Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Αλ. Τσίπρας στη Βουλή σήμερα: Διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, όχι συμψηφισμό χρεών

Ομιλήτρια η Μ. Κανελλοπούλου σήμερα στη Βουλή για τις μαρτυρικές πόλεις. Στιγμιότυπο από την Αγ. Λαύρα.


Συζητείται σήμερα στη Βουλή το θέμα μετά από επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ – Θα μιλήσει η Μ. Κανελλοπούλου από τα Καλάβρυτα
Μετά την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η κυβέρνηση αποδέχθηκε να διεξαχθεί τη Δευτέρα σήμερα 15-4-13 συζήτηση για τις γερμανικές οφειλές στη Βουλή, με βάση την επίκαιρη ερώτηση του κόμματος που έχει κατατεθεί από τον Οκτώβριο και την υπέγραψε πρώτος ο Μανώλης Γλέζος και άλλοι 59 βουλευτές του κόμματος. Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι να παραδοθεί τουλάχιστον στα κόμματα (αν όχι και στην Εθνική Επιτροπή Διεκδίκησης) ο απόρρητος φάκελος που έχει δημιουργηθεί, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να αξιοποιήσει πολιτικά το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τους συγγενείς των θυμάτων.

Με τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιβεβαιώνει ότι έχει το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα του – δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας το έθεσε και στη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Ιανουάριο. "Ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη που ευθέως θέσαμε το ζήτημα στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο", τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπενθυμίζοντας ότι τότε "κάποιοι "κουτσαβάκηδες" στη Βουλή μάς κουνούσαν το δάκτυλο, μας είπαν ότι πήγαμε να κλαφτούμε στα σκαλιά του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας". 

Ο Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει στην επερώτηση του κόμματος, προκειμένου να αποσαφηνίσει το αίτημα. "Όχι συμψηφισμός χρεών, αλλά διεκδίκηση αυτών που μας χρωστάνε", υπογράμμισε την π. Παρασκευή επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να πιέζει διαρκώς τον λαό να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. "Ας εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και αυτοί που μας χρωστάνε", είπε χαρακτηριστικά.

Ο λόγος στους μαρτυρικούς τόπους

Την επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή θα εισηγηθεί ο Μ. Γλέζος, ενώ επιλέχθηκε να μιλήσουν και 3 βουλευτές από τόπους μαρτυρίου κατά την περίοδο της Κατοχής: η Μαρία Κανελλοπούλου για τα Καλάβρυτα, ο Γιάννης Σταθάς για το Δίστομο, η Ευαγγελία Αμμανατίδου για τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσουν ακόμη ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Θοδωρής Δρίτσας και η Ρένα Δούρου, ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Τα ερωτήματα που θέτει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι:

-γιατί επιλέγει τον δανεισμό από την τρόικα και δεν αξιώνει από τη Γερμανία τα χρήματα που χρωστά.
-γιατί δεν εξαντλεί κάθε δυνατότητα που της προσφέρει ο νόμος, οι διεθνείς συμβάσεις και οι διεθνείς σχέσεις προκειμένου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στις σχέσεις μας με τη Γερμανία.
-τι εμποδίζει να διεκδικηθούν οι επανορθώσεις.
-ποιες ενέργειες έγιναν μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία προτείνεται οι αποζημιώσεις των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας να λυθούν με διακρατικές συνεννοήσεις.
-ποιοι χειρίζονται τον φάκελο που έχει δημιουργηθεί και ποια διαβήματα έγιναν.
-γιατί στις συναντήσεις Σαμαρά με Μέρκελ και Σόιμπλε δεν ετέθη το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς