Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Μνήμη για την αποφράδα μέρα από τον Δήμο Πατρέων και το σύλλογο «Πέτρινα Χρόνια»!

Ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Πατρέων Κ. Μπουρδούλης μιλά στο συγκρότημα Αγ. Αλεξίου.

Στα σχολικά συγκροτήματα Αγ. Αλεξίου και Δροσιάς

Ο 85χρονος Ηλ. Αντωνόπουλος.
Τους νεκρούς του απριλιανού φασιστικού καθεστώτος και τους συλληφθέντες της 21ης Απριλίου 1967 και των επομένων ημερών, που εστάλησαν στα νησιά της εξορίας ή στις φυλακές, τίμησε ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με τον σύλλογο φυλακισθέντων και εξορισθέντων «Πέτρινα», σήμερα με ομιλίες των εκπροσώπων τους αντιστοίχως στα δημοτικά σχολεία 26ο (Αγ. Αλεξίου) και 17ο (Δροσιάς).

Στις 11π.μ. με την παρουσία αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων Κωνστ. Μπουρδούλης, μιλώντας στους μικρούς μαθητές του 26ου Δημ. Σχολείου αναφέρθηκε στην αποφράδα ημέρα, από την οποία και πέρα επί επτά χρόνια η Ελληνική Δημοκρατία και οι Έλληνες πολίτες βίωσαν το όνειδος της δικτατορίας, καθώς δημοκρατική έκφραση είχε τεθεί σε απαγόρευση και οι τόποι εξορίας γέμισαν από δημοκρατικούς πολίτες, ενώ και στις φυλακές της χώρας το δικτατορικό καθεστώς φυλάκιζε κάθε ελεύθερη συνείδηση.

Μεταξύ άλλων είπε τα παρακάτω:

«Η 21η Απριλίου του 1967, αποτελεί ένα θλιβερό ορόσημο στην μεγάλη ιστορική περιπέτεια της χώρας, αλλά και ένα καθοριστικό  σημείο αναφοράς για τις κοινωνίες του  σήμερα και του αύριο.

Ο Θαν. Κολλιτσίδας και ο Κ. Μπουρδούλης.
Στις 21 Απριλίου του 1967, αξιωματικοί του στρατού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου  και τη συμμετοχή του ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικολάου Μακαρέζου, κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα».

Ακολούθως το μέλος του ΔΣ των «Πέτρινων Χρόνων» Θαν. Κολλιτσίδας, τόνισε:

«Επί πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα, κυρίως από τα μεταξικά χρόνια και μετά, υπήρχε και υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας και αναπτυξιακής πορείας. Όμως μέσα σε αυτά τα δύο θα προσθέσουμε και το έλλειμμα ιστορικής γνώσης. Χωρίς πραγματικά Δημοκρατία, χωρίς αναπτυξιακή πολιτική, χωρίς ιστορική γνώση είναι αδύνατο να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε κρίση και το άσχημο παρόν θα συνδεθεί με πιο ζοφερό το μέλλον, για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά και όλων των λαών.

Ο σύλλογός μας, “Πέτρινα Χρόνια – Ιστορική Μνήμη” έχει σκοπό την ιστορική γνώση για τους αγώνες του ελληνικού λαού, κατά των ναζί και της φασιστικής χούντας της επταετίας».

Γιώργος Μόσχος αριστερά - Δημ. Γιαλυψός δεξιά.
 Στα σχολεία της Δροσιάς, στη συνέχεια, τελέστηκε εκδήλωση για την μαύρη επέτειο και χαιρέτησαν οι Γ. Μόσχος και Δημ. Γιαλυψός, ο δεύτερος μάλιστα στη σύντομη ομιλία του συνέδεσε την ιστορική μνήμη της Κατοχής, κατά την οποία οι ναζί είχαν κλείσει στο ίδιο σχολείο 17ο τους συλληφθέντες  του μπλόκου των Προσφυγικών, 84 των οποίων εκτέλεσαν οι ναζί πίσω από το ΚΕΤχ και ενημέρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να ανεγερθεί μνημείο γιαυτούς στην μάντρα του στρατοπέδου.

Ακόμη αναφέρθηκε στις συλλήψεις δημοκρατικών πολιτών, που τους έκλεισαν  οι δυνάμεις των δικτατόρων, όταν ξέσπασε το πραξικόπημα των επίορκων αξιωματικών.   

Τέλος αξιοσημείωτο είναι ότι ο Θαν. Κολλιτσίδας προέτρεψε τα παιδία των σχολείων και των δύο συγκροτημάτων, να ζητούν από τους δασκάλους τους να τους μιλάνε για τέτοια θέματα!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ 26ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ  17ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ  ΔΡΟΣΙΑΣ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς