Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Aλέκα Παπαρήγα, απελθούσα Γ. Γραμματέας του ΚΚΕ: Τέλειωσε για μας η τακτική Φλωράκη

Έχουμε γραμμή δράσης και έχουμε και πόλεμο με τον οπορτουνισμό που θα εκφραστεί και όταν θα είναι κυβέρνηση.


Του Χ. ΣΙΜΟΥ, από aygi.gr
Το ΚΚΕ πρέπει να ετοιμαστεί από τώρα για πόλεμο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ανάληψης της κυβέρνησης της χώρας από τον τελευταίο, υπογράμμισε η απερχόμενη γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο κλείσιμο των εργασιών του 19ου συνεδρίου του κόμματος, το οποίο ολοκληρώθηκε το προπερασμένο Σάββατο εκλέγοντας τον Δημήτρη Κουτσούμπα στη θέση του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Εκτιμώντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα αργήσει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, το ΚΚΕ φαίνεται να ποντάρει στην αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ως αιτία ότι ο καπιταλισμός βρίσκεται πλέον σε νέα φάση, εντελώς διαφορετική από αυτή των αρχών της δεκαετίας του '80, όταν είχε αναλάβει το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Στο ίδιο μοτίβο, η απερχόμενη γραμματέας του κόμματος, απαντώντας στις επικρίσεις των μελών και των στελεχών του κόμματος που ζητούσαν από την ηγεσία του ΚΚΕ να δεχτεί την προεκλογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς, θέτοντας τους δικούς τους όρους, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως τέτοιου τύπου διαπραγματεύσεις ευνοούν τους "οπορτουνιστές", όχι τους "επαναστάτες", ενώ υπογράμμισε πως η λογική της ενότητας της Αριστεράς, την οποία είχε ακολουθήσει παλιότερα το κόμμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπό την ηγεσία του Χαρίλαου Φλωράκη, είναι πλέον χρεωκοπημένη.

Πόλεμος με τους οπορτουνιστές

"Δεν συζητήσαμε -κι αυτό έγινε συνειδητά απ' την πλευρά της Κ.Ε.- αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση πώς θα δράσουμε. Έχουμε γραμμή δράσης και έχουμε και πόλεμο με τον οπορτουνισμό που θα εκφραστεί και όταν θα είναι κυβέρνηση. Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα διάστημα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα η αναμονή από τη νέα κυβέρνηση", υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στην τακτική που θα ακολουθήσει το ΚΚΕ σε περίπτωση που αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αλ. Παπαρήγα αντιλαμβάνεται τις εθνικές εκλογές ως το σημείο εκείνο στο οποίο θα κορυφωθούν οι επιθέσεις εναντίον του ΚΚΕ, προετοιμάζοντας με άλλα λόγια τα μέλη του για μια περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του: "Δεν υποκαθιστούμε τη δουλειά μας με την εκλογική μάχη σε καμία περίπτωση, αλλά οι εκλογικές μάχες, ιδιαίτερα οι εθνικές, είναι στοιχείο για την ολοκλήρωση σχεδίων ενάντια στο κόμμα, σε μια φάση που ακόμα - ας πούμε - δεν έχουμε ρίξει τα νέα μας όπλα, δεν μπορούμε να τα βάλουμε σε χρήση απ' την άλλη κιόλας μέρα".

Στο ίδιο πλαίσιο, η απερχόμενη γραμματέας επεσήμανε πως ο κίνδυνος του οπορτουνισμού αναπτύσσεται ραγδαία, ωστόσο εκτίμησε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την πολιτική εξουσία θα αποτύχει, καθώς ο καπιταλισμός δεν είναι διατεθειμένος να προβεί σε παραχωρήσεις προς τη μισθωτή εργασία, οπότε το ΚΚΕ θα καταφέρει να ανακάμψει, αφού βεβαίως συμβάλει κι αυτό με όλες του τις δυνάμεις: "Η επίθεση του οπορτουνισμού είναι καταιγιστική. Υπήρχε και το προηγούμενο διάστημα, αλλά τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για κυβέρνηση. 

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί η κυβέρνηση 'με κορμό την Αριστερά' να παίξει το ρόλο που έπαιξε το ΠΑΣΟΚ το 1981, '83, '84, με αυτά που έκανε. Δεν μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο, είναι άλλη φάση". Και πρόσθεσε: "Άρα δεν είναι και νομοτέλεια, το να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο επιθετικά, όχι μόνο στα λόγια αλλά και ουσιαστικά".

Ο λαός θέλει ενότητα της Αριστεράς, το ΚΚΕ όμως έχει ξεπεράσει την τακτική Φλωράκη

Απαντώντας στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος που ζητούσαν διαφορετική διαχείριση εκ μέρους του ΚΚΕ της πρότασης που είχε απευθύνει προς αυτό προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως αυτές οι κινήσεις οδηγούν σε πολιτικές εκπτώσεις, αναγνωρίζοντας ωστόσο την απήχηση του αιτήματος στις λαϊκές μάζες: "όταν πάμε να κάτσουμε στο τραπέζι με ένα κόμμα, να συνεργαστούμε, εμείς πρέπει να κάνουμε αφαίρεση των θέσεων και όχι αυτοί. 

Εμείς πρέπει να βγάλουμε την αποδέσμευση, εμείς πρέπει να βγάλουμε την επαναστατική κατάσταση, τον σοσιαλισμό, και αυτό όχι όταν είμαστε αδύναμοι, αλλά και όταν είμαστε πιο δυνατοί. Δεν υπάρχει συνεργασία στην οποία κάθεσαι σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων ή πας στις εντολές και βγάζεις εσύ τις θέσεις. Δε θα τους αδειάσουμε, θα μας αδειάσουν, γιατί όταν ο λαός θέλει τη συνεργασία μαζί τους, θέλει να πάμε μαζί, απαιτεί αντικειμενικά, με αθωότητα εμείς να βγάλουμε αυτά που θεωρεί ότι δεν είναι ώριμα σήμερα και όχι να βγάλουν αυτοί".

Υπενθύμισε ακόμα πως η τακτική της ενότητας της Αριστεράς είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν από το ΚΚΕ, ωστόσο πλέον θα πρέπει να θεωρηθεί παρωχημένη: "Στη δεκαετία του '70, με την τότε εμπειρία, ύστερα από 27 χρόνια παρανομίας, αλλά και τη στρατηγική που κυριαρχούσε διεθνώς κ.λπ., κάναμε την κίνηση για την Ενότητα της Αριστεράς. Τι ήταν αυτή η κίνηση; Κομμουνιστές και παράγοντες". 

Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε και το εγχείρημα του ενιαίου Συνασπισμού: "Ο Συνασπισμός, στο ξεκίνημά του, που βασίστηκε σε ΚΚΕ, ΕΑΡ κ.λπ., ούτε καν ήταν προέκταση ή εποικοδόμημα που εξέφραζε συγκεκριμένες κοινωνικές δυνάμεις, αλλά ήταν η λογική να γίνει ενότητα της Αριστεράς, για να πάρει κουράγιο ο λαός να παλέψει και για να φέρει μια καλύτερη κυβέρνηση". Και πρόσθεσε: "Αυτή τη λογική εμείς την έχουμε τελειώσει. Δε σημαίνει όμως ότι έχει τελειώσει μέσα στον λαό".

Ο νέος γραμματέας, το Πολιτικό Γραφείο κι ο "Ριζοσπάστης"

Ύστερα από μια εβδομάδα "μυστηριώδους" απουσίας από τον "Ριζοσπάστη" -δεν δημοσιεύτηκε ούτε απόσπασμα από την ομιλία του στο συνέδριο ούτε και φωτογραφία σε κάποιο από τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας- ο "Ριζοσπάστης" δημοσιεύει σήμερα σύνεντευξη του νέου επικεφαλής του κόμματος, Δ. Κουτσούμπα. 

Η πρώτη δημόσια εμφάνισή του θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, στην εκδήλωση του ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας για τα 46 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Να σημειωθεί επίσης πως στο νέο Πολιτικό Γραφείο δεν επανεξελέγη ο εκδότης του "Ριζοσπάστη", Στέφανος Λουκάς, ούτε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία παραμένει επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος. 

Τέλος, την εβδομάδα που μας πέρασε, επέστρεψε στον "Ριζοσπάστη" η στήλη του δημοσιογράφου Ν. Μπογιόπουλου, η οποία την προπερασμένη απουσίαζε.

1 σχόλιο:

  1. Δηλαδή για να καταλάβω σύντροφε Γιώργο.
    Η τακτική Φλωράκη γιατί εγκαταλείπεται?Σαν οπορτουνιστική?
    Τότε κινδινεύει να κατηγορηθεί και ο αείμνηστος Χαρίλαος σαν οπορτουνιστής!!
    Δεν αποκλείεται να δούμε την αποκαθήλωση οσονούπω του Φλωράκη,όπως γίνεται με όλους τους πρώην γραμματείς αυτού του κόμματος απο τους νέους εκλεγέντες.
    Φυσικά και ο νέος ΓΓ που είναι αχυράνθρωπος της φράξιας Παπαρήγα,θα συνεχίσει την ίδια καταστροφική πολιτική και τακτική αυτών που τον προώθησαν.
    Και μπορεί μετά από αρκετά χρόνια να δούμε στην θέση του Φλωράκη, την Παπαρήγα και την φράξια της,να κατηγορούνται απο αυτούς που κατηγορούν σήμερα.
    Το συνηθισμένο τροπάρι δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς