Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Εξήντα τέσσερα χρόνια από την εκτέλεση των «Οκτώ» στο Γηροκομειό Πατρών

Δεκέμβριος του 1948, λίγες ημέρες πριν το θάνατό του από τα βασανιστήρια της Ασφάλειας Πάτρας, ο Γιάννης Ματζούτσος στο λιμάνι της πόλης συνοδευόμενος από τα μικρά παιδιά του Χρύσα και Κώστα.


Εκδήλωση Μνήμης την Κυριακή 10 Μαρτίου στο Γηροκομειό Πατρών
Την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, στη θέση Σκοποβολή του Γηροκομειού Πάτρας, τιμάται η μνήμη των 126 εκτελεσμένων κατά το διάστημα του Εμφυλίου 1946-1949.

Με αφορμή το πιο τρανταχτό γεγονός της μαζικής εκτέλεσης οκτώ αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στις 28 Φεβρουαρίου 1949, γνωστού και ως υπόθεση Ματζούτσου, λόγω των φρικτών βασανιστηρίων στην Ασφάλεια Πάτρας, που έστειλαν τον αγωνιστή Γιάννη Ματζούτσο στο θάνατο ενώ ξεκινούσε η δίκη του, καθιερώθηκε να τιμάται η μνήμη των εκτελεσμένων κάθε χρόνο στις αρχές του Μαρτίου.

Φέτος συμπληρώνονται 64 χρόνια από το γεγονός που συγκλόνισε την κοινωνία της Πάτρας και αποτέλεσε ορόσημο για το αιματοκύλισμα  εις βάρος των αριστερών πολιτών  και απαρχή καταδυνάστευσης της δημοκρατίας, που έφθασε μέχρι τις καθημερινές εκτελέσεις αριστερών,  την απαγόρευση της ελεύθερης σκέψης, την ιδεολογική πλύση της αριστερής άποψης για την επόμενη δεκαπενταετία και εντέλει  την επιβολή στην χώρα μας της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών.

Διοργανωτής της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Πατρέων με την συνεργασία του Συλλόγου Πέτρινα Χρόνια και της Εταιρείας Συλλογής Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων ν. Αχαΐας 1940-1974.

Την Κυριακή θα είμαστε εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς