Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Προκαταρκτική Επιτροπή: Διαψεύδει Ευ. Βενιζέλο και δηλώνει άγνοια ο Γ. Παπανδρέου

Ο "Τιτανικός" όταν βγήκε στην ξηρά εποχούμενος!


Αυτός δεν ξέρει τίποτα, απλώς τότε έκανε τον... μηχανόβιο !

Έναν από τους βασικούς ισχυρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ δημιουργούσε προβλήματα στη συμφωνία με την Ελβετία, διαψεύδει το υπόμνημα του Γιώργου Παπανδρέου, που εστάλη χθες στην προκαταρκτική επιτροπή, σύμφωνα με το www.avgi.gr. Στις 4 σελίδες που έστειλε στη Βουλή ο πρ. πρωθυπουργός έχει διαφορετική εξιστόρηση και από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, διαψεύδει τον Ιωάννη Διώτη, ενώ ταυτίζεται με την εκδοχή του πρ. διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπίκα.

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό Βενιζέλου για την "επίπτωση" της λίστας Λαγκάρντ στη σύναψη ελληνοελβετικής συμφωνίας, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρει ότι "η πληροφορία για την ύπαρξη τέτοιων στοιχείων δεν σχετίζεται με τις συζητήσεις που αρχίσαμε ως χώρα με την Ελβετία". Και προσθέτει: "Έχει ειπωθεί ότι ακόμη και η δημοσιοποίηση της απόκτησης της λεγόμενης 'λίστας Lagarde' μπορεί να δημιουργούσε πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις μας με την Ελβετία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπερίσχυε η πολιτική βούλησή μας να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις, ώστε να εντοπίσουμε πιθανές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και στοιχεία για αυτούς που τη διαπράττουν".

Πάντως φαίνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί αρκετές φορές από τον Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα, ενώ ο πρ. υπουργός Οικονομικών έχει παραδεχθεί ότι τον ενημέρωσε μόνο μία φορά, πριν παραλάβει τη λίστα. Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρει ότι ενημερώθηκε "στα μέσα περίπου του 2010" για τη δυνατότητα απόκτησης της λίστας και ότι "μετά την παραλαβή του σχετικού υλικού ενημερώθηκα και πάλι από τον υπουργό Οικονομικών, οπότε και επανέλαβα την πάγια εντολή μου να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για την αξιοποίηση των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες".

Διαψεύδοντας την κατάθεση Διώτη ο πρ. πρωθυπουργός αναφέρει: "Δεν ενημερώθηκα ποτέ, ούτε ζήτησα να ενημερωθώ για το περιεχόμενο ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με τη λίστα, πέραν όσων σας ανέφερα ήδη. Πίστευα ότι, με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, οι υπηρεσίες θα εξαντλούσαν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων. Δεν είχα άλλωστε καμία ένδειξη ή πληροφορία ότι κάποιος επιθυμούσε ή θα επιχειρούσε να συγκαλύψει οτιδήποτε". "Η λεγόμενη 'λίστα Lagarde' δεν αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης στην οποία ήμουν παρών, επειδή σε τέτοιες επισκέψεις ενδιέφερε κατά κανόνα η 'μεγάλη εικόνα', οι κεντρικές εντολές" προσθέτει ο Γ. Παπανδρέου.

Διέψευσε ακόμη ότι το 2011 στο Νταβός συζήτησε για τη λίστα, ενώ ταυτίσθηκε πλήρως στην αφήγησή του με εκείνη του Κ. Μπίκα. "Ούτε με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ είχα συζήτηση επί του περιεχομένου ή του τρόπου διαχείρισης της λίστας" σημειώνει και εκτιμά ότι "αν ποτέ έγινε παρεμπιπτόντως αναφορά στη 'λίστα Lagarde', αυτή θα αφορούσε την κοινή μας έγνοια για αξιοποίησή της".

Πάντως ο Γ. Παπανδρέου, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, δηλώνει τώρα μη ικανοποιημένος από την εξέλιξη της υπόθεσης...

Κλήσεις

Στην επιτροπή θα κληθεί εκ νέου ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, καθώς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι από τη λίστα που δημοσίευσε στο περιοδικό του αφαίρεσε το όνομα του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ενώ άφησε το όνομα της επιχείρησής του (ΙΝΤΕRΑΜΕRΙCΑΝ). Σήμερα η επιτροπή θα αποφασίσει αν θα κληθεί ο Γ. Παπανδρέου, ενώ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. απέρριψαν την πρόταση Καπερνάρου να επανακληθεί ο Ευ. Βενιζέλος (υπέρ ψήφισαν οι Θοδωρής Δρίτσας και Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ δεν μετείχε στην ψηφοφορία ο Σταύρος Κοντονής).

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Βενιζέλου - Διώτη, ενώ σήμερα καταθέτει η γραμματέας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Σοφία Μπέλμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς