Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΠΕΜΦΘΕΙ Η ΠΑΛΗ ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ



Ερώτηση με αφορμή τα σχέδια αποπομπής της πάλης από Ολυμπιακό άθλημα κατέθεσαν σήμερα 3-4-13, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Κουράκης Τάσος, Πάντζας Γιώργος και Δριτσέλη Παναγιώτα, εν όψει και της αυριανής ενημέρωσης από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη για το θέμα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Στις 14/2/2013 ανακοινώθηκε η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής περί εξόδου του αθλήματος της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, από το 2020. Ως τελευταία διεξαγωγή ορίστηκαν οι αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Εκκρεμεί, σύμφωνα με τη διαδικασία, η τυπική επικύρωση αυτή της εισήγησης από την ολομέλεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το Σεπτέμβριο του 2013. 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ, βάσει του ισχύοντος κανονισμού, θέτει τα αθλήματα υπό κρίση κάτω από το πρίσμα μιας σειράς κριτηρίων αξιολόγησης, τα οποία όμως αφορούν στενά, την εικόνα του αθλήματος στην προηγούμενη διοργάνωση και τα κατατάσσει σε φθίνουσα κλίμακα. Τα κριτήρια μετρούν κατά βάση την εμπορικότητα των αθλημάτων. Όποιο άθλημα καταταγεί τελευταίο αφαιρείται από το πρόγραμμα και η θέση που «χηρεύει» πληρώνεται – με άλλη ανάλογη διαδικασία – από άλλο άθλημα.

Σε διεθνές επίπεδο, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία έχουν εκφραστεί έντονα, με διάφορα θεσμικά διαβήματα, ενάντια σε αυτή την απόφαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει ως τώρα δημοσιοποιηθεί, ούτε από την Διεθνή, ούτε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ο πλήρης κατάλογος των κριτηρίων βαθμολόγησης παρά την έντονη δημόσια απαίτηση. Από το μακροσκελή κατάλογο των σαράντα και πλέον σημείων, μόνο μερικά στοιχεία περί τηλεοπτικής θέασης, διαφημίσεων, εισιτηρίων κλπ έχουν αφεθεί να διαρρεύσουν χωρίς επίσημη επιβεβαίωση.  

Επειδή η πάλη αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά αθλήματα των Ολυμπιακών αγώνων και συνδέεται άμεσα με το ολυμπιακό ιδεώδες
Επειδή είναι απαράδεκτο να συνδέεται το μέλλον των Ολυμπιακών Αθλημάτων με εμπορικά και όχι με αθλητικά κριτήρια
Επειδή είναι καθήκον της ελληνικής αθλητικής ηγεσίας να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποτραπεί η αποπομπή της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
-          Σε ποιες συγκεκριμένες θεσμικές ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα ώστε να εμποδιστεί η αποπομπή της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αθλημάτων; 

-    Είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, οι αξιολογήσεις και τα κριτήρια, με τα οποία η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ τεκμηρίωσε την εισήγησή της για την αποπομπή του αθλήματος της πάλης από το Ολυμπιακό πρόγραμμα;

Παρακαλείται επίσης ο αρμόδιος Υπουργός να καταθέσει στο σώμα :
-          Όλες τις σχετικές αιτιολογήσεις καθώς και τις μελέτες που έχει στην διάθεσή του, με βάση τις οποίες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ τεκμηριώνει την εισήγησή της για την αποπομπή του αθλήματος της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς