Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Βρυξέλλες και ΔΝΤ πιέζουν για απολύσεις στο Δημόσιο

Φωτογραφία αρχείου.
Θέμα απολύσεων στο Δημόσιο ανακινεί πάλι η τρόικα, λίγες μέρες πριν αρχίσει ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, στις οποίες βασικά θέματα θα είναι οι μεταρρυθμίσεις και ο περιορισμός του δημόσιου τομέα.

Παράλληλα προειδοποιεί ότι θα χρειασθούν νέες περικοπές μισθών-συντάξεων, αν δεν βελτιωθεί η απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και δεν περιορισθεί δραστικά η φοροδιαφυγή. Αναστάτωση στην Αθήνα προκάλεσαν σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βάιζερ και του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, ο επικεφαλής του Euro Working Group χαρακτήρισε το ελληνικό κράτος υπερτροφικό και τόνισε ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός δημοσίων υπαλλήλων. «Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν γίνεται να περιοριστεί ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα χωρίς να περιοριστεί το προσωπικό του», είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Με ηπιότερες διατυπώσεις αναφέρθηκε στο θέμα των απολύσεων ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για το αναγκαίο προσωπικό σε κάθε δημόσια υπηρεσία και ότι εν πάση περιπτώσει το επίπεδο απασχόλησης στον δημόσιο τομέα θα εξαρτηθεί κυρίως από την εξέλιξη των δημοσίων εσόδων, δηλαδή από την πορεία των ελλειμμάτων.


Έντονη ενόχληση στην ελληνική κυβέρνηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Euro Working Group, ο οποίος προχώρησε μάλιστα πέρα από τα εσκαμμένα. «Φωτογραφίζοντας» τη ΔΗΜΑΡ, είπε πως «ένα μικρό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού διαφωνεί με τις απολύσεις». Πρόσθεσε δε ότι θα ήταν «ανεύθυνη πράξη» αντί για απολύσεις να αυξάνονταν και άλλο ή φόροι ή να λαμβάνονταν άλλου είδους μέτρα.

Την διαβεβαίωση ότι δεν έχει θέσει θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βάιζερ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς