Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Η Περιφέρεια Δυτ.Ελλάδας προωθεί τα συμφέροντα των τυχοδιωκτών κερδοσκόπων

«Η ουσιαστική έλλειψη προκαθορισμένων νομοθετικών πλαισίων αφήνει βορά, στις διαθέσεις ευκαιριακών κερδοσκοπικών δήθεν «επενδύσεων», το περιβάλλον, θυσιάζοντας στην «αρπαχτή» του πρόσκαιρου κέρδους την συνεχιζόμενη ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας» καταγγέλλει ο Γιάννης Λύχρος.



Δεν διάλεξε το στρατόπεδο που μάχεται τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικας


Παρέμβαση στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος για τη Μελέτη «Αξιολόγηση Αναθεώρηση & Εξειδίκευση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»   

 «Πολεοδομική μεταρρύθμιση: Η Κυβέρνηση επανεξετάζει και αναθεωρεί τη γενική νομοθεσία περί πολεοδομίας και χωροταξίας, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση ακινήτων για ιδιωτικές επενδύσεις και στην απλούστευση και επιτάχυνση των χωροταξικών σχεδίων» (ν.4024/2012, Παράρτημα V, υποκεφάλαιο4.2.)
Και μόνο η παραπάνω περικοπή, αποκαλυπτική της διάθεσης και των προθέσεων των κατασκευαστών του εν λόγω νομοσχεδίου, θα έφτανε για την απόλυτη και απερίφραστη, όχι μόνο καταψήφισή του, αλλά και καταδίκη του. 

Τον απροκάλυπτο στόχο της πάση θυσία εξυπηρέτησης του ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας, σε δήθεν επενδυτές, έρχονται να πιστοποιήσουν, ακόμα και για τον ποιό δύσπιστο ακροατή, οι εξαγγελίες του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού του ΥΠΕΚΑ κ. Καλαφάτη, σύμφωνα με τις οποίες ολοκληρώνεται η εναρμόνιση του συστήματος χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, με την fast-track νομοθεσία του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ειδικότερα, το εθνικό χωροταξικό σχέδιο του 2008 καταργείται. Αντικαθίσταται από ένα κείμενο αρχών ενδεικτικού χαρακτήρα, το οποίο θα αποτελεί κείμενο πολιτικών προτεραιοτήτων, έξω από το σύστημα χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων. Καταργεί ουσιαστικά τις διατάξεις για τις χρήσεις γης. Δεν καθορίζει την αστική, γεωργική και δασική περιοχή, δεν καθορίζει ούτε τον αιγιαλό. Κατοχυρώνεται η υπεροχή των ειδικών τομεακών χωροταξικών, όπως είναι το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, την βιομηχανία, τις ΑΠΕ, έναντι των περιφερειακών. Δηλαδή το πρόβλημα είναι, ότι στο βωμό της προσέλκυσης επενδύσεων και με φροντίδα  την κατοχύρωση  οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, επιχειρείται η παράκαμψη των αρχών του χωροταξικού σχεδιασμού, όχι μόνο στην πράξη, όπως γινόταν συχνά μέχρι σήμερα, αλλά πλέον και με θεσμική και νομοθετική κατοχύρωση

Οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Η ουσιαστική έλλειψη προκαθορισμένων νομοθετικών πλαισίων αφήνει βορά, στις διαθέσεις ευκαιριακών κερδοσκοπικών δήθεν «επενδύσεων», το περιβάλλον, θυσιάζοντας στην «αρπαχτή» του πρόσκαιρου κέρδους την συνεχιζόμενη ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας.

Ιδιαίτερα στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας δεν γίνεται καμιά αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση των ζημιών και του περιβάλλοντος. Δεν γίνεται καμιά αναφορά στην τραγική έλλειψη υποδομών της περιοχής (τραίνο, οδικοί άξονες, φυσικό αέριο κ.λ.π.) και την αναγκαιότητά τους. Καταργεί, πριν καν λειτουργήσει, το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πάτρας, που σε συνδυασμό με την κατάργηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και του ΣΧΟΟΑΠ, διευκολύνει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση δημοτικών χώρων, όπως π.χ. του θαλασσίου μετώπου. 

Εμείς δεν συμφωνούμε με το υπάρχον χωροταξικό. Ωστόσο, έβαζε κάποιες αρχές και περιορισμούς προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτός ήταν ο λόγος που και νομοθετικά, με τους νόμους για τα ειδικά χωροταξικά (Υδατοκαλλιέργειες 4/11/2011, Τουρισμού 11/6/2009, Βιομηχανίας 13/4/2009, Α.Π.Ε. 3/12/2008), αλλά και με την αδράνεια της εφαρμογής τόσο του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού (3/7/2008), όσο και των από το 2003 εγκεκριμένων Περιφερειακών Χωροταξικών, έγινε προσπάθεια να καταστρατηγηθούν και να ξεπεραστούν, όπου ήταν δυνατόν, οι όποιες προστατευτικές διατάξεις. Αυτές προσαρμόζονταν στις εκάστοτε ορέξεις των κερδοσκόπων, με την απόλυτη ευθύνη και συνενοχή των κυβερνήσεων του Π.Α.Σ.Ο.Κ. και της Ν.Δ., ενθέρμων θιασωτών των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών. 

Σήμερα, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις συνεπικουρούμενες από την ΔΗΜΑΡ, φέρνουν ένα νομοσχέδιο που αφήνει γυμνό κάθε θεσμικής και νομοθετικής προστασίας τον Δημόσιο Χώρο. Θυσιάζουν δηλαδή τις ομορφιές της πατρίδας μας, τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους, την ποιότητα της ζωής των πολιτών και το μέλλον των παιδιών μας, στο πρόσκαιρο συμφέρον αρπαχτικών κερδοσκόπων, στο όνομα δήθεν της πραγματικής ανάγκης για ανάπτυξη της χώρας. Επιπλέον, για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για τις κατ΄ επιταγήν της τρόικας κυβερνητικές προθέσεις, ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, έρχεται για συζήτηση σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, με προσχηματική διαβούλευση μόνο με επιλεγμένους φορείς, χωρίς καμιά διαβούλευση με την κοινωνία, το μέλλον της οποίας καθορίζει.

Μέσα στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Φέρνει την συζήτηση του νομοσχεδίου χωρίς καμιά διαβούλευση, ούτε με την κοινωνία, ούτε καν μέσα στα εκλεγμένα όργανα της Περιφέρειας ή και του α΄ βαθμού αυτοδιοίκησης. 

Ταυτόχρονα, το στριμώχνει μαζί με άλλα 41 θέματα, πολλά από τα οποία είναι σημαντικά, πράγμα που αποκλείει και κάθε συζήτηση έστω και μέσα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκτός ίσως από την αιτιολόγηση της ψήφου μας. 

Φαίνεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν διάλεξε το στρατόπεδο που μάχεται τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικας, βάζοντας τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού πάνω από εκείνα των τυχοδιωκτών κερδοσκόπων.
Ο περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να αποτελεί ένα κείμενο, που να εξασφαλίζει τα νομοτεχνικά μέσα για μια αναπτυξιακή πολιτική σε όφελος του πολίτη, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και να εγγυάται την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας στο μέλλον. 

Η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας θα φέρει το ζήτημα στην κοινωνία της περιοχής, για διαβούλευση και συνδιαμόρφωση ενός σχεδίου χωροταξικού σχεδιασμού, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της περιφέρειας, που να αποβλέπει:
·         στην προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, στην διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ολοκληρωμένη και συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων
·         στην προβολή και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Δυτικής Ελλάδας  (γεωγραφικών, φυσικών, πολιτιστικών κ.ά.)
·         στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, στη διαπίστωση των υφιστάμενων κοινωνικών και οικονομικών ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την αντιμετώπισή τους
·         στην ενίσχυση της αειφόρου και ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης
·         στη στήριξη των περιοχών που παρουσιάζουν προβλήματα αναπτυξιακής υστέρησης, έντονων κοινωνικών ανισοτήτων και περιβαλλοντικής υποβάθμισης
·         στην εξασφάλιση ισόρροπης σχέσης μεταξύ του αστικού, περιαστικού, αγροτικού και δασικού χώρου και στην προστασία και διατήρηση του χαρακτήρα κάθε χωρικής κατηγορίας
·         στην διαπίστωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων των αστικών κέντρων
Η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας  θα αγωνιστεί με όσες δυνάμεις διαθέτει, μαζί με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που μάχονται για την ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών του μνημονίου της τρόικας και των ντόπιων τοποτηρητών τους, για την άμεση ανατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης, γιατί και στον τομέα αυτό κάθε μέρα που περνά η καταστροφή της κοινωνίας μεγαλώνει ανεπανόρθωτα. 

Γιάννης Λύχρος
Περιφερειακός Σύμβουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς