Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Τα ναυπηγεία προτίμησης των «πατριωτών» εφοπλιστών είναι σε Ιαπωνία, Κορέα και Κίνα!

Φωτογραφία αρχείου.


Εν μέσω κρίσης ναυπηγούν 20 πλοία, αξίας 2,1 δισ. δολ., το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, ναυπήγησαν 13 πλοία αξίας 773 εκατ. δολ.
Τα 3 δισ. δολάρια θα αγγίξουν οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σπ. Ραπανάκη στην εφημερίδα «Αυγή» για το 2013 στη ναυπήγηση και στην αγορά πλοίων. Αυξημένες κατά 54% από πέρυσι είναι οι παραγγελίες για τη ναυπήγηση νέων πλοίων, φτάνοντας το 7,14% του συνόλου των παραγγελιών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη Golden Destiny, έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια το πρώτο δίμηνο του έτους για τη ναυπήγηση 20 πλοίων, αξίας 2,1 δισ. δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το περυσινό αντίστοιχο διάστημα,οι παραγγελίες αφορούσαν 13 πλοία αξίας 773 εκατ. δολαρίων.

Προφανώς, τα ναυπηγεία προτίμησης των "πατριωτών" εφοπλιστών είναι στην Ιαπωνία, στην Κορέα και στην Κίνα. Στα δύο πλοία το ένα δώρο αγοράζουν οι Έλληνες εφοπλιστές με τη βοήθεια των τραπεζών.
 
Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, οι Έλληνες εφοπλιστές επένδυσαν 847,9 εκατ. δολάρια για την αγορά 72 πλοίων. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 απέκτησαν 38 πλοία για 678 εκατ. δολάρια. Τα διπλάσια δηλαδή πλοία, με διαφορά λιγότερη των 200 εκατομμυρίων!

Αξίζει να σημειωθεί πως, παράλληλα με την πτώση των αξιών των πλοίων, οι τράπεζες παρεμβαίνουν και πιέζουν τις ναυτιλιακές με ελλειμματικούς ισολογισμούς να πουλάνε τα πλοία τους όσο-όσο ώστε να εξοφλήσουν άμεσα τα δάνεια τους. 

Αυτή την ευκαιρία δεν σπαταλάνε οι Έλληνες εφοπλιστές, αφού έτσι υπερπολλαπλασιάζουν δυνητικά τα κέρδη τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ναυτιλιακών εταιρειών και επενδυτικών συμβούλων, η αγορά αναμένεται να "γυρίσει" με την άνοδο των ναύλων. 

Με λίγα λόγια, πλοία που αποκτήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές, αναμένεται να αποδώσουν υψηλή υπεραξία το επόμενο διάστημα, εκτινάσσοντας την καθημερινή κερδοφορία των εφοπλιστών στα ύψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς