός Ρίτσαρντ Όβερι στο βιβλίο του «Ο Πόλεμος της Ρωσίας»:

«Τόσο πολύ επέμενε ο Στάλιν οτι η Γερμανία δεν θα επιτιθόταν εκείνο το καλοκαίρι, ώστε ακόμα και οι στοιχειώδεις προφυλάξεις είχαν παραμεληθεί: Τα μαχητικά αεροπλάνα ήταν τοποθετημένα στη σειρά, χωρίς καμουφλάζ έτοιμα να γίνουν στόχος στα αεροδρόμια. Τουλάχιστον 1200 καταστράφηκαν σε 66 βάσεις μέσα στις πρώτες ώρες της επίθεσης, τα πιο πολλά στο έδαφος. Πολλές μονάδες της πρώτης γραμμής δεν διέθεταν πυρομαχικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς