Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Σενάριο εξόδου από το ευρώ αλλά και την ευρωζώνη επεξεργάζεται το ΑΚΕΛ

Άντρος Κυπριανού, Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.



A.  ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Λύση εντός ευρωζώνης και εκτός τρόικας δεν μπορεί να υπάρξει! – Συνάντηση σήμερα με Ευ. Βενιζέλο


Μια μεγάλη ριζοσπαστική τομή επιχειρεί το ΑΚΕΛ, θέτοντας στην ημερήσια διάταξη την έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη, στο πλαίσιο μιας νέας πορείας του, πράγμα που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις εξελίξεις στην Κύπρο και ευρύτερα στην περιοχή και ειδικότερα τη Νότια Ευρώπη.
Σε λύσεις εκτός Μνημονίου, αλλά και εκτός ευρωζώνης, προσανατολίζεται το ΑΚΕΛ μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο. Αντιπροσωπεία του κόμματος, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Άντρο Κυπριανού, ο οποίος βρίσκεται από προχθές στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπραόπως και με τους Π. ΚαμμένοΔ. Κουτσούμπα και Σπ. Λυκούδη, καθώς ο Φ. Κουβέλης απουσιάζει στις Βρυξέλες. Και σήμερα Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Ευ. Βενιζέλο.
ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΥΦΕΣΗΣ
Για «φαύλο κύκλο» μέτρων και ύφεσης έκανε λόγο ο Α. Κυπριανού στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους και τόνισε την ανάγκη «να προβληματιστούμε για το κατά πόσο θα μπορούσε να εξευρεθεί εναλλακτική λύση, ώστε να απεμπλακούμε από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Μνημονίου».
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΧΩΡΙΣ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΥΣ
Συνέχισε μιλώντας για την εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ, με βάση μελέτη που έχει εκπονήσει ad hoc επιτροπή προτείνει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, καθώς φαίνεται πως «λύση εντός Ευρωζώνης και εκτός Τρόικας δεν μπορεί να υπάρξει».
Η πρόταση θα περάσει την επόμενη εβδομάδα από τα όργανα του ΑΚΕΛ και στη συνέχεια θα συζητηθεί με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, ενώ ο κ. Κυπριανού τόνισε πως πρέπει να ανοίξει «γενικότερος διάλογος για το ποια πορεία θα πρέπει να ακολουθηθεί, με αντικειμενικές εκτιμήσεις», ώστε να αποφασιστεί το «πιο συμφέρον για το λαό και τη χώρα».
Με δεδομένα τα παραπάνω υποστήριξε πως η θέση του ΑΚΕΛ – εφόσον η πρόταση περάσει από τα όργανα του κόμματος – θα είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος «για να αποφασίσει ο λαός», ο οποίος, καθώς «δεν θα είναι εύκολη επιλογή», με την «συμμετοχή του θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση». Για τη μελέτη είπε πως «εξετάζει κάθε σκοπιά του ζητήματος, τις νομικές και οικονομικές πτυχές, την εμπειρία άλλων χωρών» και τόνισε πως το ΑΚΕΛ «δεν θα περιοριστεί σε στενό πλαίσιο» διότι η «περιχαράκωση γύρω από δογματικές απόψεις δεν εξυπηρετεί».
ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΚΥΠΡΟΣ
Για την οικονομία ο επικεφαλής του ΑΚΕΛ είπε πως προκύπτουν “τεράστια προβλήματα από τις πολιτικές της Ε.Ε. Που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια και στοχεύουν στην επίλυση των προβλημάτων της κρίσης εφαρμόζοντας την ίδια συνταγή-αδιέξοδο που την προκάλεσε ” και πρόσθεσε πως η απόφαση του Eurogroup να στηρίξει η ίδια η χώρα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ μέχρι πριν από τις εκλογές “θα παρείχε το συνολικό ποσό “ που θα χρειαζόταν η χώρα, είχε αποτέλεσμα “μέσα σε μια νύχτα να καταστραφεί η Κύπρος ως χρηματοπιστωτικό κέντρο, επιβάλλοντας την αλλαγή της δομής όλης της κυπριακής οικονομίας” και πρόσθεσε πως η αύξηση του εταιρικού φόρου συντελεί σε αυτή την αλλαγή.
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Για το μνημόνιο υποστήριξε πως “στο συμφωνημένο Μνημόνιο του περασμένου Νοέμβρη έχουν προστεθεί νέα καταστροφικά μέτρα” αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις ιδιωτικοποιήσεις και κάνοντας λόγο για “ξεπούλημα σε εξευτελιστικές τιμές”.
ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ “ΚΑΚΗ ΛΥΣΗ” ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για την τρόικα είπε πως “μπορεί με μεγάλη ευκολία να επιβάλλει εκβιαστικά διλήμματα” όχι μόνο σε επίπεδο οικονομίας, αλλά και στο “Κυπριακό, στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στην Κυπριακή ΑΟΖ”.
Για το Κυπριακό επεσήμανε πως προεκλογικά είχε αναπτυχθεί από μερίδα του διεθνούς Τύπου και από Τούρκους αξιωματούχους η άποψη πως η κρίσηθα ήταν “αφορμή για ενδεχόμενη επιβολή λύσης που θα εκφράζει όχι τα συμφέροντα των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων αλλά της Τουρκίας” και τόνισε πως “για να επέλθει επίλυση του Κυπριακού χρειάζεται να επιβεβαιωθούν κάποιες βασικές αρχές μέσα στο ήδη συμφωνημένο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας”. “Σε καμιά περίπτωση η οικονομική κατάσταση δεν θα οδηγήσει στην αποδοχή “κακής λύσης¨στο Κυπριακό” κατέληξε.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Τις εξελίξεις στην Κύπρο συζήτησε ο Ά. Κυπριανού με τον Αντ. Σαμαρά. Ο κ. Κυπριανού – σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση – εξέφρασε την ανησυχία του για τις αποφάσεις που “ έχει επιβάλλει η Ε.Ε. Υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να ανησυχεί και “ τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα”. Ο Ά. Κυπριανού ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εναλλακτικές ποθ εξετάζει το ΑΚΕΛ για απεμπλοκή από το Μνημόνιο.
Για τις σχέσιες Ελλάδας – Κύπρου, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ είπε πως “παρά τα προβλήματα της, μπορεί να διαδραματίσει τον βασικό της ρόλο ως το σημαντικότερο στήριγμα στον αγώνα του κυπριακού λαού”.
ΤΩΡΑ ΚΟΥΡΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Δεν θα γλιτώσουν τελικά το κούρεμα τα ασφαλιστικά ταμεία και τα σχολεία της Κύπρου, που είχαν εξαιρεθεί με σχετικό διάταγμα με στόχο «να ελαφρυνθούν οι επηρεαζόμενοι ανασφάλιστοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου». Ποιοι κουρεύονται; Οι ασφαλιστικές εταιρίες, κοινοπραξίες ασφαλιστικών εταιριών και ασφαλιστικά επικουρικά ταμεία, εγχώριοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον Έφορο Εταιριών, φιλανθρωπικά ιδρύματα που είναι εγκεκριμένα από το υπουργείο Οικονομικών και σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα που είναι εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας που θα «εξαιρούνταν», θα υποστούν τελικά κούρεμα 27%, σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Την ίδια στιγμή υπερψηφίστηκε το κυπριακό πακέτο η αυστριακή Βουλή και άρχισαν χθες οι εργασίες της διάσκεψης προέδρων Κοινοβουλίων της ΕΕ, την οποία φιλοξενεί η κυπριακή Βουλή. Σε εισαγωγική του ομιλία στη διάσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, κατήγγειλε από το βήμα της Διάσκεψης των Κοινοβουλίων τις κακόβουλες και συκοφαντικές, όπως είπε, επιθέσεις που δέχτηκε το χρηματοπιστωτικό καθεστώς της Κύπρου την περίοδο πριν από την απόφαση του Eurogroup.
Από την Κύπρο όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού ΚοινοβουλίουΜάρτιν Σούλτς, σημείωσε την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο και έκανε λόγο για ενδεχόμενο δανειοδοτικό πρόγραμμα από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της κυπριακής πρωτεύουσας, καθώς δεν είδε «δραστηριότητα».
Ο Μ. Σούλτς συναντήθηκε χθες με τον κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συμφώνησαν πως προτεραιότητα είναι η «αναζωογόνηση της οικονομίας και της χώρας» και «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», όπως αυτό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
14,7% ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ
Σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους στην Κύπρο το 2012 καταγράφουν τα πρώτα στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις των χωρών της ΕΕ που δημοσιοποίησε η Eurostat.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δημόσιο χρέος της Κύπρου ανήλθε στα 15,350 δισ. ευρώ ή 85,8% του ΑΕΠ. Το 2011 το δημόσιο χρέος ήταν 71,1% του ΑΕΠ. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση χρέους στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία.
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
Μιλώντας στον σταθμό 105,5 "Στο Κόκκινο", ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, είπε: "Χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν υπάρχει Ευρώπη, χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο θα είναι μια Ευρώπη που θα έχει χάσει τον ένα πνεύμονά της".
Αναστασία Γιάμαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς