Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο και τις μετέπειτα εξελίξεις

Η κυπριακή Βουλή.



Εκτιμήσεις της Ομάδας Τεκμηρίωσης Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ




1.       Μια καταστροφική απόφαση που εντάσσεται στη στρατηγική των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων υπό Γερμανική ηγεμονία για νέο-αποικιοποίηση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.
 
Πρόκειται για μια στρατηγική που στοχεύει στη γενίκευση της καταστροφικής λιτότητας, στη μετατροπή των χωρών αυτών σε ειδικές οικονομικές ζώνες με μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις σκλαβοπάζαρου, αλλά και για υφαρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους, του φυσικού αερίου στην περίπτωση της Κύπρου. 

2.       Απόφαση ιδιαίτερα επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια την Ευρωζώνη.
 
Η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, πέρα από το ότι είναι άδικη, θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ολόκληρης της Ευρωζώνης και, κατά συνέπεια, την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης. Επιπλέον, θέτει εν αμφιβόλω τη μόνη εγγύηση προς τους ευρωπαϊκούς λαούς που δεν έχει αθετήσει η ΕΕ, που αφορά την προστασία της μικρής, λαϊκής αποταμίευσης.

3.       Τεράστιες οι ευθύνες της Ελληνικής και της Κυπριακής Κυβέρνησης, που υπερψήφησαν τη σχετική απόφαση στο Eurogroup.
 
Επισημαίνουμε τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, ακόμη μια φορά, συναίνεσε στη στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης, υπερψηφίζοντας την απόφαση του Eurogroup, δίχως να λογαριάζει τα δεινά που επιφέρει στον κυπριακό λαό. Υπενθυμίζουμε ότι τον χορό των καταστροφικών μνημονίων τον άνοιξε και τον συνεχίζει το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, με καταστροφικά αποτελέσματα και για τον κυπριακό λαό.
Τεράστιες ευθύνες έχει και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, ομόσταβλος της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Ζητάμε τόσο από την ελληνική όσο και από την κυπριακή κυβέρνηση να πάψουν να συναινούν σε αυτή την πολιτική που είναι καταστροφική για τον λαό και το κράτος της Ελλάδας, της Κύπρου, όλων των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, ολόκληρης της Ευρωζώνης. 

4.       Η εν μέρει αναθεώρηση της απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο καταδεικνύει δύο πολύ σημαντικά πράγματα:
 
            4.1. Υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και αλλαγών αρκεί να υπάρχουν          ισχυρές λαϊκές αντιστάσεις, πολιτική βούληση και σεβασμός των δημοκρατικών   θεσμών

Υπάρχουν σοβαρά περιθώρια διαπραγμάτευσης και ευρύ πεδίο πολιτικών επιλογών τα οποία ενεργοποιούνται και διευρύνονται αφενός με τις αντιστάσεις και τη διεκδικητικότητα των λαών και αφετέρου με το σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών. Το ΌΧΙ του κυπριακού λαού (αλλά και το ενδεχόμενο ΌΧΙ του κυπριακού κοινοβουλίου) έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντιστάσεων σε όλες τις δοκιμαζόμενες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και μπορεί να διευρύνει τις δυνατότητες για ανατροπή της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής της γερμανικής ηγεσίας,  που καταστρέφει πολλαπλώς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες. 

            4.2. Δεν υπάρχει χώρα της Ευρωζώνης, όσο μικρή κι αν είναι η οικονομία της,     που να μην αποτελεί συστημικό κίνδυνο. 

Αυτό αφενός δείχνει ότι κάθε χώρα, όσο μικρή κι αν είναι, διαθέτει διαπραγματευτικά όπλα και αφετέρου ότι η οικονομική κρίση δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα της μιας ή της άλλης χώρας, αλλά αφορά την Ευρωζώνη στο σύνολο της και, επομένως, αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο πρέπει να αναζητούνται οι όποιες λύσεις.

5.       Οι εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι η μοναδική πραγματικά ρεαλιστική, δίκαιη και αποτελεσματική λύση είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για συνολική ευρωπαϊκή λύση, στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων δογμάτων και της καταστροφικής λιτότητας. 

Υπενθυμίζουμε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: α) συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και διεκδίκηση συνολικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους, στα πρότυπα της λύσης του γερμανικού χρέους το 1953, β) ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών λιτότητας και διασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων που να στηρίζουν τις προσπάθειες ανασυγκρότησης των χωρών αυτών και, γ) επανίδρυση της Ευρωζώνης με βάση τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών, με νέα αρχιτεκτονική για το Ευρώ στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων δογμάτων που μας οδήγησαν στα βράχια. 
   
6.       ΝΔ και κυβέρνηση επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μεταξύ άλλων, για υποτιθέμενες προτάσεις στελεχών του για κατάσχεση καταθέσεων. Πρόκειται για τα γνωστά ψέματα. Η μόνη, όχι πρόταση αλλά νομοθεσία για κατασχέσεις που υπάρχει, αφορά μισθούς και συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ για οφειλέτες του δημοσίου, την οποία ψήφισαν και εφαρμόζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. 

ΝΔ και κυβέρνηση κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είτε ότι δεν έχει προτάσεις, είτε ότι οι θέσεις του για το ζήτημα της Κύπρου και ιδιαίτερα η αντίθεση στο κούρεμα των καταθέσεων έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του, όπως οι σ. Δ. Στρατούλης και Μ. Γλέζος, που υποτίθεται ότι υποστήριξαν παρόμοια θέση. Πρόκειται για τα γνωστά ψέματα της ΝΔ, της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που τους στηρίζουν και που διαστρεβλώνουν συστηματικά δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Υπενθυμίζουμε: (α) οι δηλώσεις Στρατούλη αναφέρονταν στο ρόλο που οφείλει να έχει κάθε τραπεζικό σύστημα (όταν βέβαια δεν έχει ως αποκλειστικό μέλημα τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων κάθε τράπεζας), την αξιοποίηση, δηλαδή, των καταθέσεων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, τη διασφάλιση ρευστότητας σε επιχειρήσεις, τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης κλπ, (β) οι δηλώσεις Γλέζου δεν αναφέρονταν σε «κούρεμα» ή φορολόγηση καταθέσεων αλλά σε ενδεχόμενο εσωτερικού δανεισμό από καταθέτες, ο οποίος μάλιστα για τους μικροκαταθέτες θα ήταν προαιρετικός. Στο πρόγραμμά μας δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε κούρεμα καταθέσεων ή κάποια επιμέρους ρύθμιση σχετικά με αυτές, παρά μόνο πρόβλεψη για δίκαιη φορολόγηση με βάση τον συνολικό πλούτο.
* * *
Η δήλωση του Αλ. Τσίπρα για τις εξελίξεις στην Κύπρο: http://left.gr/news/alexis-tsipras-gia-kypro-oi-laoi-tis-eyropis-den-ehoyn-pei-tin-teleytaia-toys-lexi-vinteo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς