Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Στις 17 Μαΐου στην πόλη η «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» από τις εκδόσεις Πικραμένος




Χορηγοί της παρουσίασης οι πατραϊκή εφημερίδα «ΡΕΠΟΡΤΕΡ» και το διαδικτυακό περιοδικό «Intependent.gr»
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ του Πατρινού  Γιώργου Μόσχου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» των πατραϊκών εκδόσεων Γιάννη Πικραμένου, παρουσιάζεται στις 17 Μαΐου στην Πάτρα με την χορηγία του διαδικτυακού περιοδικού «Intependent.gr» και την στήριξη της πατραϊκής εφημερίδας «ΡΕΠΟΡΤΕΡ». Αποτελεί οδοιπορικό αιματηρής μνήμης στις φυλακές και στα άγνωστα στρατόπεδα συγκέντρωσης Ελλήνων ομήρων της Πάτρας. Εκεί που, μία ανάσα απόσταση από το κέντρο της πόλης, η ναζιστική κρεατομηχανή λειτουργούσε αδιάκοπα στέλνοντας στη μάντρα των εκτελέσεων αγωνιστές της ελευθερίας.

Είναι μία κραυγή διαμαρτυρίας πατριωτών κατά της αμαύρωσης του Πολιτισμού μας στον εικοστό αιώνα από το ναζιστικό τέρας, που και σήμερα στον εικοστό πρώτο αιώνα, με κοινοβουλευτικό μανδύα βγάζει θρασύτατα την γλώσσα του, γιατί η Πολιτεία μετά την απελευθέρωση από την ναζιστική Κατοχή δεν φρόντισε να διατηρήσει οξυμένη την θύμηση των εγκλημάτων πολέμου που παραμένουν ατιμώρητα έως τις μέρες μας.

Είναι μία υπενθύμιση ότι και τυπικά ακόμη δεν έχει λήξει ο πόλεμος με την Γερμανία, αφού δεν φρόντισε κανείς να υποχρεώσει τους ηγέτες της να υπογράψουν την επιβαλλόμενη συνθήκη ανακωχής.

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Μόσχου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση», αποτελεί έγερση της ιστορικής μνήμης γι αυτούς που έπεσαν στο πατριωτικό καθήκον και αντίθεση σε όσους εμπνεύστηκαν και υπέγραψαν τον επαίσχυντο νόμο του 1958 «Περί αμνήστευσης των Εγκλημάτων Πολέμου» των ναζί εγκληματιών, που θεσπίστηκε για να αποφυλακιστεί ο Γερμανός εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν, την ίδια ώρα που χιλιάδες αγωνιστές της Αντίστασης προερχόμενοι από την σύμπασα  αριστερά, Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές, Δημοκράτες, Ριζοσπάστες, Φιλελεύθεροι συμπλήρωναν πάνω από δεκαετία ως δεσμώτες στα κάτεργα των φυλακών και στα νησιά της εξορίας, ενώ άλλοι στήνονταν για εκτέλεση, με εντολή των νέων επικυρίαρχων Άγγλων και Αμερικανών, που κατέφθαναν στην χώρα μας ως επίδοξοι σωτήρες!   

 Εκτελεσμένοι στην άγνωστη μάντρα του Μουρτζούχου από τους ναζί. Αφηγήσεις αγωνιστών κρατουμένων, που επιβίωσαν του μαρτυρίου των ομήρων, της αναμονής μέχρι την έκδοση διαταγής του Γερμανού διοικητή Κορίνθου για εκτέλεσή τους, εις αντίποινα για κάποιο από τα καθημερινά σαμποτάζ των αντιφασιστών στην πόλη και στις υπόλοιπες περιοχές Πελοποννήσου, είναι μέρος των όσων περιλαμβάνονται στο βιβλίο, που θα αποτελέσει απόκτημα για την βιβλιοθήκη κάθε συνειδητού πολίτη, που δεν ξεχνά ότι η Ιστορία του χθες αποτελεί οδηγό για το σήμερα.

 Είναι προσφορά στην ανάπαυση της ψυχής των ΕΠΟΝιτών και των όσων αγωνιστών  έπεσαν από γερμανικά πυρά την ώρα του καθήκοντος, τις παγωμένες νύχτες της Πάτρας, αφήνοντας μισό το αντιφασιστικό σύνθημα που έγραφαν στον τοίχο. Η αναφορά στον Πατρινό 29χρονο τραγικό αντιναζί αγωνιστή των υποβρύχιων καταστροφών Μιχάλη Κατραβά, θύμα της δικής του αγγλικής ωρολογιακής βόμβας, που εξερράγη στην οδό Κανακάρη 32 ενώ προορίζονταν για το προσδεμένο στο λιμάνι της Πάτρας ιταλικό νοσοκομειακό πλοίο, το οποίο είχε λάβει μέρος στο ναζιστικό έγκλημα κατά της ιταλικής Μεραρχίας Άκουϊ στην Κεφαλονιά τον Σεπτέμβρη του 1943, γίνεται μαρτυρία ιστορίας, αυτού του σχετικά άγνωστου περιστατικού από τον τελευταίο Πατρινό επιζώντα εκείνης της οργάνωσης του στρατηγείου της Μ. Ανατολής στην Πάτρα, που δρούσε με την συμβολή των αξιωματικών σαμποτέρ του Ελληνικού Στρατού, «Βαγγέλη» Βανδουλάκη και «Μανώλη» Κάμπακη  ή «Περικλή» ή «Σοφιανό».

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Γιώργου Μόσχου, δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά τα πλήρη στοιχεία ονομάτων των αμάχων που πρόσφεραν τη ζωή τους  κατά τις ημέρες των μαχών της απελευθέρωσης της πόλης, αλλά και γραπτές αναφορές των πρωταγωνιστών των ημερών και μετά από αυτές, όπως της Γρίβα, της Κακού, του Κοντόγκωνα, του Κένταυρου, του Ζησιάδη, του Ερενστρώλε, αλλά και του ίδιου του Κουρκουλάκου που αυτοεπιγράφεται ως αρχηγός των Ταγμάτων Ασφαλείας, αξιωματικών του και πολλών άλων.

Κι ακόμη, στα στερνά του βίου του Πατρινός ταγματασφαλίτης μιλά και χαρακτηρίζει με υποτιμητικά επίθετα τον συνταγματάρχη Κουρκουλάκο, μέγα συνεργάτη των ναζί τότε και αργότερα της δικτατορίας των επίορκων συνταγματαρχών του 1967, που τον διόρισε διοικητή της «Αγροτικής Τραπέζης» με εντολή του δικτάτορα Παπαδόπουλου, ο οποίος διετέλεσε αξιωματικός Α2 του ευζωνικού Συντάγματος Πάτρας.

  Ο φόνος του Ελπιδοφόρου, αφηγήσεις κρατουμένων, εκτελέσεις αγωνιστών του ΚΚΕ που πρωτοστατούν στην Αντίσταση, αποκαλύψεις για τα εγκλήματα στο Αγρίνιο και στα Καλύβια και πολλά άλλα προερχόμενα από δημοτικά και ιδιωτικά Αρχεία βρίσκονται ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου, που είναι  παρακαταθήκη για την πόλη, αφιερωμένο στον αντιφασιστικό αγώνα… Διαχρονικό και επίκαιρο στις μέρες μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς