Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του "Άρδην"

ΤΕΥΧΟΣ 91 (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2013)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΖΑΟΥΕΡ
ΦΑΚΕΛΟΣ: ΚΥΠΡΟΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΥ
ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΑ ΧΡΕΟΥΣ
Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ


Το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε μια ασταθή και αδιέξοδη ισορροπία. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά και η αντιπολίτευση δεν είναι ικανή να την αντικαταστήσει. Και αυτό αντανακλάται ακόμα και σε δημοσκοπικό επίπεδο. Παράλληλα, δεν υπάρχει ούτε κάποιος εν δυνάμει «Βοναπάρτης», για να καλύψει το κοινωνικό και πολιτικό κενό, και επομένως η Ελλάδα πλέει σαν ένα καράβι χωρίς πυξίδα και χωρίς πλοηγό, έρμαιο στα χέρια των μεγάλων οικονομικών και γεωπολιτικών δυνάμεων. Μόνη λύση, οι αγανακτισμένοι Έλληνες να βγουν και πάλι αυτόνομα στους δρόμους της χώρας. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να κάνουν τους ξένους τραπεζίτες και το ελληνικό κατεστημένο να φοβηθούν ότι τα πράγματα θα τους ξεφύγουν από τα χέρια.

Σε αυτό το τεύχος, το αφιέρωμά μας καταπιάνεται με το βιβλίο του Μαρκ Μαζάουερ, Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων, ένα βιβλίο που εκδόθηκε πριν μερικά χρόνια και το οποίο, ενώ πάσχει από επιστημονική επάρκεια, έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τον ακαδημαϊκό κόσμο και τα κατεστημένα ΜΜΕ και μεταβλήθηκε σε μπεστ σέλλερ στον χώρο της ιστορίας και της ιδεολογίας. Ο Μαζάουερ είναι άξιος συνεχιστής της αγγλοσαξονικής ιστορικής σχολής που, από το 1960, με τους Ρόμιλυ Τζέκινς, Σύριλ Μάνγκο, και αργότερα με τον Χομπσμπάουμ, κηρύσσουν την αποδόμηση της ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού. Μέχρι πρόσφατα, μόνο μία-δυο φωτεινές εξαιρέσεις είχαν επισημάνει τις διαστρεβλώσεις του Μαζάουερ το βιβλίο του Γιάννη Ταχόπουλου, Η Θεσσαλονίκη, ο Μαζάουερ και τα φαντάσματα του οθωμανισμού, είναι μία πρώτη ολοκληρωμένη κριτική στον Μαζάουερ. Τον Ιανουάριο του 2013, οι Εναλλακτικές Εκδόσεις παρουσίασαν το βιβλίο του Γ. Ταχόπουλου στη Θεσσαλονίκη. Τις ομιλίες, που αποτελούν μια πειστική απάντηση στο βιβλίο του Μαζάουερ, των Γ. Καραμπελιά, Γ. Μέγα, Ν. Μέρτζου και Γ. Ταχόπουλου θα διαβάσετε σε αυτό το τεύχος, καθώς και την απάντηση του Ντ. Χριστιανόπουλου σε αυτούς που προσπάθησαν να παραποιήσουν τα λεγόμενά του.

Στον φάκελο για την Κύπρο, ο Άριστος Μιχαηλίδης γράφει για την πολιτική μωρία του νεοραγιαδισμού, η οποία φτάνει στο σημείο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Κύπρος να συνεργαστεί με την Τουρκία για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της νήσου, χωρίς πρώτα να εξασφαλιστεί δίκαιη λύση για το Κυπριακό. Για το ίδιο θέμα, ο Ανδρέας Χρυσάφης προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι βάζουν την Κύπρο σε μηχανισμό στήριξης με αντάλλαγμα να βάλουν στο χέρι το κυπριακό φυσικό αέριο. Ο Σάββας Μαστραππάς σκιαγραφεί το πορτρέτο του Νίκου Αναστασιάδη, του επικρατέστερου για το β΄ γύρο των εκλογών στη Μεγαλόνησο.

Ακόμα, ο Γιώργος Καραμπελιάς αρθρώνει μια εναλλακτική πρόταση για τις συμμαχίες του ελληνισμού και προσπαθεί να υπερκεράσει τη διελκυστίνδα μεταξύ υποταγής και απομόνωσης. Ο Γιώργος Ρακκάς γράφει για τη μεταβολή της Ελλάδας από μικρομεσαία δημοκρατία σε μικρομεσαία αποικία. Ακόμα, κείμενα των Χρόνη Βάρσου για τις τράπεζες, Δημήτρη Μάρτου για τον εθνισμό και την αριστερά, Χρήστου Χαλαζιά για τους βρικόλακες του ναζισμού και του Γιώργου Παναγόπουλου για τη νεοελληνική Σουλεϊμανίγια.

Ο Λαοκράτης Βάσσης επισημαίνει και αναλύει τα πολιτιστικά αίτια της μεταπολιτευτικής χρεοκοπίας, ενώ ο Σπύρος Κουτρούλης γράφει για το πώς είδαν τον Θουκυδίδη τρεις μεγάλοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Καστοριάδης, ο Παπαϊωάννου και ο Κονδύλης. Με τα διαχρονικά μηνύματα του Θουκυδίδη καταπιάνεται και ο Δημήτρης Γαρούφας. Ο Βασίλης Στοϊλόπουλος περιγράφει το νέο ευρωπαϊκό κίνημα ταυτότητας που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο, ο Κωνσταντίνος Μαυρίδης αφηγείται την πολιορκία της Ακρόπολης το 1827 από τον Κιουταχή και τα ευφυή στρατηγήματα του Καραϊσκάκη, ο Σάββας Παύλου σχολιάζει τον ισοπεδωτικό φιλοσημιτισμό, ο Σωτήρης Δημόπουλος θυμάται τον σημαντικό Ρώσο συγγραφέα, Αλέξανδρο Σολτζενίτσεν· τέλος, δημοσιεύουμε ένα εκτενές απόσπασμα από το βιβλίο του Γ. Κεκαυμένου, Κρυφό σχολείο, το χρονικό μιας ιστορίας. 


Αναλυτικά τα περιεχόμενα του τεύχους 91

Μια ασταθής και αδιέξοδη ισορροπία
Γ. Καραμπελιάς, Η διαλεκτική των συμμαχιών

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΚΥΠΡΟΣ
Άρ. Μιχαηλίδης, Η πολιτική μωρία του νεοραγιαδισμού
Αν. Χρυσάφης, Το «σχέδιο διάσωσης» και το φυσικό αέριο
Σάβ. Μαστραππάς, Τελευταίος σταθμός
Γ. Ρακκάς, Μικρομεσαία αποικία
Χρ. Βάρσος, Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη
Δημ. Μάρτος, Εθνισμός και αριστερά
Χρ. Χαλαζιάς, Οι βρικόλακες του ναζισμού και η Χ. Αυγή
Γ. Παναγόπουλος, Η νεοελληνική Σουλεϊμανίγια

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα φαντάσματα του Μαζάουερ
Τα φαντάσματα του οθωμανισμού
Γ. Ταχόπουλος, Αποκόπτοντας την ιστορική συνέχεια
Γ. Μέγας, Διαστροφή διά των αποσιωπήσεων
Ο Χριστιανόπουλος και οι υπερασπιστές του Μαζάουερ
Γ. Καραμπελιάς, Γιατί η συνηγορία υπέρ του;
Ν. Μέρτζος, …αποκαλύπτουν το μυστικό τους
Εναλλακτικές Εκδόσεις, Τα φαντάσματα ξαναχτυπούν

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΔΙΕΘΝΗ
Λ. Βάσσης, Τα πολιτιστικά αίτια της χρεοκοπίας
Σπ. Κουτρούλης, Θουκυδίδης, η ισχύς και το δίκαιο
Δ. Γαρούφας, Ο Θουκυδίδης, μηνύματα και διδαχές
Σάβ. Παύλου, Για τον ισοπεδωτικό φιλοσημιτισμό
Βασ. Στοϊλόπουλος, Ευρωπαϊκό «κίνημα ταυτότητας»
Κων. Μαυρίδης, Η Πολιορκία της Ακρόπολης

ΒΙΒΛΙΑ
Σωτ. Δημόπουλος, Ο Σολτζενίτσεν, και ο Ιβάν Ντενίσοβιτς
Γ. Κεκαυμένος, Κρυφό σχολείο, Το χρονικό μιας ιστορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς