Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Υγειονομικά προβλήματα Αχαΐας στη συνέντευξη Τύπου που εδόθη για την Υγεία στις 1-2-2013

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.


Από τους βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κανελλοπούλου και Β. Χατζηλάμπρου
Ι. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ
·         Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Μονάδα Παίδων, έχει μείνει στα ...αζήτητα! αφού καμμία μέριμνα δεν υπάρχει για στελέχωσή της με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Υπάρχουν Ελλείψεις σοβαρές σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό σε ΟΛΑ τα τμήματα.
Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού οδήγησε σε μείωση κλινών στη ΜΕΘ!
Γενικό Νοσοκομείο Πατρών '' Άγιος Ανδρέας''
Γ. Ν. Πατρών ο Άγιος Ανδρέας.
·          Έγινε η ενοποίηση οργανισμών με το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος αλλά μένει στα χαρτιά! Κτιριακά το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ΔΕΝ είναι έτοιμο να εγκαταστήσει και τις πνευμονολογικές κλινικές του Νοσοκομείου Θώρακος στα δικά του κτίρια! Η ενοποίηση των οργανισμών αποτελεί τον ...''φερετζέ'' της υποκρισίας του συστήματος και της Κυβερνητικής πολιτικής!
·         Κτιριακά το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών έχει σοβαρά προβλήματα...
Το κεντρικό κτίριο είναι ακόμη γιαπί, από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008!
- Ο Διαγωνισμός για την ανακατασκευή του ολοκληρώθηκε αλλά η σύμβαση με τον εργολάβο ακόμη δεν έχει υπογραφεί!
- Ζητήσαμε με ερώτησή μας, απαντήσεις από τον Υπουργό Υγείας
·         Το διόροφο κτίριο δόθηκε με ανάθεση από την ΔΕΠΑΝΟΜ, ως προέκταση της εργολαβίας του νεόδμητου -όπως λένε- κτιρίου.
·         Ζητήσαμε με ερώτηση στοιχεία για την σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εργολάβο, διευκρινήσεις και ουσιαστικές απαντήσεις από τον Υπουργό Υγείας
·         Το λεγόμενο νεόδμητο κτίριο, σχεδιασμένο από την ΔΕΠΑΝΟΜ, παρουσιάζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.
·         Δόθηκε προς χρήση από τον Μάρτιο του 2011, αλλά τέλος του 2012 και αρχές του 2013 εγκαθίσταται ο εξοπλισμός που η ΔΕΠΑΝΟΜ είχε αναλάβει τους διαγωνισμούς!
·         Παρατηρούνται δυσλειτουργίες που οδηγούν σε καθημερινή κόπωση το προσωπικό, ενώ τμήματα κινδυνεύουν να αναστείλουν την λειτουργία τους από λάθος σχεδιασμό των ...ειδικών!
·         Ο Οργανισμός του Νοσοκομείου που φέρει την υπογραφή Ανδρέα Λοβέρδου,
- μειώνει τις κλίνες σε 400 από 550 που είχε ο παλιός οργανισμός!
- καταργεί τμήματα και εργαστήρια,
- εμποδίζει την ανάπτυξη νέων τμημάτων, όπως είχε προταθεί συνολικά από το Δ.Σ. Και τα Επιστημονικά όργανα του Νοσοκομείου, κατά την πρόβλεψη του νόμου!
Η πρότασή μας είναι, να αλλάξει άμεσα ο οργανισμός και να θεσμοθετηθεί η απόφαση-πρόταση του Δ.Σ. Όπως είχε υποβληθεί στην 6η ΥΠΕ με στόχο να φθάσει στο Υπουργείο....
Καραμανδάνειο
Το Νοσοκομείο Παίδων ''Καραμανδάνειο'' μοναδικό στην Δυτική Ελλάδα,
χρειάζεται άμεση στελέχωση με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων
χρειάζεται ανάπτυξη τμημάτων και εργαστηρίων, αλλά και ξεχωριστής ειδικής μονάδας που να καλύπτει και επείγοντα περιστατικά για να μην μεταφέρονται στην Αθήνα.
Χρειάζεται ενίσχυση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Νοσοκομείο Αιγίου και Καλαβρύτων
Βρίσκεται πάνω στον άξονα της Εθνικής οδού και έχει ανάγκη ενίσχυσης ειδικών τμημάτων καθώς και της στελέχωσής του ως τραυματιολογικού κέντρου.
Τα γενικότερα προβλήματα λειτουργίας των Νοσοκομείων τα αντιμετωπίζει και το Νοσοκομείο Αιγίου
Η ενοποίηση των οργανισμών, με το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, ουσιαστικά ουδεμία χρησιμότητα έχει, παρά να αποψιλώσει το προσωπικό του Νοσοκομείου Καλαβρύτων και να το μεταφέρει στο Νοσοκομείο Αιγίου, όπως γίνεται ήδη με τις διασυνδεόμενες διοικήσεις!
Το Νοσοκομείο Αιγίου χρειάζεται αυτόνομη ανάπτυξη, στελέχωση με επαρκές προσωπικό, οικονομική κάλυψη για να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.
Το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης του, είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί αυτόνομα, να στελεχωθεί με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό κυρίως στις βασικές ιατρικές ειδικότητες αλλά και στις ειδικότητες που είναι αναγκαίες για την καθημερινή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων οι οποίοι λόγω γεωγραφικής διαμόρφωσης αλλά και ιδιαζόντων καιρικών συνθηκών, δεν μπορούν να μετακινούνται ούτε προς την Πάτρα, ούτε προς το Αίγιο.
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη
Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για όλες τις βάρδιες!
Οι γιατροί εφημερεύουν μόνοι τους!
Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (ακτινολογικά μηχανήματα, αιματολογικοί αναλυτές) δεν αξιοποιείται επαρκώς!
Τα ασθενοφόρα των ΚΥ είτε αργούν αν συντηρηθούν ή δεν έχουν οδηγούς, για να διακομισθούν οι ασθενείς στα μεγάλα νοσοκομεία.
ΙΙ. ΔΟΜΕΣ ΕΟΠΥΥ
Παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, επιμένουμε:
Η λειτουργία των δομών και υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ πρέπει να ελεγχθούν και να επαναπροσδιορισθούν
Η επιτροπή ελέγχου βηματοδοτών, από ειδικούς καρδιολόγους, δεν έπρεπε να καταργηθεί.
Η λειτουργία του μαγνητικού Τομογράφου πρέπει να είναι συνεχής για να καλύπτει χωρίς πρόσθετο κόστος τους ασφαλισμένους αλλά και για να αξιοποιείται το μηχάνημα.
Απαιτείται η πρόσληψη ειδικών γιατρών για τον τομογράφο αλλά πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να εξετάζονται στις δικές τους δομές κατά προτεραιότητα! Για να μην αναγκάζονται να προσφεύγουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όπου επιβαρύνονται με πρόσθετο κόστος 15% (και αύριο ίσως με 20 και 25%) την αξία της εξέτασης.
Ο ΕΟΠΥΥ (και όχι μόνο στην Πάτρα) πρέπει να ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του προς όφελος των ασφαλισμένων και όχι να τον καθιστά ανενεργό, προκειμένου να πουληθούν οι υπηρεσίες παρακλινικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες, όπως σχεδιάζει η Κυβέρνηση!
Πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου του ΕΟΠΥΥ και να μην απαξιώνεται το έργο των ελεγκτών ιατρών, ακόμη και από θεσμικά όργανα των γιατρών, όπως γίνεται σήμερα.
ΙΙΙ. Πρόσβαση ασθενών στις δομές Υγείας
Ισχύουν τα όσα λέμε γενικά μέχρι σήμερα,
για τους ανασφάλιστους, για τα φάρμακα, για τις εργαστηριακές εξετάσεις, για την νοσηλεία των ασθενών.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε,
-       Τόσο στην διάλυση ή δυσλειτουργία των δομών ψυχικής υγείας όσο και
-       Στην δυσλειτουργία των δομών πιστοποίησης αναπηρίας, που έχουν ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αφάνταστα όσοι πολίτες που έχουν προβλήματα αλλά και να καθυστερούν για πάνω από ένα χρόνο στερούμενοι των ευεργετημάτων που προβλέπει η Νομοθεσία.
Τέλος να αναφερθούμε σε ένα σημαντικό θέμα όπως αυτό της ιατρικής κάλυψης των φυλακισμένων.
-       Η πρότασή μας θα είναι, να θεσμοθετηθούν θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, προκειμένου να υπάρχει ιατρική φροντίδα σε 24ωρη βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς