Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Αποχώρησε η Αλέκα μετά από θητεία που λίγο ακόμα θα ξεπερνούσε και αυτή του Ζαχαριάδη

Με 22 χρόνια ηγετικής κομματικής πορείας και με την ήττα στους ώμους αποχωρεί από το προσκήνιο η Αλέκα Παπαρήγα. Φωτογραφία από το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ που έληξε χθες βράδυ, αντί σημέρα που ήταν προγραμματισμένο.


Νέος Γ.Γ. της Κ.Ε. ο Δημήτρης Κουτσούμπας που δεν προσδοκά επιστροφή των ψηφοφόρων στο ΚΚΕ αφού γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Δημ. Κουτσούμπας, οικονομολόγος, 52 ετών νέος ΓΓ του ΚΚΕ

Με Δημ. Κουτσούμπα από χθες βράδυ στο τιμόνι του ΚΚΕ το κόμμα συνεχίζει την  πορεία του, αλλά το πρώτο δείγμα δεν ενεθάρρυνε για αλλαγή πολιτικής στάσης, που θα σηματοδοτούσε άνοιγμα προς την κατεύθυνση της ενότητας της αριστεράς. Ήδη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δια του Αλ. Τσίπρα από το βήμα της συνόδου της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για κυβερνητική συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς απερρίφθη μετά βαΐων και κλάδων.

Ωστόσο η αιφνίδια -και πρωτοφανή για τα κομματικά δεδομένα- εξέλιξη που έλαβε το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, οι εργασίες του οποίου ήταν προγραμματισμένες να διαρκέσουν ως σήμερα, Κυριακή 14 Απριλίου, αλλά τελικώς, ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ, όπως μαρτυρά ανακοίνωση του κόμματος, με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία ακολούθως εξέλεξε και το νέο γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, ήταν αποτέλεσμα της προδιαγεγραμμένης αποχώρησης της Αλ. Παπαρήγα και  μάλλον των συμφωνηθέντων με το νέο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συνέβαλαν τα μέγιστα το υποτονικό κλίμα που επικράτησε στις εργασίες του συνεδρίου -ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη- οι λίγοι ομιλητές και το καθολικό πνεύμα ομοφωνίας που κυριάρχησε, τα οποία ώθησαν τους επιτελείς του Περισσού στην απόφαση να ολοκληρωθεί άρον-άρον η κορυφαία κομματική διαδικασία.

Ο Δ. Κουτσούμπας διαδέχεται την Αλέκα Παπαρήγα μετά από 22 χρόνια στην ηγεσία του ΚΚΕ. Έχει διατελέσει διεθυντής του Ριζοσπάστη και επικεφαλής του τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής.

Μέλος του Πολιτικού Γραφείου πρωτοποθετήθηκε το 1991. Συμμετείχε ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2000 και του 2007, στο νομό Βοιωτίας, χωρίς όμως να εκλεγεί. Ο νέος Γενικός Γραμματέας είναι 52 ετών, επαγγέλματος οικονομολόγος.

Η σχετική ανακοίνωση από το γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα».
Το 19ο Συνέδριο υπερψήφισε επίσης ομόφωνα το νέο Πρόγραμμα του Κόμματος, το νέο Καταστατικό και την Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου.

Καμία σχέση με την υπόλοιπη αριστερά

Σε πρόσφατη ομιλία του στην Καλλιθέα ο Δ. Κουτσούμπας ήταν ξεκάθαρος για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς:

«Δεν υπάρχει βάση συνεργασίας με κόμματα που προέκυψαν από διάσπαση οπορτουνιστική από το κόμμα μας, όπως είναι σήμερα το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή ο ΣΥΝ, όλος ή ένα τμήμα του, το "Αριστερό Ρεύμα" ή το μέτωπο του Αλαβάνου, πιθανόν άλλα νέα κόμματα που μπορεί να προκύψουν - και δεν αποκλείεται τίποτα - από διαγραμμένους τα τελευταία χρόνια, μόνα τους ή σε συνεργασία με άλλους. Όπως το νέο σχήμα που εκκολάπτεται με ομάδες του Λαφαζάνη, του Αλαβάνου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλων διαγραμμένων από το Κόμμα».

«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, μην πούμε ότι ξεμπερδέψαμε άμα σοσιαλδημοκρατικοποιηθεί πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ ή γίνει κυβερνητική δύναμη και θα τον καταλάβει ο κόσμος και θα τον εγκαταλείψει αυτόματα και θα έρθει ως ώριμο φρούτο σε εμάς. Τα νέα αναχώματα σχεδιάζονται από σήμερα, γι' αυτό να είμαστε βέβαιοι και προετοιμασμένοι. Άλλωστε, ο οπορτουνισμός πετάει συνεχώς κεφάλια σαν την Λερναία Ύδρα, ακριβώς γιατί η εμφάνισή του, η ύπαρξή του έχει και κοινωνικά αίτια. Η πάλη μαζί τους είναι συνεχής, είτε είναι δυνατός, είτε είναι αδύνατος κατά καιρούς. Δεν αρκεί μόνο να έχεις σωστή γραμμή, πρέπει συνειδητά συνεχώς να επαγρυπνούμε, να τον αντιπαλεύουμε», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο νέος γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ. Και τούτα προδιαγράφουν την στάση του ΚΚΕ έναντι του ζητήματος της ενότητας της αριστεράς!

Είκοσι δύο χρόνια στο τιμόνι,
παρολίγο να ξεπερνούσε και τον Ζαχαριάδη
Η Αλέκα όταν εξελέγη ΓΓ του ΚΚΕ
Γεννημένη από γονείς αντιστασιακούς και με μια έντονη παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες, η επτάχρονη τυραννία δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω από την αντιστασιακή δράση την Αλ. Παπαρήγα. Το 1968, οργανώνεται στο ΚΚΕ, για να συλληφθεί λίγο αργότερα από την Ασφάλεια και να κρατηθεί επί τέσσερις μήνες.

Το 1978 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

Γίνεται η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ αλλά και η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα αρχηγός κόμματος, όταν στις 27 Φεβρουαρίου του 1991, επικρατώντας του Γιάννη Δραγασάκη, που σήμερα βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και με διαφορά τεσσάρων ψήφων, εκλέγεται για την υψηλότερη θέση του κόμματος και στη συνέχεια επανεκλέγεται άλλες δύο φορές, το 1996 και το 2009.

Η συζήτηση περί αλλαγής ηγεσίας, άνοιξε πρώτη φορά ως παραφιλολογία γύρω στο 2007 για να πραγματοποιηθεί τελικά 6 χρόνια αργότερα, τοποθετώντας την Αλέκα Παπαρήγα στη θέση τής πλέον μακροβιότερης Γενικής Γραμματέας του ΚΚΕ από συστάσεως αφού κατάφερε να μείνει στην θέση αυτή για πάνω από 22 χρόνια και για την ακρίβεια, 8.082 ημέρες !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς