Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Στο Νομ. Συμβούλιο το κατοχικό δάνειο, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να τα χαλάσει με τη Μέρκελ




Πόρισμα της Επιτροπής: Η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα 162 δισ. ευρώ
Από τις 8 Μαρτίου βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης, Αντώνη Σαμαρά, το πόρισμα 80 σελίδων -το οποίο χαρακτηρίστηκε ως "απόρρητο" από την κυβέρνηση- στο οποίο περιλαμβάνονται πλήρη στοιχεία, αποδείξεις και νομικά επιχειρήματα για το κατοχικό δάνειο που συνήψε η Ελλάδα με τη Γερμανία και τις οφειλόμενες επανορθώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τα δεινά που υπέστη η χώρα από τη ναζιστική κατοχή. Τα παραπάνω προκύπτουν από το δημοσίευμα στην εφημερίδα "Το Βήμα", το οποίο αναδημοσιεύτηκε από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία συστήθηκε, χάρη στην πίεση που ασκήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με πρωτοστάτη τον Μανώλη Γλέζο, για να μελετήσει το συγκεκριμένο θέμα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα δεν έχει αποζημιωθεί από τη Γερμανία, ενώ εκτιμά πως το ύψος του οφειλόμενου ποσού προσεγγίζει τα 162 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει το 80% περίπου του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Μετά την δημοσιοποίηση των παραπάνω ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβίβασε στον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίωνα Γεωργακόπουλο την απόρρητη έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η έκθεση εστάλη στο Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου, προκειμένου να γίνει νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και να υποβάλει σχετική γνωμοδότηση.

Σημειώνεται ότι ο φάκελος σχηματίστηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών. Για το θέμα, όπως εγνώσθη, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel με αφορμή έρευνα της εφημερίδας "Το Βήμα" η αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και η καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων θα κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το κατοχικό "δάνειο".

Σύμφωνα με το Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων. Από την άλλη πλευρά η ελληνική "πατάει φρένο" καθώς θεωρεί ότι το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης.

Μόνο ο Αλ. Τσίπρας έθεσε επισήμως το θέμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υπογραμμίζει πως "ο μόνος πολιτικός αρχηγός που είχε το σθένος να θέσει το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, είναι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του, στο Βερολίνο". Και προσθέτει: "Μετά από αυτή την εξέλιξη δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, εάν συνεχίσει η κυβέρνηση, και ο κ. Σαμαράς προσωπικά, να κρατάει στο συρτάρι, αναξιοποίητο, το συγκεκριμένο πόρισμα. Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια για το κρίσιμο αυτό ζήτημα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς